Ex-jengipomo Keijo Vilhusta esitetään vangittavaksi Vuosaaren murhasta

Helsingin entisen huumepoliisin päällikön Jari Aarnion vangitsemisesta ei ole vielä tietoa.

Keijo Vilhunen Helsingin hovioikeudessa 3. lokakuuta 2017. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Poliisi esittää entistä jengipomoa Keijo Vilhusta vangittavaksi. Vilhusta epäillään vuonna 2003 Vuosaaressa tapahtuneesta ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin palkkamurhasta. Vilhunen otettiin kiinni keskiviikkona.

STT:n tietojen mukaan muun muassa kaksi murhasta tuomittua olisi kertonut Vilhusen roolista palkkamurhajutussa. Vaikka Vilhusta vaaditaan vangittavaksi murhasta, ei hän ole epäilyjen mukaan ollut paikalla suorittamassa itse tekoa.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman luonnehti tammikuussa päämiehensä puolesta tähän kohdistunutta ilmiantoa perättömäksi.

Keskiviikkona uutisoitiin, että myös Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota epäillään samasta henkirikoksesta. Aarnion epäillään tienneen suunnitellusta palkkamurhasta, eikä hän estänyt sitä. Jos poliisi tietää murhasta ja jättää sen estämättä, on seurauksena käytännössä elinkautinen vankeusrangaistus murhasta.

Aarnio ja Vilhunen päästettiin vasta kesäkuussa vapaaksi odottamaan hovioikeuden päätöstä huumerikosjutusta.

Aarniota on kuulusteltu koko torstain ajan. Poliisin on selvitettävä lauantaihin kello 12 mennessä, onko sillä riittävästi eväitä Jari Aarniota koskevan vangitsemisvaatimuksen esittämiseen käräjäoikeudessa.

Poliisirikosten tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto kertoo Ylelle, että Aarnio on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Aarnion kuulustelumateriaalia tutkitaan yhä. Haavisto ei ole vielä päättänyt, esittääkö hän Aarniota vangittavaksi.

Tolvanen: "Poliisille vasikointi murhan syy"

STT:n tietojen mukaan poliisille on kerrottu, että sekä Aarnio että silloinen jengipomo Keijo Vilhunen kytkeytyisivät murha-asunnon alivuokraamiseen. Murha-asunnon päävuokralaisena oli Saaraksi kutsututtu nainen, johon Aarniolla on ollut käräjätuomion mukaan seksisuhde virka-ajalla.

Ruotsinturkkilainen Volkan Ünsal oli vienyt kaveriltaan rahaa Tukholman Arlandan lentokentän vuoden 2002 rahakuljetusryöstön saaliista, päässyt todistajansuojeluohjelmaan ja irrottautunut siitä. Murhasta tuomittiin aikanaan kolme suomalaista ja murhan ruotsalainen tilaaja.

Kansanedustaja ja entinen poliisin väkivaltarikosyksikön päällikkö Kari Tolvanen toimi vuonna 2003 Volkan Ünsalin murhan tutkinnan yleisjohtajana. Tolvanen kertoo Ylelle, ettei kenelläkään ollut minkäänlaista aavistusta tai syytä epäillä silloista huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota mistään.

– Uhri oli kertonut silloin poliisille tietojaan Arlandan suuresta kultaryöstöstä. Meidän tietojemme mukaan poliisille vasikointi oli ollut se murhan syy. Kyse oli Ruotsin ja Suomen alamaailman välienselvittelystä, Tolvanen sanoo.

Aarnio ja Vilhunen on tuomittu käräjillä muun muassa törkeistä huumerikoksista, joita Helsingin hovioikeus käsittelee. Aarniolla on lisäksi kolmen vuoden lainvoimainen tuomio rikoksista, jotka kytkeytyvät poliisille laitteita toimittaneeseen seurantalaiteyhtiöön.

Lue lisää: