Kulttuuritila Nuijamies aloittaa syksyllä – elokuviakin päästään katsomaan elokuvateatterin penkeiltä

Kulttuuritila Nuijamies tuo Lappeenrantaan entiseen elokuvateatteri Nuijamieheen valtavirran ulkopuolisten elokuvien lisäksi vaihtoehtoista kulttuuria.

Lappeenranta
Rakennus sijaitsee Lappeenrannan keskustassa.
Kari Kosonen/ Yle

Entinen elokuvateatteri Nuijamies herää toden teolla eloon kulttuuri- ja tapahtumapaikkana tänä syksynä.

Kulttuuritila Nuijamies -yhdistys vuokraa Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan elokuvateatterin Etelä-Karjalan Osuuspankilta. Vuokra-aika alkaa elokuun alussa. Vuokrasopimus on voimassa vuoden loppuun.

– Aikaisemmin Lappeenrannassa ei ole ollut tällaista tilaa. Pääsemme kokeilemaan, mikä on tilan tarve ja miten homma alkaa pyöriä, yhdistyksen varapuheenjohtaja Mikko Vento sanoo.

Käytännössä tapahtumia järjestävät eri toimijat, joita näyttäisi tulevan mukavasti. Yhdistykselle on tullut paljon kyselyjä siitä, milloin tilaan pääsee.

– Mehän ei olla missään ilmoiteltu, että haetaan toimijoita meidän alaisuuteen. Varmasti tulee vilkas syksy ja alkutalvi, Vento uumoilee.

Monipuolista toimintaa tulossa

Nuijamiehen syksyyn ja alkutalveen on luvassa monipuolista ohjelmaa: konsertteja, teatteria, teemailtoja, stand-upia ja elokuvia.

– Oikeastaan jokaiselta kulttuurialalta on toimintaa luvassa, Vento kertoo.

Nuijamiehen saliin asennetaan elokuvateatteripenkit. Vanhassa elokuvateatterissa on tarkoitus esittää valtavirran ulkopuolelta tulevia elokuvia silloin tällöin. Säännölllistä elokuvien esittämistä ei ole suunnitteilla.

Lisäksi saliin tehdään muita pieniä muutostöitä.

Kulttuuritila Nuijamies -yhdistys on nimittänyt itselleen toiminnanjohtajan saamiensa apurahojen turvin. Toiminnanjohtajana aloittaa Riikka Hjelt-Taponen elokuussa.

Rakennus odottaa lopullista kohtaloaan

Kulttuuritila Nuijamies -yhdistys on toiminut entisessä elokuvateatterissa aiemminkin. Viime tammikuussa yhdistys järjesti rakennuksessa Ensimmäinen sytyttää valot -tapahtuman.

Kulttuuritila Nuijamies syntyy perinteikkään elokuvateatteri Nuijamiehen raunioille. Finnkino osti Nuijamiehen ja vieressä sijainneen Kino-Aulan paikalliselta pienyritykseltä reilu vuosi sitten ja pian sen jälkeen sulki teatterit.

Elokuvateatterirakennuksen lopullinen kohtalo on vielä auki. Kaupunki on laatinut alueelle kaksi kaavaluonnosta, joista toisessa rakennus suojellaan ja toisessa ei.