Hotellien hinnat sahaavat vuoristorataa huipputapaamisen alla – Osa neljän tähden hotelleista on pyytänyt yli 400 euroa halvimmasta huoneesta

Viime metreillä hinnat ovat tulleet myös ryminällä alaspäin joissain hotelleissa. Hotellibisnekseen ovat tulleet lentoalalta tutut viime hetken tarjoukset.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Krista Syväkari, liiketoimintajohtaja, Kämp Collection Hotels.
Suomen suurimman luksus- ja laatuhotellien perheen Kämp Collection Hotelsien liiketoimintajohtaja Krista Syväkari sanoo, että hotelliyöpymisten hinnoittelua rakennetaan viime metreille ennen huipputapaamista. Suomen ehkä tunnetuimman hotellin Kämpin halvimman yöpymisen hinta 15.-16. päivänä oli torstai-illan tilanteessa 527 euroa hotellivaraussivusto booking.comissa.Ronnie Holmberg / Yle

Helsingin paraatikatu Esplanadi kuhisee turisteista näin keskellä kesää. Lähestyvä Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien huipputapaaminen on lisännyt äkillisesti ydinkeskustan tasokkaimpien hotellien kysyntää.

– Helsinki on hyvin rauhanomainen ja tasapuolinen kohtaamispaikka presidenteille, sanoo venezuelalainen risteilymatkustaja Alex Guenoun.

Norjan Nordkapiin matkalla oleva sveitsiläisherra Markus Giger on toisilla linjoilla. Hän lähtisi kiireen vilkaa lipettiin, jos kuulisi, että kaupunkiin on tulossa suurvaltapoliitikkoja.

– Tämä on aivan sama tilanne kuin meillä Sveitsissä. Kun Davosissa kokoontuvat maailman talousjohtajat, silloin sinne ei vaan kannata mennä.

Kun matkalaisilta kysytään, paljonko heidän mielestään olisi sopiva hinta yöpymisestä neljän tähden hotellissa Helsingin ydinkeskustassa, molemmat vastaavat saman hintahaarukan: 150–200 euroa.

Hinnoittelun tekevät ihmiset, eivät tietokoneiden algoritmit

Tämän viikon puolivälissä hotellien hinnat keikkuivat huipussaan. Suosituimpien neljän ja viiden tähden hotellien hinnat olivat nousseet 400–550 euroon huipputapaamista edeltävältä yöltä.

Suomen suurimman luksus- ja laatuhotellien perheen Kämp Collection Hotelsien liiketoimintajohtaja Krista Syväkari valottaa, millaiset tekijät vaikuttavat hotelliyöpymisen "päivän hintaan".

Keskeisiä tekijöitä ovat luonnollisesti majoittumiseen liittyvä asiakaskokemus eli hotellin maine, hotellin sijainti sekä vierailun ajankohta.

– Ensin katsotaan alustava varauskanta kyseisenä hetkenä, kun huomataan, että kysyntä lähtee kasvuun. Suosituilla hotelleilla varauskanta on jo valmiiksi korkea. Hinta määräytyy sen mukaan, paljonko huoneita on vielä myymättä.

Syväkarin mukaan hinnoittelun tekee hotellien asiantuntijahenkilökunta, eivät pelkät tietokoneiden algoritmit.

– Ei, kyllä meillä ihmisillä on siihen suuri merkitys. Mutta on tietysti upeita järjestelmiä, jotka auttavat päätöksenteossa.

Hinnoittelua muutellaan edelleen huipputapaamisen alla

Monet hotellit ovat aivan huipputapaamisen jo kolkuttaessa ovelle ryhtyneet myös laskemaan hintojaan. Yhdessä ydinkeskustan hotellissa halvin huone maksoi keskiviikkona päivällä nelisensataa euroa, mutta torstai-iltana enää vain 120 euroa. Toisissa hotelleissa hinta on pysynyt vakaasti korkealla tasolla.

– En sanoisi, että hinnat ovat romahtaneet. Luulen, että edelleenkin hinnoittelua rakennetaan. Nyt tuohon mielenkiintoiseen hetkeen, jolloin saamme Helsinkinä paljon huomiota, on vielä useita päiviä, Krista Syväkari muistuttaa.

Hän neuvoo, että useimmiten hotellihuoneen hinta on edullisempi, kun varauksen tekee jo esimerkiksi kaksi–kolme kuukautta ennen matkustusajankohtaa.

Hotellibisneksessäkin on nykyään "äkkilähtöhintoja"

Mutta hotellibisnekseen ovat tulleet myös "äkkilähtöhinnat", kuten lentoalalla. Eli aivan viime tingassa voikin saada sen kaikkein vähiten maksavan yön hotellissa.

– Jokainen hotelliketju tekee omia ratkaisujaan riippuen aina siitä, mikä hotellin viime hetken varaustilanne on, Krista Syväkari kertoo.

Evelin Ruumet, Arkadia Hotel & Hostel.
Helsingin halvin majoitusvaihtoehto huipputapaamisen ajaksi torstai-illan varaustilanteessa on Tattarisuolla kymmenisen kilometriä keskustasta sijaitsevan Arkadia Hotel & Hostelin makuusalisänky. Sen hinta on 19,50 euroa. Evelin Ruumet työskentelee majapaikan vastaanotossa.Ronnie Holmberg / Yle

Jos hotellitarjonnasta ei löydy omalle vaatimustasolle riittävän edullista majoitusta, Helsingin kaupungin matkailumarkkinoinnista vastaavan Helsinki Marketingin myynti- ja markkinointijohtaja Vappu Mänty antaa vinkin:

– Kyllähän silloin kannattaa lähteä katsomaan näitä vaihtoehtoisia majoituksen tarjoajia eli esimerkiksi sellaisia kuten Airbnb tai vastaavat toimijat.

Aina tosin tämäkään vinkki ei toimi. Kalleimmista asunnoista voi joutua pulittamaan yli 700 euroa huipputapaamista edeltävänä yönä.

Ja aivan kaikkein halvin majoitus löytyy laitakaupungilta. Torstain varaustilanteen mukaan Helsingin halvimman huipputapaamissängyn sai alleen hintaan 19,50 euroa Tattarisuolla sijaitsevan hostellin makuusalista.