Tuomio Saksassa: Vanhemmilla oikeus kirjautua kuolleen tyttärensä Facebook-profiiliin

Facebook-tili kuului 15-vuotiaalle nuorelle, joka jäi vuonna 2012 metrojunan alle Berliinissä.

Facebookin logo

Saksan korkein oikeus päätti torstaina antaa 15-vuotiaana kuolleen tytön vanhemmille oikeuden kirjautua hänen Facebook-profiiliinsa.

Oikeuden päätöksen mukaan Facebook-profiilia pitää käsitellä päiväkirjan tavoin. Profiiliin tallentuu paljon yksityistä ja hyvin henkilökohtaista tietoa henkilön elämästä.

Oikeus lisäsi, että kirjautumalla Facebookin käyttäjäksi tytär oli hyväksynyt sivuston käyttöehdot, joihin hänen vanhempansa perillisinä vuorostaan sitoutuivat. Facebookin käyttöehdot eivät sulje pois tilanteita, joissa oikeudet voisivat periytyä.

Tapaus on merkittävä, sillä aiemmin ei ole ollut selvyyttää siitä, voiko digitaalisia sisältöjä periä.

Facebook-tili kuului 15-vuotiaalle nuorelle, joka jäi vuonna 2012 metrojunan alle Berliinissä. Tutkinnassa ei selvinnyt, oliko kyseessä itsemurha vai tapaturma.

Vanhemmat toivovat, että tytön Facebook-tililtä ja sillä vaihdetuista yksityisviesteistä löytyisi tutkinnalle tärkeitä tietoja, jotka antaisivat vastauksia tytön kuolinsyyhyn.

Metrojunan ajaja on vaatinut vanhemmilta vahingonkorvauksia, joita heidän ei tarvitse maksaa, jos kyseessä oli onnettomuus.

Facebook oli kieltäytynyt antamasta tytön Facebook-tilin tietoja vanhemmille, vedoten yksityisyydensuojaan. Vanhemmilla oli tilin salasana, mutta Facebook oli sulkenut tilin tytön kuoleman jälkeen.

Jatkossa muidenkin internet-palvelujen käyttösopimuksia saatetaan käyttää määrittämään sisältöjen perimisoikeuksia.

Lähteet: Reuters