Sisäministeri Mykkänen: Välimeren siirtolaiskeskukset saatava pystyyn puolessa vuodessa

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Välimeren rantavaltioihin suunnitellut siirtolaiskeskukset on avattava ripeästi tai muuten usko turvapaikkapolitiikan uudistukseen horjuu.

muuttoliike
Kai Mykkänen
Kai MykkänenJarno Kuusinen / AOP

EU:n sisäministerit pitivät epävirallisen kokouksensa torstaina Itävallan Innsbruckissa.

Mykkäsen mukaan tunnelma oli nyt toinen kuin viisi viikkoa sitten, jolloin yksituumaisuus oli kaukana ja yhteenkuuluvuuteen tarvittavaa kittiä puuttui.

Sisäministerien tilannetta helpotti se, että kaksi viikkoa sitten Eurooppa-neuvosto eli EU-maiden johtajat linjasivat unionin turvapaikkapolitiikkaa uusiksi. Välimeren pakolaispainetta helpottamaan perustetaan niin kutsuttuja siirtolaiskeskuksia sekä EU:n puoleisiin rantavaltioihin että vastarannalle.

Tarkoituksena on koota keskuksiin esimerkiksi mereltä pelastetut turvapaikanhakijat, joiden hakemukset käsitellään keskuksissa ja joista myönteisen päätöksen saaneet sijoitettaisiin vapaaehtoisesti vastaanottaviin jäsenmaihin. Kielteisen päätöksen saaneet eivät pääsisi jatkossa keskusta pitemmälle.

Mykkäsen mukaan keskusten perustaminen sai sisäministereiltä yksimielisen tuen, mutta monissa puheenvuoroissa korostettiin, että ne on perustettava nopeasti.

Mykkänen itse puhuu puolesta vuodesta, mutta myöntää että hanketta valmistelevan EU-komission tehtävä ei ole helppo. Neuvotteluja on käytävä unionin ulkopuolisten isäntämaiden kanssa. Lisäksi esimerkiksi Italiaan perustettavissa keskuksissa on varmistettava, että nopeassa käsittelyssä ei poljeta ihmisoikeuksia.

– Mutta kyllä tässä nyt on tekemisen meininki. Komissiossa joudutaan varmasti perumaan kesälomia, mutta asiat on saatava etenemään, sillä muuten hermot pettää, aika loppuu ja taas palataan nollapisteeseen, ministeri kuvaili tilannetta.

Suomi piti esillä Irakin vastahankaa

Mykkäsen mukaan ministerikokouksessa keskusteltiin myös joidenkin maiden haluttomuudesta ottaa vastaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita kansalaisiaan. Suomen puheenvuorossa ministeri mainitsi Irakin. Palautukset Suomesta Irakiin ovat jäissä, koska maa kieltäytyy vastaanottamasta kansalaisiaan.

Mykkänen pitää kohtuuttomana, että EU ja jäsenmaat tukevat suurin summin kehityshankkeita esimerkiksi Irakissa, mutta palautukset eivät onnistu. Mykkäsen mukaan komission pitäisi tehdä samanlainen "paradigman muutos" eli perustavanlainen uusi linjaus myös tässä asiassa, kuten tehtiin siirtolaiskeskusten perustamisessakin.

Mykkänen myöntää kuitenkin, että asia ei ole yksinkertainen, sillä jäsenmaat hoitavat pitkälti itse kehitysapunsa ja ulkopolitiikkansa. Mykkäsen mukaan olisi harkitava sekä porkkanoita että sanktioita, jotta palautukset saataisiin sujumaan.