Hyppää sisältöön

Nuorison suosima hiphop-festari Summer Up myy nyt lastenlippuja – festivaaleilla kirjavat käytännöt alaikäisten sisäänpääsyssä

Urbaanin musiikin festivaali Summer Up tavoittelee ensimmäistä kertaa myös perheen pienempiä festivaaliyleisöön.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Viikonloppuna Lahdessa juhlittava urbaanin musiikin festivaali Summer Up myy tänä vuonna ensimmäistä kertaa lastenlippuja. Liput on tarkoitettu 3–10-vuotiaille festarivieraille, jotka tulevat maksavan aikuisen seurassa. Liput ovat normaalia lippua edullisempia.

Lapset ovat olleet monille festareille tervetulleita aiemminkin. Osa festivaaleista kuitenkin rajoittaa aikaa, jolloin lapset saavat olla festivaalialueella.

Summer Upissa ei ole suositusta siitä, milloin perheen pienempien pitäisi lähteä kotiin.

Sekä tapahtuma-alueelle että telttakylään kerääntyy tuhansia juhlivia nuoria. Tuottaja Konsta Viipuri tietää, että Mukkulassa alkoholi virtaa viikonlopun aikana.

– Puutumme nuorten ihmisten alkoholinkäyttööön, jos nähdään, että tilanne sitä vaatii. Ja toivomme, että kun nuoret lähtevät festivaaleille, kotona käytäisiin keskustelua siitä, miten festareilla käyttäydytään.

Esimerkiksi Flow-festivaali järjestää perhesunnuntain, jolloin tapahtuma-alueella on tarjontaa koko perheelle kello 17:ään asti. Summer Upin esiintyjät eivät ole varsinaisesti lapsille suunnattuja, mutta järjestäjät tietävät, että moni nykyartisti on myös lasten suosiossa.

– Meillä on sellaisia bändejä, jotka vetoavat kaikenikäisiin, kuten Cheek ja JVG.

JVG ja tänä kesänä uransa lopettava Cheek esiintyvät Summer Upissa lauantaina kello 22:n jälkeen.

"Ei ole lasten paikka"

Myös Joensuussa niin ikään tänä viikonloppuna järjestettävä Ilosaarirock päästää alle 8-vuotiaat vanhemman seurassa ilmaiseksi sisään tutustumaan festareihin. Joensuussa lasten festarivierailuista on jo pitkä kokemus.

Ilosaarirockissa ei ole annettu aikarajaa, jolloin perheen pienempien toivotaan poistuvan festivaalialueelta. Ilosaarirockin nettisivuilla kuitenkin huomautetaan hienovaraisesti, ettei ilta ole lapsille tarkoitettu.

– Aikuisten tapahtuma, jossa aikuiset ovat juhlatuulella ja paljon ihmisiä, ei välttämättä ole lasten paikka. Kyse ei kuitenkaan ole koko perheen tapahtumasta, sanoo Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis.

Summer Up taas tavoittelee laajempaa kävijäkuntaa.

– Hiphop-musiikki on laajentanut kuuntelijakuntaansa ja näemme, että myös lapset kuuntelevat sitä. Me haluamme nähdä tämän koko perheen tapahtumana, vaikka musa onkin tietyllä tapaa nuorisomusaa, sanoo Summer Upin tuottaja Konsta Viipuri.

Vastaavia lastenlippuja myydään ainakin esimerkiksi Tammerfestille ja SuomiPop-festivaalille.