1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Mayn brexit-suunnitelma vihdoin julki: Korkeakoulutetut ja opiskelijat saisivat liikkua vapaasti, EU-turisteille viisumivapaus

Suunnitelman kritisoidaan heikentävän Britannian talousnäkymää ja palveluiden saatavuutta Britannian EU-eron jälkeen.

Brexit
Theresa May
Britannian pääministeri Theresa May.EPA/TATYANA ZENKOVICH

Britannian hallitus on julkaissut pitkään odotetun brexit-ehdotuksensa. Dokumenttia pidetään tärkeimpänä askeleena Britannian EU-eron tiellä sitten kansanäänestyksen kesällä 2016.

Pääministeri Theresa Mayn kynästä peräisin oleva teksti korostaa Britannian ja EU:n läheistä ja syvää suhdetta.

Britannian hallituksen brexit-ministeri Dominic Raab esitteli tänään suunnitelman parlamentille. Parlamentin jäsenet sekä EU-neuvottelijat eivät toistaiseksi ole saaneet dokumenttia hyppysiinsä.

Suunnitelmassa on Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan neljä pääkohtaa, jotka käsittelevät:

  • EU:n ja Britannian talousyhteistyötä
  • puolustusyhteistyötä
  • tulevaisuuden yhteistyötä esimerkiksi ilmailussa ja yhdinvoimakysymyksissä
  • sopimuksen noudattamista valvovia virallisia tahoja.

Ammattilaiset, opiskelijat ja turistit liikkuisivat vapaasti

Suunnitelman mukaan yritysten pitäisi pystyä liikuttelemaan korkeasti koulutettuja tai erityistaitoja omaavia työntekijöitään Britanniasta muualle EU:hun ja toisinpäin.

EU:sta kotoisin olevat opiskelijat saisivat myös vapaasti oleskella Britanniassa.

Suunnitelma esittää, että EU-kansalaiset saisivat myös matkustaa Britanniaan ilman viisumia turisteina tai väliaikaisia työkomennuksia varten.

Mayn hallitus toivoo voivansa asettaa nettomaahanmuutolle katon noin 100 000 henkeen vuodessa.

Suunnitelma šokki pankeille ja taloussektorille

– Hallituksen suunnitelma on takaisku Britannian taloussektorille ja siihen kytkeytyville palveluille, Catherine McGuinness Lontoon kaupunginhallituksesta kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

McGuinness arveli, että löyhemmät kauppasuhteet Eurooppaan merkitsevät vähemmän työpaikkoja, vähemmän verotuloja ja hitaampaa talouskasvua Britannialle.

Mayn suunnittelupaperissa kaavaillaan avointa Pohjois-Irlannin rajaa ja maailmanlaajuisia kauppasopimuksia.

Jotkut Britannian parlamentin jäsenet kuvailevat suunnitelmaa kovaksi brexitiksi palveluille, BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun). Mayn hallitus aikoo hakea taloudellisen yhteistyösopimuksen EU:n kanssa ja yhteisiä instituutioita. Toistaiseksi yhteistyön muodosta saati instituutioista ei ole tihkunut lisätietoja.

"Odotamme EU:n vastausta"

Britannian uuden brexit-ministerin Dominic Raabin mukaan hallituksen ehdotuksen pitäisi mennä läpi EU:ssa. Tulevaisuuden suhteita määrittävä sopimus tulisi Raabin mukaan allekirjoittaa mahdollisimman pian.

– Nyt on EU:n vuoro vastata ehdotukseemme. Lähestymme neuvotteluja käytännönläheisesti, kompromissihaluisesti ja ystävyyden merkeissä, ja tätä odotamme myös EU:lta, Raab sanoi Britannian parlamentille torstaina.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier julkaisi Twitterissä kirjoituksen, jossa kertoi EU:n tutustuvan brexit-suunnitelmaan.

– Analysoimme paperia Eurooppa-neuvoston linjausten mukaisesti, Barnier sanoi kirjoituksessa.

Kovan brexitin kannattajat valmistelevat vastaiskua

Konservatiiviset Britannian parlamentin jäsenet pelkäävät, että Mayn suunnitelma tarkoittaa vain nimellistä brexitiä, jossa Britannia ei todellisuudessa päätä omista varoistaan ja laeistaan.

Dokumentti aiheutti aiemmin tällä viikolla ulkoministeri Boris Johnsonin ja Brexit-ministeri David Davisin erot hallituksesta.

Kumpikin on niin kutsutun kovan brexitin kannattaja. He eivät halua, että EU-kansalaiset voisivat edelleen vapaasti liikkua Britanniaan ja säilyttää erityisen aseman muihin maihin verrattuna.

Suunnittelupaperi sai lopullisen muotonsa viime perjantaina. Tuolloin May ja hänen hallituksensa ministerit kokoontuivat pääministerin maaseutuasunnolle Chequersiin sopimaan viimeisistä yksityiskohdista.

Lisää aiheesta:

Suomalaistutkija: Pääministeri Theresa Mayn asema on tukala – Britannian konservatiivipuolue saattaa äänestää johtajansa luottamuksesta

Ulkoministeri Boris Johnson lähti, romuttuiko brexit-suunnitelma? Kolme kysymystä Britannian tilanteesta

Analyysi: Brexit-ministerin ero uhkaa suistaa Britannian EU-eron raiteiltaan

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi