Keltamekkoinen nainen Putinin vieressä käänsi somepyörityksen edukseen – savonlinnalainen Hanna Kosonen muistaa presidentin vierailun loppuikänsä

Savonlinna oli mediahuomion keskipisteenä viime kesänä heinäkuun lopussa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui valtiovierailulle Suomeen ja tapasi presidentti Sauli Niinistön Savonlinnassa. Savonlinnalainen kansanedustaja Hanna Kosonen keltaisine mekkoineen joutui yllättäen somepyörityksen keskelle.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Savonlinnalainen kansanedustaja Hanna Kosonen
Hanna Kosonen suhtautuu huumorilla viimekesäiseen somepyöritykseen.Kati Rantala / Yle

SavonlinnaSavonlinnalainen kansanedustaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) sai viime kesänä osansa mediahuomiosta Putinin Savonlinnan-vierailun aikana, kun hänet nostettiin esimerkiksi Ilta-Sanomien verkkosivujen otsikkoon keltamekkoisena naisena. Kohua herättänyt ja somepyörityksen keskelle päätynyt otsikko kuului: "Keltamekkoinen nainen varasti huomion Olavinlinnan laiturilla – Putinin vieressä myös illallisella". (siirryt toiseen palveluun)

– Olihan se aika erikoinen lähestymistapa, että minä sieltä seitsemänsadan turvamiehen ja sotilaan joukosta olisin vain pelmahtanut sinne laiturille vastaanottamaan yllättäen Putinia. Muilla taustoilla ei ollut siinä otsikossa väliä, Kosonen sanoo.

Kosonen reagoi sosiaalisessa mediassa vastaamalla humoristisella tviitillä. Lähtiessään Olavinlinnasta Putinin ja Niinistön luota ruokaostoksille hän tviittasi keltaisessa mekossaan lähikaupasta.

– Minua huvittaa edelleen koko tapaus. Voihan sitä lähikaupassakin tavallaan varastaa show'n.

Viimekesäinen otsikko kertoo Kososen mielestä siitä, että Suomessa selvästi vielä tarvitaan asiasta keskustelua. Hänen tekemänsä vastatviitti saikin Kososen Twitterin ihan tukkoon.

– Se oli varmaan kovempi show kuin siellä linnassa, hän nauraa.

Savonlinnassa ainesta huipputapaamisen pitopaikaksi

Kosonen muistelee Putinin Savonlinnan-vierailua hyvillä mielin, sillä järjestelyt onnistuivat kaikin puolin hyvin.

– Se oli hieno päivä Savonlinnalle. Meillä oli tilattu ehkä viime kesän kaunein keli, ja puitteet olivat kyllä kunnossa.

Kosonen istui Olavinlinnassa järjestetyllä illallisella Putinin vieressä. Ulkoministeriön ohjeiden mukaisesti Kosonen ei voi paljastaa illallispöydässä käytyjen keskustelujen sisältöä.

– Niitä näitä, hyvin kevyitä juteltiin. Meillähän oli tärkeä tehtävä Anna-Kristiina Mikkosen kanssa tehdä vieraiden olo mukavaksi, ja siinä taidettiin onnistua, hän tyytyy sanomaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaavat Helsingissä maanantaina. Kososen mielestä myös Savonlinna sopisi mainiosti kansainvälisen huipputapaamisen pitopaikaksi.

– Turvallisuus on aika tärkeä tekijä noissa kohtaamisissa, ja kyllä Savonlinnassa olisi aika selkeä kuvio järjestää se turvallisuuspuoli. Helsingissä on varmasti paljon enemmän roskalaatikoita tarkastettavana kuin täällä Savonlinnassa.

Kansainvälisen huipputapaamisen järjestäminen on pitkäkestoinen projekti. Kosonen kertoo Putinin ja Niinistön viimekesäisen Savonlinnan-vierailun järjestelyjen vieneen kaikkineen puolisen vuotta.

– Se oli minuuttiaikataulua ja hyvin tarkkaa ohjelman laadintaa, olosuhteiden tarkastusta ja yhteistyötä ulkoministeriön ja turvallisuustahojen kanssa, hän muistelee.