Sinilevä varjostaa luvattuja uimakelejä – levän määrä kovassa kasvussa

Ennustetut helteet lisäävät sinilevien määrää entisestään.

levät
levälautta rannassa
Lehmäsaaren rantaa kiertää leveä levälautta Kotkan edustalla.Kiira Ikävalko-Lindqvist

Sinilevien määrä on kasvanut huomattavasti Suomen lounaisilla ja eteläisillä merialueilla. Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallisen leväkatsauksen mukaan sinilevien muodostamia pintakukintoja on nyt esimerkiksi eteläisellä Saaristomerellä ja varsinkin Suomenlahdella Porvoon ja Kotkan välisellä merialueella.

SYKE ennakoi, että sinilevien määrä voi vielä kasvaa huomattavasti, mikäli ennustetut helteet ja tyyni sää toteutuvat.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan avomeren leväesiintymät kulkeutuisivat lähipäivinä pääsääntöisesti lännen ja etelän suuntaan. Rannikoilla levätilanne voi vaihdella paljon tuulten mukaan.

Sinilevää on havaittu runsaasti myös järvillä. Ajankohtaan nähden leväkukintoja esiintyy edelleen normaalia enemmän. Havaintopaikoilla esiintyi erittäin runsaasti sinilevää kahdella paikalla, runsaasti 13:lla paikalla ja hieman 38:lla paikalla.

Ympäristökeskus muistuttaa, että sinileväiseen veteen tulee suhtautua varoen. Sinilevät voivat tuottaa erilaisia hermo- ja maksamyrkkyjä.

Sinileväinen vesi voi aiheuttaa ihmiselle esimerkiksi iho- ja silmäoireita, pahoinvointia ja allergisia reaktioita. Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää pois sinileväisestä vedestä.

Leväistä vettä ei kannata käyttää myöskään löyly-, pesu- kasteluvetenä.