Punkin purema halvaannutti Brandurin – nyt hän ohjaa katseellaan robottikoptereita, jotka etsivät harvaan asutussa Islannissa kadonneita ja toimittavat pitsat perille

Osittain halvaantunut Brandur Bjarnason Karlsson uskoo, että pian kaikki kuljetetaan lennokeilla.

droonit
Drone maassa
Brandurin löytöretket eivät päättyneet sairastumiseen. Katso videolta, mitä muuta robottikoptereilla Islannissa tehdään.

ReykjavikKreikkalaistaruston myyttinen Ikaros halusi lentää aurinkoon, mutta hänen siipensä sulivat.

Islantilainen robottihelikopteri- eli droneharrastaja ja taiteilija Brandur Bjarnason Karlsson, 36, haluaa lentää yhtä kauas. Hänen kopterinsa leijailee paikkoihin, jonne ihmisellä ei ole asiaa.

Tulivuoren ylle, saavuttamattomalle jäätikölle ja kuun maisemaan kulkukelvottomalle nummelle.

Islantilainen maisema
Islannissa droneja on sekä pelastus- että matkailukäytössä.Nella Nuora / Yle

Brandur on aina tähynnyt kauas ja haaveillut suurista asioista.

Hän opiskeli Islannissa biologiaa, mutta se ei tyydyttänyt tiedonjanoa.

– Huomasin eristyväni. Opiskelin yhä lisää ja lisää yhä vähemmästä ja vähemmästä, pienemmästä ja pienemmästä, Brandur sanoo.

Islannissa ihmisistä puhutaan etunimillä, kaikki ovat jonkun poikia tai tyttäriä. Siksi myös Brandur esiintyyy tässä jutussa etunimellään.

Hän kiinnostui biologian ohella astrobiologiasta, jossa yritetään ymmärtää, millaista elämä muilla planeetoilla voisi olla. Tarkoitus oli lähteä Stanfordin huippuyliopistoon opiskelemaan.

– En nyt tarkoita avaruusolentoja sinänsä, vaan astrobio-organismeja.

Monet islantilaiset lähtevät ulkomaille opiskelemaan, koska pienessä maassa ei ole kovin monipuolisia mahdollisuuksia jatko-opintoihin. Moni nuori palaa kuitenkin valmistumisen jälkeen Islantiin töihin.

Niin myös Brandur aikoi tehdä. Hän suunnitteli perustavansa ystävänsä kanssa avaruutta tutkivan yhdistyksen.

Brandur Bjarnason Karlsson
Brandur Bjarnason Karlsson on aktivisti, joka on ottanut asiakseen erityisryhmien aseman edistämisen.Nella Nuora / Yle

Brandur tutki elollisen pienimpiä mysteerejä. Ja niin kävi, että mitättömän pieni ötökkä muutti Brandurin elämän suunnan.

Häntä puri punkki ilmeisesti New Yorkissa 12 -vuotiaana. Hän kuumeili hetken, mutta tervehtyi sitten. Nyt arvellaan, että sairastettu infektio herätti uinuvan borreliabakteerin kymmenisen vuotta sitten.

– Tasapaino alkoi horjua. Kuumeilin päiviä rankemman rasituksen jälkeen. Neljässä viidessä vuodessa toimintakyky väheni ja lopulta halvaannuin kaulasta alaspäin.

Lymen tauti vei haaveet huippuyliopistoista.

Doksisykliini-antibiootti onneksi ilmeisesti pysäytti halvaantumisen etenemisen ja toimintakyky jopa palautui aavistuksen. Nyt viikinki ei tarvitse lääkkeitä.

Löytöretketkään eivät sairastumiseen loppuneet. Avuksi tuli teknologia, joka on viehättänyt häntä aina.

Brandur tutkii avaruuden liikkeitä tabletillaan. Katse ohjaa tietokoneen näppäimiä. Samalla tavoin hän ohjaa lennokkejaan.

– Robottikopterit tuovat minut lähemmäksi kaikkea. Muutenhan katselisin luonnonnähtävyyksiä parkkipaikalta tai katetuilta poluilta.

Ensimmäiset kopterirahat monilahjakas Brandur sai Taidetta ilman käsiä -järjestön kautta. Hän maalaa tauluja suussa pitämällään siveltimellä.

