1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Sisärajatarkastukset alkanevat, kolmea puukotettu Joensuussa, helle jatkuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Saapuvia matkustajia Olympiaterminaalissa Helsingissä 9. heinäkuuta 2018.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Palaavatko sisärajatarkastukset Suomeen huippukokoksen ajaksi?

Valtioneuvoston on määrä päättää tänään sisärajatarkastusten palauttamisesta Schengen-alueelle Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailun vuoksi. Sisärajatarkastuksilla halutaan estää pääsy maahan sellaisilta ihmisiltä, jotka saattavat uhata turvallisuutta tai yleistä järjestystä.

Kolmea puukotettu ravintolassa Joensuussa

Poliisiauto Joensuun keskustassa sijaitsevan ravintolan edustalla 13.7.2018.
Joensuun Ilona-yökerhossa oli yöllä poliisioperaatio.Jouki Väinämö / Yle

Joensuussa useat poliisiyksiköt etsivät kahta miestä, joiden epäillään liittyvän vakavaan puukotustapaukseen kaupungin keskustan ravintolassa. Kolme puukotuksen uhriksi joutunutta ihmistä vietiin yöllä sairaalahoitoon. Poliisi kuvaa heidän vammojaan vakaviksi. Poliisi on julkaissut tuntomerkit miehistä ja kehottaa ilmoittamaan havainnot hätänumeroon 112.

Hätäpuheluihin pohditaan mahdollisuutta liittää kuvia tai videoita

112 Suomi -sovellus puhelimessa.
112 Suomi -sovellus puhelimessa.Ismo Pekkarinen / AOP

Perjantai 13. päivä on valtakunnallinen Tapaturmapäivä. Keskimäärin seitsemän ihmistä menettää henkensä tapaturmassa joka päivä. Yhdeksän kymmenestä kuolemasta sattuu vapaa-ajalla. Yksi parhaita keinoja jäädä henkiin, on pitää kännykkää taskussa. Ja tasku kiinni.

Trump: Mayn brexit-suunnitelma uhkaa romuttaa USA:n ja Britannian vapaakauppasopimuksen

Presidentti Donald Trump ja vaimonsa Melanie Trump sekä pääministeri Theresa May ja puolisonsa Philip May tervetuliaisseremoniassa Blenheimin palatsissa Oxfordshiressa 12.7.2018.
Presidentti Donald Trump ja vaimonsa Melanie Trump sekä pääministeri Theresa May ja puolisonsa Philip May tervetuliaisseremoniassa Blenheimin palatsissa Oxfordshiressa 12.7.2018.EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut The Sun -lehdelle haastattelun, jossa hän arvostelee kovin sanoin pääministeri Theresa Mayn brexit-suunnitelmaa. Trumpin mukaan suunnitelma estää toteutuessaan mahdollisen Britannian ja Yhdysvaltain välisen vapaakauppasopimuksen. Lisäksi Trump kehuu vuolaasti hallituksen alkuviikosta jättänyttä entistä ulkoministeriä Boris Johnsonia.

Helle jatkuu, lännessä sateita

Sääkartat perjantaista sunnuntaihin.
Yle

Perjantaina sade- ja ukkoskuuroja kehittyy maan länsiosaan, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen. Idässä ja pohjoisessa sää jatkuu poutaisena sekä laajalti aurinkoisena. Lämpötila kohoaa suuressa osassa maata hellelukemiin, pohjoisessa paikoin 30 asteen tienoille. Hellevaroituksia on pohjoisessa ja idässä.

Lue lisää säästä täältä.

Lue seuraavaksi