Ota haltuun huippukokouksen tärkeimmät käänteet: Nämä 8 asiaa sinun pitää tietää Trumpin ja Putinin kohtaamisesta

Suomi on ollut maailman valokeilassa, kun suurvaltojen johtajat ovat tavanneet helteisessä Helsingissä. Lue tästä tärkeimmät pointit päivästä.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat presidentinlinnassa.
Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin ovat kohdanneet tänään huippukokouksessa Helsingissä. Myös maiden ulkoministerit Mike Pompeo ja Sergei Lavrov pitivät oman kokouksensa.

Tapaaminen harvinaisen helteisessä Helsingissä tapahtuu ajankohtana, jona maailmanpolitiikka on murroksessa. Venäjä ja Yhdysvallat ovat monissa asioissa kauempana toisistaan kuin pitkään aikaan. Helsinki on ollut vuorokauden ajan maailman valokeilassa.

Etkö ehtinyt seurata tapahtumia hetki hetkeltä? Tämän artikkelin avulla pääset nopeasti kärryille siitä, mitä sinun tulee tietää uutispäivästä. Päivitämme juttua päivän aikana.

1. Mitä Mäntyniemen aamiaisella tapahtui?

USA:n presidenttiparin päivä alkoi aamiaisella presidentti Sauli Niinistön virka-asunnolla Mäntyniemessä. Trumpeja oli vastassa myös rouva Jenni Haukio.

Seurue vilkutteli yleisölle Mäntyniemen terassilla. Jenni Haukio jutteli Melania Trumpin kanssa.

Aamiaisella Trump kehui Suomea upeaksi maaksi. Hän sanoi myös, että Nato ei ole koskaan ollut yhtenäisempi ja vahvempi viitaten muutaman päivän takaiseen Naton huippukokouksen antiin Brysselissä.

Tunnelma aamiaistapaamisella vaikutti hyväntuuliselta. Runsaan tunnin vierailun jälkeen mustien autojen saattue lähti takaisin kohti Kalastajantorppaa, missä Trumpit majoittuvat. Aamiaisen jälkeen Niinistö tviittasi, että keskustelu Trumpin kanssa oli monipuolinen. Trump puolestaan tviittasi vierailun olleen kunnia.

Melania Trump, Jenni Haukio, Donald Trump ja Sauli Niinistö tapasivat Mäntyniemessä.

2. Miten Putin saapui Suomeen?

Jo pelkästään presidenttien saapumiset maahan ovat suuria mediatapahtumia, jotka Yle näytti suorana.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin lentokone laskeutui Suomeen maanantaina noin kello 13. Kone oli noin puoli tuntia myöhässä aikataulusta, mikä ei ole Putinilta tavatonta.

Putin jatkoi autosaattueessa matkaansa suoraan kohti Presidentinlinnaa.

Media ja yleisö eivät päässeet todistamaan Putinin siirtymistä Presidentinlinnaan, sillä presidentin kulkureitti suojattiin turvallisuussyistä katoksella. Samoin toimittiin parikymmentä minuuttia myöhemmin, kun Trump saapui paikalle.

Vladimir Putin saapuu Suomeen.

3. Mistä Trump ja Putin keskustelivat?

Trump ja Putin keskustelivat lyhyesti median edessä ennen kahdenvälisen kokouksen alkua. Trump onnitteli Putinia onnistuneiden jalkapallon MM-kisojen järjestämisestä ja totesi toivovansa, että maiden suhteet saadaan kuntoon.

Putin totesi lyhyesti, että on hyvin tyytyväinen voidessaan tavata Trumpin Suomessa. Hän sanoi haluavansa puhua vaikeista maiden välisistä asioista.

Presidentit esiintyivät vakavina, eikä hymynkareita juurikaan nähty. Lopuksi Trump ja Putin kättelivät lyhyesti.

Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat presidentinlinnassa.

Kahdenkeskinen kokous kesti hiukan ennakoitua pidempään. Sen jälkeen Trump kommentoi tapaamista tuoreeltaan hyväksi aluksi.

Yhteisessä tiedotustilaisuudessa Trump sanoi, että Yhdysvaltain ja Venäjän kaikkien aikojen huonoimmat suhteet ottivat uuden suunnan, kun presidentit tapasivat. Trumpin mukaan presidentit ymmärtävät nyt toisiaan paremmin.

Trump kertoi esittäneensä kysymyksen Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Hänen mukaansa presidentit keskustelivat tästä pitkään. Trumpilta kysyttiin aiheesta myös toimittajan kysymys. Trump korosti, ettei hänen kampanjansa tehnyt yhteistyötä vaalien aikana ja että hän voitti Hillary Clintonin helposti. Putin vaati toimittajilta konkreettisia todisteita yhteistyöstä.

Trumpin mukaan keskustelut olivat rakentavia. Hänen mukaansa Putin oli samaa mieltä, että ydinaseiden leviäminen on pysäytettävä.

Syyrian suhteen Trump kertoi, että Venäjä hyväksyi Israelin ja Syyrian nykyisen aselepolinjan Golanin kukkuloilla.Trump korosti, että Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyö voisi pelastaa satoja tuhansia ihmishenkiä.

Trumpin mukaan keskusteluja käytiin myös radikaalista islamilaisesta terrorismista, ja että maiden turvallisuuspalvelut tekevät yhteistyötä asian suhteen. Trumpin mukaan maat olivat myös yhtä mieltä siitä, että Iranin ydinasevarustelu on pysäytettävä.

Putin pääsi ensiksi ääneen presidenttien tapaamisessa. Tiedotustilaisuuden aluksi Putin kertoi, että neuvottelut sujuivat rehdisti ja hyvin.

Putinin mukaan maiden suhteet ovat olleet vaikeat, vaikka jännitteillä ei ole objektiivista syytä. Keskustelu toi mahdollisuuden ensimmäisiin askeliin suhteiden parantamiseksi.

4. Selkkaus lehdistötilaisuudessa

Ennen Presidentinlinnan tiedotustilaisuuden alkua sattui välikohtaus, kun turvamiehet poistivat tiedotustilasta miehen.Vanhempi mies alkoi esitellä valkoista paperia, jossa oli viesti: "Nuclear Weapon Ban Treaty".

Välikohtaus presidentinlinnassa.
Presidentinlinnassa välikohtaus – turvamiehet poistivat paperilappua esitelleen miehen.

5. Presidentti Niinistön tiedotustilaisuus

Presidentti Sauli Niinistö summasi Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huipputapaamispäivän käänteitä omassa tiedotustilaisuudessa. Niinistö aloitti tiedotustilaisuutensa kello 20.00 pohtimalla sitä, miksi Suomi valikoitui paikaksi huipputapaamiselle.

6. Miten kokous näkyi Helsingissä?

Poliisin mukaan huippukokouspäivä mielenosoituksineen on sujunut enimmäkseen mallikkaasti (siirryt toiseen palveluun). Ennen kello viittä poliisi otti kiinni kadunvaltausta suunnitelleen joukon Helsingin keskustassa.

Päivää ovatkin värittäneet lukuisat mielenilmaukset. Kaupungissa on ollut muun muassa fasismia ja Trumpin hallinnon abortinvastaisia toimiva vastustavia mielenosoituksia. Eilen sunnuntaina Helsingissä järjestettiin Helsinki Calling -mielenilmaus, johon osallistui poliisi arvion mukaan noin 2 500 ihmistä. Myös Perussuomalaiset Nuoret kokoontuivat Narinkkatorilla.

Ihmiset osoittivat mieltään Helsingin Senaatintorilla Trumpin ja Putinin tapaamisen aikaan 16. heinäkuuta.
Ihmiset osoittivat mieltään Helsingin Senaatintorilla Trumpin ja Putinin tapaamisen aikaan 16. heinäkuuta.Marja Väänänen / Yle

Kaupunki on täyttynyt myös lukuisista yritysten ja muiden toimijoiden banderolleista ja tempauksista. Esimerkiksi Kallion kirkko ripusti torniinsa ilmastonmuutoksesta varoittavan banderollin. Lehdistönvapautta puolustavaa Helsingin Sanomien "The land of free press"-kampanjaa (siirryt toiseen palveluun) on ollut miltei mahdoton olla huomaamatta kaupungilla.

Ihmisiä Helsingin Senaatintorilla Trumpin ja Putinin tapaamisen aikaan 16. heinäkuuta.
Ihmisiä Helsingin Senaatintorilla Trumpin ja Putinin tapaamisen aikaan 16. heinäkuuta.Marja Väänänen / Yle

Helsingin poliisin mukaan aamuliikenne sujui hyvin ja ihmiset hoksasivat jättää omia autoja kotiin. Ihmiset ovat seuranneet pitkiä mustien autojen letkoja Esplanadin puistossa ja eduskuntatalon portailla. Kauppatori on huippukokouksen ajan suljettu.