Islantilainen maisema.
Nella Nuora / Yle

Islannissa lennokit ovat tärkeä apukeino muillekin kuin Brandurille. 300 000 asukkaan Islanti on harvaan asuttua ja monin paikoin asumatonta ja vaikeakulkuista.

Siksi dronet eli droonit ovat saarella monessa käytössä. Lennokit auttavat kadonneiden etsinnässä. Retket ja vaellukset luonnossa tallennetaan myös linnun silmin.

Islannin suurin päivittäistavaroiden verkkokauppa AHA aloitti viime vuonna kaupalliset kopterikuljetukset pääkaupungin Reykjavikin alueella.

Esimerkiksi pitsan voi tilata ilmateitse läheiselle jakelupisteelle. Kotipihoille dronet eivät saa toistaikseksi laskeutua ilman naapureiden lupaa.

Tänä keväänä viranomaiset antoivat luvan noin kymmenelle uudelle jakelureitille. Islannista on tullut koelaboratorio lennokeille.

– Islannissa sääolot ovat haastavat. Jos saamme kuljetukset onnistumaan täällä, onnistumme muuallakin, sanoo toimitusjohtaja Maron Kristofersson.

Drone maassa
Toimitusjohtaja Maron Kristofersson ja Hans Pétur Jónsson Aha-yhtiöstä valmistelevat dronea tavarakuljetukseen.Nella Nuora / Yle

Robottikoptereiden käytössä vain mielikuvitus on rajana. Brandur kertoo esimerkin kopterista, jonka ei periaatteessa tarvitse laskeutua koskaan tankkausta varten. Se voi ladata akkuja lentämällä voimalinjan vieressä.

– Kysymys ei enää ole siitä, mihin robottikopteria voi käyttää, vaan päinvastoin. On vaikea kuvitella, mihin niitä ei voi käyttää.

Robottikopterit ja ja laitteisto kehittyvät koko ajan samalla kun niiden hinta laskee.

– Korkealaatuista HD-kuvaa tekevä videokamera maksoi aiemmin lähes 5 000 euroa. Nykyään kamerat kevenevät jatkuvasti, ja HD-kuvaa saa muutamalla kympillä. Droneteknologia on vaikuttanut myös muuhun teknologiaan, Brandur sanoo.

Innokas elokuvaharrastaja muistuttaa, että alkuperäisen Tähtien sota -trilogian kapinallisia jäljittävät dronet olivat 1970- ja -80-lukujen vaihteessa aikaansa edellä. Scifistä on tullut todellisuutta.

Brandur on itsekin rikkonut monia rajoja. Hän on muun muassa päässyt lentämään pyörätuolista huolimatta.

Veitsenterävällä monitoimimiehellä riittää tarinoita. Puhuminen väsyttää vain, jos hän joutuu korottamaan ääntään.

Brandurin ystävät veivät hänet varjoliitämään.

– Kaverini työnsivät minut jyrkänteeltä alas. Ensin ajattelin, että kuolen, mutta itse asiassa lennossa olikin levollista ja rentouttavaa.

Brandur teki matkaa parin kilon painoisessa erikoisvalmisteisessa pyörätuolissa. Linnut ihmettelivät kiiltävää, ohitse leijailevaa kapistusta.

– Ilmassa olin vapaa, mutta myös muukalainen. No, joku on aina outo vieras jossakin.

Kiviä rannalla
Nella Nuora / Yle

Reykjavikin päivä kääntyy iltaan. Brandurin tyttöystävä Alma palaa koirakoulusta avoparin toisen koiran kanssa.

Muutaman viikon ikäinen Myrra-pentu loikkaa välittömästi isäntänsä syliin. Toinen koira on hoidossa Brandurin äidillä.

Brandur oli matkoilla Pohjoismaissa ja Euroopassa kesän alussa.

Helmikuussa on vuorossa Nepalin matka. Myös Kiina on suunnitelmissa. Brandur aprikoi, miten viranomaiset mahtaisivat suhtautua dronekuvauksiin esimerkiksi Kiinan muurilla.

– Minulla on tietokone, yhteydet kaikkialle, ystäviä, harrastukseni ja matkani. Missä näet vammaisen ihmisen?

Tämän Ikaroksen siivet eivät sula pohjoisen auringossa.