Trump The Sun -lehdelle: Mayn pehmeä brexit romuttaa vapaakauppasopimuksen USA:n kanssa

Presidentti Trumpin pääministeri Mayta arvosteleva haastattelu tuli julki samaan aikaan, kun hän tapaa Mayta Britannian-vierailullaan.

Brexit
Presidentti Donald Trump ja vaimonsa Melanie Trump sekä pääministeri Theresa May ja puolisonsa Philip May tervetuliaisseremoniassa Blenheimin palatsissa Oxfordshiressa 12.7.2018.
Presidentti Donald Trump ja vaimonsa Melanie Trump sekä pääministeri Theresa May ja puolisonsa Philip May tervetuliaisseremoniassa Blenheimin palatsissa Oxfordshiressa 12.7.2018.EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syyttää The Sun -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) Britannian pääministeri Theresa Mayta brexitin romuttamisesta.

Trumpin mukaan Mayn nykyinen brexit-suunnitelma estää toteutuessaan mahdollisen Britannian ja Yhdysvaltain välisen vapaakauppasopimuksen.

Trump kertoo toruneensa Mayta tämän brexit-suunnitelmasta.

– Olisin toiminut itse aivan eri tavalla. Itse asiassa kerroin Theresa Maylle, miten se pitäisi hoitaa, mutta hän ei ollut samaa mieltä, hän ei kuunnellut minua, Trump sanoo.

Haastattelu julkaistiin lehdessä samaan aikaan, kun Trump on ensimmäistä kertaa vierailulla Britanniassa sen jälkeen, kun hänestä tuli Yhdysvaltain presidentti.

Trump kertoo varoittaneensa Mayta siitä, että mikäli Britannia haluaa pitää läheiset välit Euroopan unioniin, olisi Yhdysvaltain ja Britannian brexitin jälkeinen vapaakauppasopimus hyvin epätodennäköinen.

May runnoi viime perjantaina hallituksessaan läpi EU-erosuunnitelman. Siinä Britannia pysyisi EU:n kanssa tullijärjestelyssä, joka takaisi tuotteiden sujuvan kaupan rajan yli EU:hun.

– Jos he tekevät sellaisen sopimuksen, kävisimme kauppaa EU:n kanssa Britannian sijaan, Trump sanoo lehdessä.

"Boris Johnson olisi mahtava pääministeri"

The Sunin mukaan Trump kehui vuolaasti hallituksen alkuviikosta jättänyttä entistä ulkoministeriä Boris Johnsonia, joka tunnetaan kovan brexitin kannattajana.

– En laita ketään toista vastaan. Sanon vain, että hänestä tulisi mahtava pääministeri. Minusta hänellä on kaikki, mitä siihen tarvitaan, Trump sanoo.

Haastattelussa Trump haukkui myös kovin sanoin Lontoon pormestarin Sadiq Khanin, joka on presidentin mukaan tehnyt ”kauheaa” työtä johtaessaan Britannian pääkaupunkia.

Valkoinen talo: Trump arvostaa Mayta todella paljon

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders antoi pian The Sun -lehden uutisen jälkeen julki tiedotteen, jossa hän kommentoi Trumpin ja Mayn suhteita, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Sanders kertoo, että presidentti paitsi pitää Maysta myös kunnioittaa tätä suuresti.

– Hän (Trump) on sitä mieltä, että May oli tänään mahtava Nato-kokouksessa ja että hän on todella loistava persoona, kerrotaan tiedotteessa.

Sanders ilmoitti Trumpin lisäksi olevan erittäin kiitollinen siitä, miten mahtavasti pääministeri May on ottanut presidentin vastaan Britanniassa.

Päivitetty 13.7.2018 klo. 3:41 : Sana kauppasopimus tarkennettu vapaakauppasopimukseksi.

Päivitetty klo. 05:55: Lisätty Valkoisen talon kommentit.

Analyysi: Brexitin jälkeen Britannia tarvitsee Yhdysvaltoja yhä enemmän –Trump: Britit rakastavat minua

Mayn brexit-suunnitelma vihdoin julki: Korkeakoulutetut ja opiskelijat saisivat liikkua vapaasti, EU-turisteille viisumivapaus

Lähteet: Reuters, APTN