Lappilaisille sirkoille saattaisi olla kysyntää: Ensimmäisiä kasvattamoja vasta suunnitellaan

Tervolassa kaavaillaan, että kotisirkkoja voitaisiin kasvattaa ruoaksi koulutilan vanhassa navetassa jo ensi vuonna.

sirkat
Kotisirkkaa kulhossa ja salaatissa.
Pekka Pantsu / Yle

Lapissa ei ole toistaiseksi yhtään yritystä, joka kasvattaisi hyönteisiä elintarvikkeiksi. Sen sijaan sirkkakasvattamoa suunnitellaan ainakin Tornioon ja Tervolaan, mutta ne eivät ole vielä konkretisoituneet yritystoiminnaksi. Hyönteisten kasvatus elintarvikekäyttöön yleistyy Suomessa hurjaa vauhtia.

Sirkkakasvattamon perustamisesta on kiinnostunut esimerkiksi ammattiopisto Lappian koulutila Tervolassa, mutta investoinnin vaatima rahoitus on vielä auki.

– Sirkkakasvattamoa suunnitellaan vanhaan navettaan ja meidän on tarkoitus lähteä liikkeelle pienimuotoisesti muutamalla tuhannella kotisirkalla, sanoo oppilaitoksen toimialapäällikkö Jarmo Saariniemi.

Jos kaiki menee suunnitellusti, alkaa kotisirkkojen kasvattaminen Louen koulutilalla ensi vuoden puolella.

Saariniemen mukaan sirkat on tarkoitus jatkojalostaa esimerkiksi jauheeksi tilalla. Yhtenä vaihtoehtona on myös tehdä yhteistyötä koulutilan kupeessa jo toimivien elintarvikealan yritysten kanssa.

Matkailuala voisi hyödyntää sirkkoja

Koko maassa hyönteiskasvattamoita on eri arvioiden mukaan 40–50 ja tällä hetkellä pohjoisimmat ovat Oulun seudulla

Maaseudun asiantuntijajärjestössä ProAgriassa hyönteisten kasvatustoimintaa pidetään varteenotettavana vaihtoehtona myös lappilaistiloille ainakin sivuelinkeinona.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tällä hetkellä Suomessa on vasta muutamia tiloja, joilla hyönteisten kasvattaminen on päätuotantosuuntana.

ProAgrian yritysasiantuntija Pekka Myllylä uskoo, että Lapissa tuotetuille sirkoille olisi kysyntää matkailuyrityksissä, jos toimijat vain saataisiin kohtaamaan.

– Uskon, että Lapissa tuotettuja sirkkoja ja siitä valmistettuja elintarvikkeita voitaisiin testata matkailuyrityksissä ja kysyntää olisi koska esimerkiksi Aasiasta tulevat matkailijat ovat tottuneet käyttämään hyönteisiä ruokanaan, sanoo Pekka Myllylä.