Hyppää sisältöön

Syyrian hallituksen liput nousivat jälleen kansannousun syntysijoilla – Armeija sai Daraan haltuunsa

Daraan kaupungissa järjestettiin demokratiaa vaatineita mielenosoituksia maaliskuussa 2011. Nämä mielenosoitukset olivat kimmokkeena Syyrian kansannousulle.

Syyrialaiset miehet heiluttïvat Syyrian valtion lippuja Tafasin kaupungissa, Daraan maaseudulla 12. heinäkuuta. Kuva: SANA / Lehtikuva

Syyrian hallituksen joukot nostivat torstaina kaksitähtiset Syyrian valtion liput salkoon Daraan kaupungissa. Kaupunki on ollut vuosikausia kapinallisten hallussa.

Daraan kaupunki oli keskeinen Syyrian kansannousun alkuvaiheissa. Kaupungissa järjestetyistä demokratiaa vaatineista mielenosoituksista ja niiden väkivaltaisesta kukistamisesta alkaneet levottomuudet levisivät myös Syyrian muihin kaupunkeihin keväällä 2011.

Syyrian valtion television mukaan armeija nosti lipun salkoon lähellä postitoimistoa, joka on ollut ainoa hallituksen rakennus kapinallisten kaupungissa.

Kyseessä on jälleen merkittävä strateginen voitto Syyrian presidentille Bashar al-Assadille. Venäjän ja Iranin tukema al-Assad hallitsee nyt valtaosaa Syyriaa.

Venäjä neuvottelee

Hallituksen joukot saivat kaupungin haltuunsa Venäjän ilmapommitusten tuella. Armeija on edennyt nopeasti Daraan maakunnassa viime viikkojen aikana.

Viime viikolla kapinalliset sopivat antautumisesta alueella. Tulitaukosopimus ei kuitenkaan sisällä Isisiä, joka pitää hallussaan pieniä alueita Jordanian ja Israelin rajalla.

Daraan kaupungissa kapinalliset kuitenkin neuvottelevat yhä turvallisesta poistumisesta Venäjän kanssa. Venäjän sotilasdelegaatio saapui kaupunkiin torstaina neuvottelemaan kapinallisjohdon kanssa.

Daraan alueen kapinalliset olivat aiemmin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n aseistamia ja tukemia. Ohjelma lopetettiin viime vuonna.

YK:n mukaan Daraan maakunnan taisteluita on paennut yli 300 000 ihmistä, eniten yksittäisistä taisteluista koko Syyrian sisällissodan aikana. Iso osa paenneista on hakenut turvaa lähellä Israelin miehittämän Golanin rajaa. Sekä Israel että Jordania ovat kieltäytyneet vastaanottamasta pakolaisia.

Viime viikonloppuna armeija sai strategisesti tärkeän Jordanian raja-aseman haltuunsa.

Taistelut jatkuvat nyt kapinallisten hallussaan pitämillä alueilla Golanin rajaseudulla. Israel on sanonut, ettei se aio puuttua taisteluihin.

Seitsemän vuotta jatkuneessa Syyrian sisällissodassa on kuollut yli 350 000 ihmistä ja noin 11 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Aiheesta aiemmin:

.
.