1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolueiden kannatus

Perussuomalaisten äänestäjiä vuotanut eniten toisiin puolueisiin – vasemmistoliitolla uskollisimmat äänestäjät

Perussuomalaisten ja keskustan kannatus kärsii viime eduskuntavaalien jälkeen katsomoon siirtyneistä äänestäjistä.

puolueiden kannatus
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas), keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho SuomiAreenan Puheenjohtajatentissä Porissa tiistaina
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas), keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sekä perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho SuomiAreenan puheenjohtajatentissä Porissa tiistaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Perussuomalaisia viime eduskuntavaaleissa äänestäneet ovat epävarmoja siitä, mitä puoluetta äänestää seuraavissa eduskuntavaaleissa, selviää Ylen kesäkuun puoluekannatusmittauksen tausta-aineistosta.

Perussuomalaisia aiemmin kannattaneista noin neljännes ei osaa sanoa, mitä puoluetta he äänestäisivät eduskuntavaaleissa. Samalla noin neljännes perussuomalaisia äänestäneistä kertoo aikovansa äänestää toista puoluetta.

puoluekannatus edellisissä eduskuntavaaleissa - grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Perussuomalaisten tilanne on kuitenkin parantunut aikaisemmista kannatusmittauksista, sanoo selvityksen Ylelle tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

– Perussuomalaiset ovat olleet tässä suhteessa aivan omassa luokassaan. Pahimmillaan ainoastaan kolmasosa perussuomalaisia aiemmin äänestäneistä oli valmis äänestämään heitä uudestaan.

Hallitusvastuussa kannatuksensa romahduttaneilla perussuomalaisilla puoluejohdon vaihdos ja oppositioon siirtyminen ei ole riittänyt vakuuttamaan entisiä äänestäjiä. Tällä hetkellä tilanne on se, että vajaa puolet perussuomalaisia aiemmin äänestäneistä olisi äänestämässä puoluetta uudelleen.

Keskustan kannattajat siirtymässä katsomoon

Samoista ongelmista kärsii keskusta. Keskustaa aiemmin äänestäneiden joukossa epävarmojen osuus on lähes yhtä suurta kuin perussuomalaisten äänestäjissä.

Taloustutkimuksen Turjan mukaan epävarmojen keskustaäänestäjien määrä kertoo myös äänestäjäpotentiaalista.

– Keskustan kannalta on mielenkiintoista, että viimeisimmissä kannatusmittauksissa katsomoon siirtynyt porukka löytyy heidän ydinkannatusalueeltaan, eli vanhasta Oulun läänistä ja itä-Suomesta. Siellä keskustalla saattaa olla potentiaalia kannatuksen nostamiseen.

Puoluetta kerran aikaisemmin äänestäneillä on pienempi kynnys äänestää puoluetta uudestaan. Toisaalta empimisvaihe voi johtaa myös toisen puolueen valintaan tai kokonaan äänestämättä jättämiseen.

– Tutkimukset näyttävät, että siirtyminen toisen puolueen kannattajaksi menee tällaisen katsomossa käynnin kautta. Mikään puolue tuskin saa täysin realisoitua tätä epävarmojen osuutta takaisin omiksi kannattajikseen, Turja sanoo.

Epävarmojen äänestäjien suurella osuudella erottuu myös RKP. Tätä selittää Turjan mukaan todennäköisimmin pienpuolueita äänestäneiden vastaajien pieni määrä aineistossa. Kristillisdemokraattien ja RKP:n kohdalla tuloksen virhemarginaali on yli 10 prosenttiyksikköä, kun suurimmilla puolueilla se on noin neljä prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliitolla uskollisimmat kannattajat

Uskollisimmat kannattajat löytyvät vasemmistoliiton tukijoiden joukosta. Puoluetta viime eduskuntavaaleissa äänestäneistä 77 prosenttia olisi valmis äänestämään puoluetta seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Tätä selittää osaltaan se, että vasemmistoliitto kärsi vaalitappion viime eduskuntavaaleissa, jolloin äänestäjien joukossa ei ole niin paljon liikkuvia äänestäjiä kuin paremmin menestyneillä puolueilla.

Puoluekannatusmittauksissa kärkisijoja ovat viime kuukausina pitäneet SDP ja kokoomus. Eri tutkimuslaitoksilla tulokset ovat olleet samansuuntaisia.

SDP on pitänyt hyvin kiinni puoluetta viime vaaleissa äänestäneistä, mutta demareilla ei ole sen takia syytä juhlaan. Viime eduskuntavaalien tulos oli puolueelle surkea.

Kokoomuksen äänestäjät ovat perinteisesti olleet uskollisia, mutta kevään aikana epävarmojen osuus puoluetta aiemmin äänestäneistä on lisääntynyt hieman.

Lue myös:

Ylen kannatusmittaus: Kolmen suuren järjestys ennallaan, perussuomalaiset nousussa

Analyysi: Perussuomalaiset ovat taas SDP:n kimpussa

Lue seuraavaksi