IS: Oikeuskansleri tutkii, onko lääkeyhtiön 13,2 miljoonalla eurolla rahoittama THL:n rokotetutkimus puolueeton

Ilta-Sanomien haastattelemat lääkärit kritisoivat tutkimuksen eettisyyttä. Heidän mukaansa lukuisat ihmiset ovat sairastuneet turhaan.

rokotteet
Tuomas Pöysti
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti tutkii tapausta omana aloitteenaan.Nella Nuora / Yle

Oikeuskansleri aloittaa tutkinnan, joka liittyy Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen yksityisiltä lääkeyhtiöiltä saamaan tutkimusrahoitukseen. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti tutkii omana aloitteenaan, onko THL:n tutkimus puolueetonta ja riippumatonta. Tapauksen nosti esiin Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

THL tutkii lääkejätti GlaxoSmithKlinen rokotetta. Ilta-Sanomien mukaan lääkeyhtiö on antanut THL:lle tutkimusrahoitusta noin 13,2 miljoonaa euroa. Oikeuskansleri on pyytänyt selvityksen sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Ilta-Sanomissa useat lääkärit arvostelivat kovin sanoin (siirryt toiseen palveluun) lääkejätti GlaxoSmithKlinen rokotetutkimusta. Lehden mukaan joukko lääkäreitä pitää THL:n rokotetutkimusta haitallisena ja mahdollisesti epäeettisenä. Ilta-Sanomien haastattelemat lääkärit sanoivat muun muassa, että tuhannet ikäihmiset ja lapset ovat sairastuneet turhaan, kun heille ei ole annettu tarpeeksi kattavaa rokotetta.

Lehden mukaan THL pitää lääkärien väitteitä perusteettomina.

Ilta-Sanomien mukaan lääkärien mielestä on todennäköistä, että THL suojelee noin kymmenen vuotta sitten aloitettua tutkimusta, ja sen vuoksi Suomessa ei ole käytössä laajempaa rokotusta pneumokokkiin.

Pneumokokkibakteeri on yleisin rajuoireisen keuhkokuumeen (siirryt toiseen palveluun) aiheuttaja (Terveyskirjasto). Bakteeri voi aiheuttaa myös aivokalvontulehduksen tai vakavan yleisinfektion.

THL:n rokotetutkimus kestää vuoden 2018 loppuun asti.