Turun tuhansia katsojia keränneet rauniot kaivetaan sunnuntain jälkeen takaisin maan alle – ”Tämä on pyhäinhäväistys”, sanoo arkkitehti

1300-luvulle ulottuvat löydöt säilyvät arkeologin mukaan maan sisällä hyvässä kunnossa.

Aboa Vetus (Turku)
Kurkista turkulaiskoulun lattian alta löytyneeseen "Pompejiin"
Kurkista turkulaiskoulun lattian alta löytyneeseen "Pompejiin"

Turun Katedraalikoulun liikuntasalin keskellä on monttu, jossa seisoo satojen vuosien takaisia raunioita. Ne ovat nähtävissä vielä tämän viikonlopun ajan – pian raunioiden päällä on jälleen lattia. Turun historiasta kertovan oppaan puheen sijaan salissa kaikuvat silloin taas koripalloerotuomarin vihellykset.

Rauniot ovat viimeistä päivää nähtävillä sunnuntaina. Ensi viikolla alkavat jo työt jäänteiden peittämiseksi: Ensin raunioiden hirret suojataan savella, jotta ne eivät pääse kosketuksiin ilman kanssa.

Sen jälkeen aukkoon puhalletaan satoja kuutioita vaahtolasia.

– Sitä hiukan tärytetään koneella, sanoo arkeologi Kari Uotila.

Täryteltäessä on säilytettävä maltti – kone painaa vaahtolasia alas rakenteiden rakoihin vain hieman voimakkaammin kuin vaahdon päällä pomppiva ihminen.

– Vaahto levitetään kerroksissa, jotta se on helppo poistaa seuraavalla kerralla vaikkapa isolla pölynimurilla, sanoo arkeologi Kari Uotila.

Katedralskolan
Katedraalikoulun alaisiin raunioihin on päässyt tutustumaan viiden viikon ajan pop up -museossa.Kalle Mäkelä / Yle

Uotilan toiveena onkin, että ehkä sadan vuoden päästä, kun liikuntasalin kunnostus tulee jälleen ajankohtaiseksi, toinen arkeologi kaapii vaahtolasin pois ja jatkaa tutkimuksia. Maan sisässä rauniot säilyvät Uotilan mukaan koskemattomina ja vahingoittumattomina.

– Nyt emme ryntää kaivamaan vaikkapa viereistä tieosuutta, vaan se säilytetään koskemattomana.

Maan alle palaavat rauniot ovatkin eräänlainen aikakapseli, tai arkkitehdin tervehdys seuraavalle. Ensin ne huomasi arkeologi Juhani Rinteen johtama ryhmä vuoden 1902 Turussa, kun koulun liikuntasali rakennettiin Aurajoen lähettyville. Ne paljastuivat jälleen esille, kun remontti aloitettiin.

"Hieman kuin Pompeji olisi peitetty maalilla"

Liikuntasalin pop up -museo Turku Goes Underground on ollut pystyssä viiden viikon ajan, lukuun ottamatta lyhyttä taukoa juhannuksena.

Tänä aikana historialliseen Turkuun on tutustunut kaupungin mukaan noin 3000 ihmistä. Kaikki viikonlopun kierrokset ovat loppuun varattuja, mutta peruutuspaikkoja on vielä mahdollista saada.

Julkisuudessa on kevään mittaan esitetty lukuisia vaihtoehtoja museon jatkamiseksi.

– Tämä on pyhäinhäväistys. Mielikuvituksetonta piilottaa ainutlaatuista historiaa Suomen vanhimmassa kaupungissa, sanoo arkkitehti Benito Casagrande.

Tilanne on Casagranden mukaan ”hieman kuin Pompeji olisi peitetty maalilla”.

Katedralskolanin liikuntasalin alta paljastuneita raunioita.
Katedraalikoulun liikuntasalin alta paljastuneita raunioita.Jouni Koutonen / Yle

Jos rauniot pidettäisiin näytillä, niitä tulisi säännöllisesti huoltaa.

Kesä on ollut Turussa poikkeuksellisen kuiva, ja siksi hometta arkkitehti Uotilan mukaan on ollut vain vähän. Tilanne ei jatkuisi samanlaisena aina.

– Keväällä kun lumi suli, alempiin kellareihin nousi vettä 20–30 senttiä. Nyt kun on ollut rutikuiva keli, niin vettä on vain vähän pilkistänyt, sanoo arkeologi Uotila.

