Siniset etsivät kannatusalhossa kiihkeästi vaaliliittoja: myös Väyrynen mukana kuvioissa – osa kansanedustajista luopuu politiikasta

Moni sininen odottaa nyt Timo Soinin siirtoa. Puoluesihteeri Matti Torvisen mukaan "järjestelmä voi kaatua kahteen mieheen, Soiniin ja Terhoon"

Sininen tulevaisuus
Ulkoministeri Timo Soini eduskunnan täysistunnossa torstaina 21. kesäkuuta 2018.
Ulkoministeri Timo Soini eduskunnan täysistunnossa torstaina 21. kesäkuuta 2018.Onni Ojala / Lehtikuva

Siniset jatkaa kiihkeästi vaaliliittojen etsimistä ympäri Suomen, jotta kutistunut ja rahaton puolue saisi ehdokkaitaan läpi. Tuoreessa Ylen kannatusmittauksessa puolueen suosio laski lähelle yhtä prosenttia.

– Helsingissä vaihtoehtoina on sinisten, kristillisdemokraattien ja keskustan yhteinen vaaliliitto. Samoin Lapissa, kertoo sinisten puoluesihteeri, kansanedustaja Matti Torvinen.

Hänen mukaansa oikein suunnitelluilla vaaliliitoilla olisi mahdollisuus jopa kymmeneen siniseen kansanedustajaan ja yhteen ministeriin – seuraavassa eli "konsensushallituksessa".

– Siniset kykenevät hallitusyhteistyöhön kaikkien puolueiden kanssa. Prismoittuneessa politiikassa menestyy se, joka pystyy yhteistyöhön.

Vastakaikua ei tule ainakaan keskustasta. Helsingin piirin puheenjohtaja Antti Siika-aho kertoo kuulleensa vaaliliittohuhuja jo joulukuussa, mutta yhteydenottoja ei ollut suuntaan eikä toiseen.

– Keskusta ei lähde Helsingissä rakentamaan vaaliliittoja kenenkään kanssa, Siika-aho täsmentää.

Sama viesti kuuluu Lapin piirin puheenjohtajalta, kansanendustaja Markus Lohelta: Lapissa keskusta ei muodosta vaaliliittoja.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Eri näkemys vaaliliitoista Väyrysen kanssa

Torvinen on sitoutunut eduskuntavaaliehdokkaaksi sinisten listoilta. Vaalipiiri on vielä auki, mutta Torvisen mukaan Lapin osalta on puhuttu epämuodollisesti vaaliliitosta kansanedustaja Paavo Väyrysen kanssa.

– Paavo sanoi, että tule Matti meille. Sanoin, että eihän sulla ole puoluetta, Torvinen kertoo.

Torvinen uskoo, että yhteispeli voisi tuoda kolme edustajaa. Paavo Väyrynen itse kieltää ehdottaneensa vaaliliittoa sinisten tai muidenkaan puolueiden kanssa.

– Seitsemän tähden liike, tai oli se sitten kansalaispuolue, ei tee vaaliiittoja. En ole ottanut vaaliliittoja esille.

Väyrysen mukaan sinisissä on kuitenkin potentiaalisia henkilöitä, jotka voisivat olla ehdokkaana samalla listalla hänen Seitsemän tähden liikkeensä kanssa.

– Mutta olemme avoimella mielellä ja jos henkilö hyväksyy meidän säännöt ja asian, liikkeen puitteissa voi olla mukana pyrkimässä, Väyrynen lisää.

Moni empii: Hongisto, Niinistö, Soini...

Seitsemän sinistä kansanedustajaa on sanonut olevansa ehdolla keväällä 2019. He ovat Simon Elo, Ari Jalonen, Kari Kulmala, Kimmo Kivelä, Jari Lindström (siirryt toiseen palveluun), Sampo Terho ja Matti Torvinen.

Moni panttaa vielä, ryhtyykö ehdolle vai ei. Osa odottaa ex-puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin ratkaisua, sillä ilman kovia ääniharavia on lähes mahdotonta saada ehdokkaita läpi.

– Siniset seisoo tai kaatuu kahteen mieheen, Timo Soiniin ja Sampo Terhoon, Matti Torvinen muotoilee.

Samaa mieltä on puheenjohtaja Sampo Terho.

– Kyllä sillä on paljon merkitystä, mitä Timo Soini tekee. Uudelle puolueelle, joka ei ole vielä täysin ihmisten mielissä selvä ja kirkas, että mitä se on tullut tekemään ja saavuttamaan, on hyvin tärkeää, että kokeneet tekijät jatkavat.

–Hän (Soini) on minulle luvannut kyllä, että hän erittäin tarkkaan harkitsee jatkamista politiikassa ja ehkä erityisesti eurovaaleissa, Terho sanoo.

Soini sai vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 29 527, Jussi Niinistö yli 11 000 ja Sampo Terho yli 10 000 ääntä.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Niinistö etsii motivaatiota, Hongistoa mietityttää terveys

Motivaatiopulasta on kärsinyt puolustusministeri Jussi Niinistö (siirryt toiseen palveluun), joka on vihjannut, ettei välttämättä jatkaisi politiikassa. Niinistö arveli toukokuussa, että ykkösehdokkaan kuten Timo Soinin ehdokkuus voisi ratkaista hänenkin lähtönsä eurovaaleihin.

Myös Vaasan vaalipiirin puheenjohtaja Reijo Hongisto on kahden vaiheilla. Hänen mukaansa eduskuntavaalit ovat vakavassa harkinnassa.

– En ole vielä ratkaissut omaa osallistumistani. Aina täytyy miettiä, onko terveyttä. Toistaiseksi ei ole terveydessä ollut mitään ongelmaa, mutta kun mies on 56, niin aina pitää vähän kuunnella sitäkin ja on monia muitakin asioita, joita en sen kummemmin halua tässä avata. Vakavan pohdinnan paikka se on aina.

– Viime eduskuntavaaleissa ilmoitin ehdokkuudestani elokuun 20. päivä kello 12. Siihen mennessä pitäisi päätös saada tehtyä, Hongisto pohtii.

Myös euro- ja maakuntavaaleja on mietittävä.

Myös kansanedustaja Maria Lohelan spekuloidaan puolueessa jättävän tämän kauden viimeisekseen. Lohelan kerrotaan puhuneen asiasta avoimesti niin puolueen piirissä kuin Facebookissa. Lohelan mukaan hän ei ole puinut asiaa Facebookissa.

Ylelle hän totesi, ettei ei ole ehdolla ainakaan Varsinais-Suomessa, koska muuttaa ensi vuonna Helsinkiin. Ehdokkuuteen hän ei ota toistaiseksi tämän tarkemmin kantaa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Gallupit sattuvat – osa sinisistä luopuu politiikasta

Julkisesti siniset kommentoivat gallupeita reippaina ja muistuttavat siitä, miten vuosi on liian lyhyt aika todellisen kannatuksen mittaamiseen ja puolueorganisaation rakentamiseen.

Anonyymisti osa myöntää, kuinka lamauttava tunne on nähdä kuukaudesta toiseen, kun kannatuskäyrä mataa kuukaudesta toiseen 1,5 prosentin hujakoilla.

Puolueesta kerrotaan, että vuosi sitten kannatuksen odotettin olevan jo tässä vaiheessa jotain ihan muuta.

He todennäköisesti luopuvat – ikä painaa

Kansanedustaja Tiina Elovaara kertoi viikko sitten Ylelle harkitsevansa vakavasti jättävänsä puoluepolitiikan. Samalla hän kertoi, että häntä ovat RKP:tä lukuunottamatta pyytäneet kaikki eduskuntapuolueet loikkaamaan riveihinsä.

Politiikan konkareilla alkaa tulla uraa täyteen jo työvuosien puolesta. Ylelle ehdokkuudesta kertoivat luopuvansa Pentti Oinonen ja Martti Mölsä.

– En ihan varmaksi sano, mutta luultavasti en lähde, Mölsä sanoo.

Hän lisää, että tämä pätee kaikkiin kevään vaaleihin. Hänen mukaansa gallupeilla ei ole tekemistä ratkaisun kanssa, vaan ikä alkaa jo painaa.

Myös Pentti Oinonen katsoo, että parikymmentä vuotta politiikassa ja kolme kautta eduskunnassa riittää. Hän ei asetu ehdolle kevään vaaleissa vaan jättää politiikan kokonaan.

– Katson, että loppuelämässä täytyy olla muutakin kuin politiikkaa, hän sanoo viitaten etenkin isoisän rooliinsa.

Kuluva kausi eduskunnassa on ollut vähintäänkin värikäs, ei vähiten puolueen hajoamisen ja soten takia.

– Kun on näitä isoja asioita ollut eduskunnassa, niin kyllä siellä henki on hivenen muuttunut tiukemmaksi ja kireämmäksi, Oinonen summaa.

Uran pituuden puolesta yksi mahdollinen luopuja on Lea Mäkipää, hän aloitti politiikassa 80-luvulla. Hän ei itse paljasta ratkaisuaan vielä.

– En osaa sitä sanoa, se nähdään syksyllä. Sen ymmärtävät kaikki, että vuosi on lyhyt aika kannatuksen rakentamiseen, vaan pikkuhiljaa mennään eteenpäin.

Juttua korjattu 13.7. klo 21:00 Maria Lohelan osalta. Juttuun lisätty, että Lohelan kerrotaan puhuneen puolueessa avoimesti politiikasta luopumisesta ja että hän kiistää kirjoittaneensa asiasta Facebookissa. Alun perin jutussa sanottiin Lohelan pohtineen asiaa Facebookissa.