1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Putinin huippukokous

Sinetöityjä vessoja, maailmanpolitiikkaa ja veijarimaista maskuliinisuutta – lue Ylen kiinnostavat ennakkojutut Trumpin ja Putinin tapaamisesta

Trumpin ja Putinin tapaamista voit seurata maanantaina suorana Ylen sivuilla. Tässä tähän mennessä asiasta kirjoitettua.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Kaksi miestä, yksi kaupunki – seuraa Trumpin ja Putinin tapaamista suorana Ylen sivuilla
Kaksi miestä, yksi kaupunki – seuraa Trumpin ja Putinin tapaamista suorana Ylen sivuilla

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin historiallinen Helsingin huippukokous on herättänyt laajaa kiinnostusta niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Tästä artikkelista löydät linkkejä kiinnostaviin Ylen ennakkojuttuihin Trumpin ja Putinin vierailusta, sen vaikutuksista ja itse presidenteistä.

Spekulaatiot Trumpin ja Putinin puheenaiheista käyvät kuumana

Trump aikoo tavata Putinin ilman avustajia, mikä on huolestuttanut monia. Putinin pelätään pääsevän rautaisella neuvottelukokemuksellaan vaikuttamaan politiikassa kokemattomamman Trumpin päätöksiin.

Trumpin ja Putinin keskustelun aiheet ovat vielä osin auki, mutta presidenttien arvellaan puhuvan esimerkiksi Syyriasta ja Iranin ydinsopimuksesta. Jo tapaaminen on sekä Venäjän että Yhdysvaltojen kannalta voitto, sillä neuvotteluyhteys hyödyttää molempia suurvaltoja.

Niinistö päässee keskustelemaan molempien johtajien kanssa kahden kesken

Sauli Niinistö aikoo tavata sekä Putinin että Trumpin kahden kesken. Niinistö kertoi, että haluaa keskustella suurvaltajohtajien kanssa muun muassa Itämeren jännittyneestä tilasta.

Ylen teettämän kyselyn mukaan suomalaisia yhdistää epäluottamus Putinia ja Trumpia kohtaan. Suomalaiset eivät luota siihen, että suurvaltajohtajat voisivat tehdä maailmasta turvallisemman tai vähentää ristiriitoja.

Lue lisää: Eurooppa pidättelee henkeä, kun arvaamaton Trump tulee Naton kautta tapaamaan Putinia

Trump ja Putin kättelevät.
Keskusteluyhteyden toivotaan olevan ensimmäinen askel kohti Venäjän ja Yhdysvaltojen parempia välejä.EPA

Huipputapaaminen myllää maanantain kaupunkikuvan

Presidenttien tapaamiseen on varauduttu Helsingissä monin tavoin, ja tapaaminen näkyy varmasti myös monien helsinkiläisten arjessa. Presidenttien vierailun myötä turvatoimet ovat huipussaan, minkä seurauksena esimerkiksi kaivonkansia on hitsattu kiinni, Helsingin seudun liikenteessä on muutoksia ja viranomaisia näkyy katukuvassa huomattavasti normaalia enemmän.

Lue lisää: Helsingin Kauppatori tyhjennetään maanantaina Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaamisen takia

Millaisia Helsinkiin saapuvat suurvaltajohtajat oikein ovat?

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin matkat maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten joukkoon poikkeavat toisistaan. Trumpin tosi-tv-menneisyys ja Putinin ura KGB:n agenttina ovat kuin yö ja päivä. Toisaalta miesten arvoissa ja tavoitteissa on myös paljon samaa.

Tiedätkö mitä mieltä miehet ovat abortista, tai millaiset ovat presidenttien aamutoimet? Ylen visasta (siirryt toiseen palveluun)voit testata tietosi Trumpista ja Putinista.

Mielenkiintoinen on myös Trumpin vaimon Melania Trumpin tarina. Yhdysvaltain ensimmäisen naisen menneisyys alastonkuvineen on jotain, mitä presidentin puolisoilta ei ole Yhdysvalloissa ennen nähty.

Trumpista ja Putinista rakennetaan tiettyä mielikuvaa kuvajournalistilla valinnoilla

Se, millaisia kuvia Trumpista ja Putinista nähdään mediassa, vaikuttaa heistä syntyviin mielikuviin. Trumpista valitaan usein kuvia, joilla alleviivataan hänen "ääliömäisyyttään", kun taas Putinista tihkuu medialle veijarimaisesta maskuliinisuudesta kieliviä kuvia.

Lue seuraavaksi