Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn pitää taloyhtiölainojen kasvua huolestuttavana – valtiovarainministeriön työryhmä selvittää, pitääkö lainoihin puuttua lainsäädännöllä

Suomen Pankin uusi pääjohtaja Olli Rehn kehottaa kotitalouksia selvittämään lainanhoitokykynsä sen varalle, että korot tulevat todennäköisesti nousemaan lähivuosina.

Olli Rehn
Päivän kasvo
Päivän kasvo

Suomen Pankin pääjohtajana torstaina aloittanut Olli Rehn kuvailee ensimmäistä päivää uudessa pestissään "tiiviiksi".

– Ihan hyvällä motivaatiolla lähden liikkeelle, olen viimeiset 1,5 vuotta harjoitellut tähän tehtävään Suomen Pankin johtokunnan jäsenenä, Päivän kasvo -ohjelmassa toimittaja Pirkko Pöntisen haastateltavana ollut Rehn kertoo.

Asunto-osakeyhtiöiden yhtiölainojen raju kasvu on ollut julkisuudessa useaan otteeseen viime aikoina. Rehn pitää taloyhtiölainojen kehitystä huolestuttavana.

Taloyhtiölainojen kehitykseen ollaan mahdollisesti puuttumassa lainsäädännöllisin keinoin. Rehn kertoo valtiovaranministeriön asettaneen työryhmän selvittämään ratkaisuja taloyhtiölainojen ja kulutusluottojen aiheuttamiin ongelmiin.

– Tulevan syksyn mittaan ryhdytään arvioimaan niin sanottujen makrovakausvälineiden monipuolistamista, eli miten kyetään näillä välineillä paremmin löytämään ratkaisuja ongelmiin, joita on viime aikoina syntynyt erityisesti taloyhtiölainoihin ja toisaalta kulutusluottoihin sekä vakuudettomiin että vakuudellisiin kulutusluottoihin.

Jos näihin asioihin halutaan puuttua, se edellyttää lainsäädäntötoimia.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn

Myös Suomen Pankki osallistuu työryhmän työhön. Rehnin mukaan työryhmän on tarkoitus antaa aiheesta mietintö ensi keväänä.

– Sen jälkeen päästäisiin lainsäädäntötoimiin. Jos näihin asioihin halutaan puuttua, se edellyttää lainsäädäntötoimia. Siinä mielessä tarvitaan tietysti perusteellista lainvalmistelua.

Rehn kehottaa kotitalouksia tekemään stressitestin, jonka avulla arvioitaisiin, miten oma lainanhoitokyky kestää lähivuosina todennäköisesti nousevan korkotason.

Suomen Pankin tuoreen pääjohtajan mukaan myös Suomessa olisi käyttöä positiiviselle luottorekisterille. Ruotsissa käytössä olevan rekisterin myötä lainanantajat tietävät lainanottajan velat ja maksuhäiriöt.

– Se hillitsisi osaltaan ylivelkaantumista varsinkin tilanteessa, jossa kulutusluotot ja pikavippiyhtiöt ovat kasvattaneet rooliaan.

"Kauppasota on muuttunut puheista teoiksi"

Yhdysvaltojen aloittama kauppasota on aiheuttanut epävarmuutta ja hyytänyt pörssejä. Rehn pitää kauppasotaa vakavana uhkana Suomen ja Euroopan taloudelle.

– Nythän EU-komissio ja Euroopan keskuspankki ovat reivanneet talousennusteita hieman alaspäin. Tämä kertoo siitä, että tähän suhtaudutaan vakavasti. Varsinkin kauppasodan näkymien vaikutus tuntuu luottamuksen orastavana heikkenemisenä.

– Vielä ei ole menetetty mitään. Vaikutukset eivät olisi niin kielteisiä, jos kurssi kyettäisiin kääntämään. Tässä täytyy tietysti varautua myös pahempaan kehitykseen, Rehn sanoo.

Rehnin mukaan viime aikojen tuontitullipäätökset näyttävät kärjistävän tilannetta entisestään.

– Kauppasota on ikävä kyllä muuttunut puheista teoiksi, eikä siinä sodassa ole voittajia.

Lue lisää:

Olli Rehnin matka Suomen talouden ykkösvirkaan kävi EU:n ytimen ja poliittisten pettymysten kautta

Olli Rehn nimitettiin Suomen Pankin pääjohtajaksi

Säikyttikö Olli Rehn hakijat Suomen Pankista? Pääjohtajaksi haki vain kymmenen

Pois alta, yhtiölaina kaatuu – Voiko naapurin velka rysähtää niskaan?

Tiesitkö tämän suurista yhtiölainoista? 5 + 1 asiaa, jotka pitää ottaa huomioon: "Asunnon ostoa suunnitteleva voi pettyä pankissa"

Nordea varoittaa trendi-ilmiön varjopuolista – esittää taloyhtiölainoille ylärajaa tai rajoituksia lyhennysvapaisiin

Erkki Liikanen toppuuttelee puheita EKP:n pääjohtajan paikasta – "Katsotaan, mitä maailma tuo tullessaan, en käy kampanjaa enää mihinkään tehtävään"

Suomen Pankin jättävä Erkki Liikanen suuntaa Saimaalle kalavesille – ”Kunhan on aikansa kalastanut, luulen että jotain pitää kehittää”