Euroopan Nato-maiden johtajat toppuuttelevat Trumpin väitteitä – Stoltenberg: Kahteen prosenttiin sitouduttu

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vakuuttaa, että Nato on tuulisesta kokouksesta huolimatta entistä vahvempi.

Nato
Jens Stoltenberg ja Donald Trump
Jens Stoltenberg ja Donald Trump Nato-kokouksessa Brysselissä.Brendan Smialowski / AFP

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vahvistaa, että jäsenmaat ovat sitoutuneet kasvattamaan puolustusmenojaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Stoltenberg kertoi asiasta CNN:n haastattelussa.

Sen sijaan Stoltenberg ei voinut vahvistaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin väitteitä siitä, että maat olisivat sitoutuneet nostamaan menojaan neljään prosenttiin.

Presidentti Trump on esittänyt myös, että kahden prosentin tavoite pitäisi toteutua välittömästi, ei vasta vuoteen 2024 mennessä.

Stoltenberg vakuutti Trumpin sanoman puolustusmenojen kasvattamisesta tulleen puolustusliiton jäsenille selväksi "kuuluvasti ja selkeästi". Stoltenbergin mukaan Trumpin vaatima puolustusmenojen kasvattaminen on jo käynnissä.

29 jäsenvaltiosta kahdeksan on saavuttamassa kahden prosentin tavoitteen tänä vuonna.

Jäsenvaltiot kokoontuivat torstaina Trumpin vaatimuksesta ylimääräiseen tapaamiseen, jonka aiheena olivat puolustusmenot.

– Tänään liittolaiset sopivat yhteisesti kaksinkertaistavansa vaivannäkönsä. Kaikki liittolaismaat ovat sitoutuneita puolustusliittoon. Nato on hyväksi Euroopalle ja hyväksi Amerikalle, Stoltenberg kertoi tiedotustilaisuudessa kokouksen jälkeen.

Trumpin vaatimista uusista, konkreettisista tavoitteista ei pääsihteerin puheiden perusteella kuitenkaan ole sovittu.

Donald Trump
Brendan Smialowski / AFP

Macron: Kaikki lukee päätöslauselmassa

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron kiisti, että Nato-maat olisivat sopineet neljän prosentin kuluista.

Macronin mukaan keskiviikkoinen päätöslauselma sanoo erittäin selvästi, että maat ovat sitoutuneet kahteen prosenttiin vuoteen 2024 mennessä.

– Eilen julkaistiin päätöslauselma. Se on erittäin yksityiskohtainen, Macron sanoi.

Italia: Ei puhettakaan kasvaneista kuluista

Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi, että Italia ei ole tehnyt mitään uusia lupauksia puolustuskulujen nostamisesta. Conten mukaan torstaisessa kokouksessa ei sovittu mitään sellaista, jonka mukaan budjettia tulisi nostaa aiemmin sovitusta.

Italia käyttää tällä hetkellä prosentin bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin.

"Nato entistä vahvempi"

Trumpin aggressiivisesta tyylistä huolimatta pääsihteeri Stoltenberg vakuutteli, että puolustusliiton jäsenten suhteet ovat entistä vahvempia.

– Meillä oli rehellinen ja avoin keskustelu, joka on tehnyt Natosta vahvemman. Meillä on uusi ymmärrys puolustukseen sijoittamisen kiireellisyydestä.

Stoltenbergin mukaan Trumpin ärhäkkä käyttäytyminen kokouksessa ei ole syönyt puolustusliiton jäsenmaiden luottamusta siihen, että tarvittaessa Yhdysvallat tulisi auttamaan jäsenmaita sotatilanteessa.

– Liittolaismaiden välillä on näkemyseroja. Se ei ole ongelma, kunhan yhteisymmärrykseen päästään. Nato on tämän kokouksen jälkeen yhtenäisempi kuin ennen sitä, Stoltenberg sanoi.

Tiedotustilaisuudessa Trump sanoi, että olisi voinut vetää maansa sotilasliitosta. Trumpin mukaan se ei kuitenkaan ole nyt tarpeen, kun jäsenmaat lupasivat lisätä panostustaan.

Lisää aiheesta:

Niinistö: Nato jopa vahvistuu, huolimatta Trumpin "reippaasta" sanailusta

Trump: Nato-liittolaiset lupasivat lisää rahaa madonlukujen jälkeen

Nato-huippukokouksen sekasortoinen käänne: Trumpin vaatimuksesta hätäpalaveri puolustusrahoista

Lähteet: AP, AFP, STT, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus