Niinistö: Nato jopa vahvistuu, huolimatta Trumpin "reippaasta" sanailusta

Presidentti Niinistön ja presidentti Trumpin kahdenvälisen tapaamisen muoto on vielä auki, Niinistö kertoi.

Nato
Presidentti Sauli Niinistö Naton huippukokouksessa torstaina 12. heinäkuuta.
Presidentti Sauli Niinistö Naton huippukokouksessa torstaina 12. heinäkuuta.Tatyana Zenkovich / EPA

BrysselSotilasliitto Nato jatkaa tänään torstaina päättyneen huippukokouksen jälkeen yksimielisenä ja ehkä jopa entistä vahvempana, arvioi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

– Ainakin rahallisesti, Niinistö täsmensi lehdistötilaisuudessaan kokouksen jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui saaneensa Naton muut jäsenmaat lupaamaan sotilasmenojen nopeampaa korottamista. Niinistön käsityksen mukaan varsinaisia uusia sitoumuksia kokouksessa ei tehty, vaan vahvistettiin aiemmin sovittua.

Niinistö ei ollut paikalla Trumpin pyynnöstä järjestetyssä istunnossa, jossa Yhdysvaltain presidentti oli vaatinut suorasanaisesti jäsenmailta uudelleen sotilasmenojen nopeaa kasvattamista.

– Ei täällä kovin herkkähipiäistä väkeä ole. Jos ajatellaan hänen sanomansa sisältöä, se on täsmälleen identtinen sen kanssa mitä on vuosikymmenet Yhdysvalloista kuultu: ´Ottakaa enemmän vastuuta`. Mutta hän esitti sen vähän reippaammin, Niinistö sanoi.

Kaksipäiväisen kokouksen kuluessa Niinistö ehti keskustella lyhyesti Trumpin kanssa tämän Helsingin-matkasta tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ensi maanantaina. Niinistön on tarkoitus tavata Trumpia Helsingissä myös kahden kesken, mutta tapaamisen yksityiskohdat ovat hänen mukaansa vielä sopimatta.

– Se nähdään nyt sitten, että missä kokoonpanossa ja kuinka pitkään ollaan, Niinistö sanoi.

Trumpin tapaamisen pohjustamiseen ei Niinistön mukaan jäänyt Brysselissä juuri aikaa.