Raunioihin olisi järjestettävä ilmanvaihto, minkä lisäksi rakenteet tulisi käydä läpi ja vahvistaa säännöllisesti: ehkä kerran puolessa vuodessa, ehkä kerran kahdessa vuodessa.

Mitään poikkeuksellista tämä ei vaatisi – vastaavia raunioita Uotilan ja Casagranden mukaan säilytetty lukuisia.

Katedralskolan
Arkeologit tutkimassa raunioita.Kalle Mäkelä / Yle

Rauniot säilyvät maan sisässä

Turun kaupunginjohtajan Minna Arven mukaan raunioiden konservoinnista pitempään museokäyttöön ei ole tehty kuluarvioita.

Raunioita ei kaupungin mukaan jätetä näkyville muun muassa siksi, että aivan vieressä on toinen arkeologinen museo Aboa Vetus, jossa on nähtävillä vanhimmillaan 1300-luvulta peräisin olevia rakenteita.

Casagrande on visioinut historian museota, jonka sydän olisi louhittuna Vartiovuorenmäen sisällä.

Kartta
Benito Casagranden visiossa historian museon sydän olisi Vartiovuorenmäen sisällä. Nunnankadulta, Katedralskolanin ja sen kaivausten kulmalta sukellettaisiin sisälle Vartiovuoren uumeniin, ja reittiä pitkin pystyisi kulkemaan sekä historian museolle että aina Luostarinmäelle asti. Vanhalta Suurtorilta Casagrande visioi sähköistä jokilauttareittiä Forum Marinumille ja Turun linnalle.Yle

Olisiko Casagrande valmis laittamaan omaa rahaansa peliin koulun alaisten raunioiden museoimiseksi?

– Voisin ollakin.

Ehtona olisi arkkitehdin mukaan, että koko kiinteistö siirtyisi yksityiseen omistukseen. Talon itsensä saisi Casagranden mukaan ”tuottamaan helposti”.

– Museoihmiset saavat jo kouristuksia, kun rahaa vähennetään joka puolelta. Selitys sille, ettei pysyvää museota järjestetä on se, että museo vaatisi ylläpitoa. Tulovirralla museo rahoittaisi itse itsensä, eikä tuottaisi vain kuluja.

Katedralskolanin liikuntasalin lattian alta paljastuu 1300-luvun Turku.
Katedraalikoulun liikuntasalin lattian alta paljastuu 1300-luvun Turku.Jouni Koutonen / Yle

Kaupungin mukaan liikuntasalin siirtämistä yksityiseen omistukseen ei ole harkittu. Asiasta ei ole tehty ehdotusta.

Aboa Vetus & Ars Nova -museossa ajatukseen suhtaudutaan varauksella. Konservoinnin lisäksi kuluja synnyttäisi löytyvien esineiden näytteillepano.

– Kyseessä olisi pitkä työprosessi: Jos myös kaivauksilta löytyneet esineet laitettaisiin esille, tästä syntyisi näyttelykustannuksia, sanoo Aboa Vetus & Ars Nova -museon johtaja Johanna Lehto-Vahtera.

Lehto-Vahteran mukaan nykyisen pop up -museon loppu ei ole muinaisjäännöksen kannalta huono asia: rauniot säilyvät maan sisässä, vaikka niitä ei pääsekään näkemään.

Samaa mieltä on arkeologi Uotila: säilyttäessä on aina riski, että kohteita ei pidetä niiden vaatimassa kunnossa.

– Nyt on ollut mahdollista kertoa arkeologiasta suurelle kiinnostuneelle yleisölle. Viesti on ollut, että aika paljon Turun historia kiinnostaa yleisöä. Ehkä ensi viikolla tuntuu, että hitto sentään, olisihan nämä voinut jättää.

Rauniot on nyt dokumentoitu tutkimusta varten.

– Pop up -museon myötä Turun historia lattioiden alla konkretisoituu varmasti oppilaillekin, kaupunginjohtaja Arve sanoo.

Liikuntasalin remontti valmistuu kaupungin mukaan 2019 aikana. Alun perin remontin piti valmistua jo tänä syksynä, mutta raunioiden paljastumisen myötä aikataulu lykkääntyi.

Kaivauksia tehdään myös muualla. Turun kauppatorilla kaivetaan esiin nykyistä toria edeltäneitä rakenteita.