Julkinen liikenne on kuitenkin takkuillut. Helsingin seudun junaliikenne on ollut sekaisin – aamulla sähkövika lamautti hetkeksi kaikki junat. Myös raitiovaunut ja bussit ovat myöhästelleet.

Noin 1 400 toimittajaa yli 60:stä maasta on tullut Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta. Pressikeskus on Finlandia-talolla. Toimittajat ovat kiitelleet toimivista järjestelyistä, hyvästä ruokahuollosta ja pienestä luksuksesta.

Anni Nykänen tarjoilee mansikoita.
Anni Nykänen tarjoilee toimittajille tuoreita mansikoita ja herneitä. Molemmille on Nykäsen mukaan ollut kysyntää.Jari Kovalainen / Yle

7. Kuinka Melania Trump vietti päivänsä?

Melania Trump söi aamiaista Jenni Haukion kanssa Mäntyniemessä. Presidentin kanslian mukaan rouvat keskustelivat muun muassa Suomen vahvuuksista hyvinvointiyhteiskuntana ja lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

Trump ja Haukio puhuivat myös rouva Trumpin Be Best -kampanjasta, pakolaislasten tilannetta käsittelevästä Pieniä tarinoita -kampanjasta ja Haukion toiminnasta Unicefin suojelijana. Kun seurue poseerasi Mäntyniemen terassilla, rouvien puheenaiheena saattoi olla ympäristö, sillä Haukio viittoili puutarhan suuntaan.

Tapaamisen jälkeen Melania Trump kiitti Suomen "First Ladyä" Jenni Haukiota tapaamisesta. Myös Haukio tviittasi kiitoksensa.

Trumpin ja Putin tapaamisen aikana Melania Trump vietti aikaa Presidentinlinnassa. Hänellä ei ollut omaa erikoisohjelmaa päivän aikana. Tiedotustilaisuudessa hän istui eturivissä.

8. Miten #Helsinki2018 näkyy somessa?

Lähes 1 400 toimittajaa kymmenistä eri maista seuraa huippukokousta Helsingissä. Kansainvälisen median tviiteissä on näkynyt kuvia muun muassa lehdistökeskuksen saunoista ja Allas Sea Poolin uima-altaista.

Huippukokouksen virallinen tunniste sosiaalisessa mediassa on #Helsinki2018, joka on noussut Suomen Twitterissä suosituimmaksi puheenaiheeksi. Yhdysvaltojen trendaavimpien puheenaiheiden joukkoon nousi kriittinen #treasonsummit eli "maanpetoskokous".

Trump on ollut tavalliseen tapaansa aktiivinen Twitterissä myös Helsingin-vierailullaan. Aamulla lähettämässä tviittissään Trump kirjoitti, että USA:n ja Venäjän huonoista suhteista voi kiittää Yhdysvaltain vuosikausia jatkunutta omaa "hölmöyttä" sekä "noitavainoa" eli Venäjän vaalivaikuttamiseen liittyvää tutkintaa.

Tapaaminen on inspiroinut myös internetin meemi-nikkareita. Satiirisissa kuvissa presidentit muun muassa nauttivat Finlandia-vodkaa ja ratsastavat paidattomina hevosen selässä.

Lue lisää:

Trump ja Putin ovat poistuneet Suomesta, Trumpin puheet järkyttivät Yhdysvalloissa – Yle seurasi hetki hetkeltä

Melania Trump kiitteli Jenni Haukiota hyvistä keskusteluista, aiheina lapset ja hyvinvointiyhteiskunta – rouva Trump mukana Presidentinlinnassa

Trumpit saapuivat Mäntyniemeen: "Suomi on mahtava maa" – katso videolta, kun presidenttiparit keskustelivat terassilla

Washingtonin-kirjeenvaihtaja: "Monet politiikan asiantuntijat Yhdysvalloissa pelkäävät, että Trump jää Putinin vietäväksi"

Yle seurasi hetki hetkeltä – Donald Trumpin kone laskeutui Helsinki-Vantaalle, presidenttipari matkasi Kalastajatorpalle majoitukseen

Juttua muokattu 16.7. kello 21.46: korjattu 5. kohdan lause. Kaupungissa on ollut fasismia vastustavia mielenosoituksia, ei antifasismia vastustavia mielenosoituksia.