Kuopion miljardiluokan rakennushankkeen imagoa kiillotetaan tutkimalla vesistöä – "Haetaan vastauksia kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin"

Kaupunki aikoo tilaustyössä selvittää vesistön sedimenttiä ja ehkä myös vettä.

raskasmetallit
Neulalahti Salattuja Myrkkyjä / Pääkuva / Mediadeski
Henry Lämsä / Mediadeski

Kuopion kaupunki aikoo teettää aiempaa kattavamman ympäristö- ja terveysriskiarvioinnin Neulalahden ja Savilahden alueesta.

Kaupunki päätyi ratkaisuun, koska Yle nosti esiin Neulalahden syvänteiden pohjasedimenteissä olevat korkeat elohopea- ja lyijypitoisuudet.

Raskasmetallit ovat todennäköisesti peräisin alueella vuosikymmeniä sitten olleesta ammuslataamosta. Kaupunki haluaa torjua tutkimuksilla imagohaittoja, koska alueelle rakentuu tulevina vuosina muun muassa tuhansien ihmisten asuinalue.

– Selvitys tulee kattamaan koko Savilahden ja Neulalahden alueen, mikä on tulossa rakentamisen piiriin, kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälä arvioi.

Selvityksen tekemisestä ei ole varmuutta, sillä asia on ollut vasta päättäjien epävirallisissa puheissa. Pärjälä uskoo, että elokuun loppupuolella selviää, kuka tekee ja mitä tekee.

Pärjälä arvioi, että selvityksen tekeminen saattaisi maksaa noin 10 000 euroa. Kaupunki pyrkii siihen, että kartoitusta rahoittaisivat myös Puolustusvoimat ja ely-keskus.

Selvityksen tekee todennäköisesti ulkopuolinen konsultti ja siihen osallistuisivat myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Suomen ympäristökeskus.

Riskit kartoitetaan julkisuuden vuoksi

Ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälä kertoo, että riskiarviointi tehdään julkisen keskustelun takia.

– On nähty, että yleisen mielenkiinnon vuoksi haetaan vastauksia kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin, mitä voi tulla jatkossakin.

Suunnitelmissa on ottaa uusia näytteitä pohjasedimenteistä ja mahdollisesti myös vesinäytteitä, kun Puolustusvoimat seuraavan kerran nostaa vanhoja räjähteitä Neulalahden syvimmistä kohdista.

Laajemman riskiarvioinnin teosta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kuopion kaupunki reagoi jo aiemmin Ylen uutiseen kertomalla, että se aikoo tutkituttaa loppukesän aikana Neulalahden kalojen raskasmetallipitoisuudet.

– Arvio on, että elohopean ei pitäisi päätyä kaloihin, koska se on sedimentin sisällä, Pärjälä uskoo.

Itä-Suomen yliopisto tutkii parhaillaan Neulalahden kalojen raskasmetallipitoisuuksia. Yliopiston tutkimus on erillään kaupungin suunnitellusta kalaselvityksestä.

Lisää aiheesta:

Kuopiossa tuhansien asukkaiden rakennusalueen vesistössä muhiva elohopea ja lyijy oli ikävä yllätys monelle – kaupunginjohtaja ei yllättynyt: Asia on ollut tiedossa jo 100 vuotta

Toimittajalta: Kun kyse on miljardiluokan rakennushankkeesta, on turha kertoa elohopeapäästöistä alueen asukkaille