Kymmenelle karhulle kaatolupa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle

Karhun metsästysaika alkaa 20. elokuuta ja päättyy lokakuun lopussa. Lupamäärä vastaa viime vuoden tasoa.

Karhunmetsästys
Kuvan kaadetulla karhulla oli painoa 235 kiloa.
Kuvan vuonna 2011 kaadetulla karhulla oli painoa 235 kiloa. Yle Keski-Suomi

Suomen Riistakeskus on myöntänyt pohjalaismaakuntiin kymmenen poikkeuslupaa karhujen kaatamiseksi. Edellisvuoden tapaan luvista kolme saatiin Etelä-Pohjanmaalle ja seitsemän Keski-Pohjanmaalle.

Keski-Pohjanmaalla Halsuan, Kaustisen, Kälviä-Ullavan, Perhon ja Vetelin yhteislupa-alueelta voidaan kaataa kolme karhua. Himangan, Kannuksen, Lohtajan ja Toholammin yhteislupa-alue sai kaksi kaatolupaa, samoin kuin Lestijärven ja Reisjärven yhteislupa-alue.

Etelä-Pohjanmaan luvat keskittyvät Järviseudulle ja Kuusiokuntiin. Alajärven ja Ähtärin seudun yhteisluvalla saa kaataa kaksi sekä Lappajärven ja Vimpelin luvalla yhden karhun. Alajärven ja Ähtärin seudun luvassa ovat mukana Alavus, Töysä, Kuortane, Lehtimäki ja Soini.

Pentuehavaintojen pohjalta

Riistasuunnittelija Juha Heikkilä kertoo, että poikkeusluvat on kohdennettu alueille, joilla karhukanta on tihein tai ongelmia on esiintynyt erityisen paljon.

– Suurin painoarvo harkinnassa on ollut pentuehavainnoilla. Pohjanmaan alueella lupia on kohdennettu myös metsäpeuran vasomisalueille.

Karhun metsästys alkaa 20. elokuuta samaan aikaan sorsanmetsästyksen kanssa. Metsästys päättyy lokakuun lopussa. Viime syksynä pohjalaiset kaatoivat poikkeusluvilla yhdeksän karhua. Yksi kaatolupa jäi käyttämättä Keski-Pohjanmaalla.