Hyppää sisältöön

Helteisessä tangokaupungissa juhlitaan nyt yötä päivää – "Tango on parasta nauttia oikein lähekkäin tanssien"

Seinäjoen Tangomarkkinoilla on ohjelmaa tarjolla lähes kellon ympäri. Kuljimme kahden vannoutuneen tangofanin matkassa ihmettelemässä tangon taikaa.

Matti Laamanen ja Seija Lepistö Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Seija Lepistö ja Matti Laamanen ovat tangovieraina myöhäisheränneitä. Pariskunnalla on menossa kahdeksas vuosi Seinäjoella. Ensimmäinen markkinapäivä oli pitkä.

– Yli puolenyön meni. Tanssipaviljongissa kuunneltiin kaikki miesfinalistit, Seija sanoo.

– Se oli kolmen jälkeen yöllä kun päästiin nukkumaan ja parikymmentä minuuttia yli aamukuuden olin jo hereillä, Matti komppaa vierestä.

Vuoden 2013 Tangokuningatar Heidi Pakarinen kaappasi Seijan ja Matin kainaloonsa Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Tangomarkkinat järjestetään tänä vuonna 34. kerran. Vuosittain järjestettävä laulukilpailu on hakenut muotoaan, mutta tavaksi on vakiintunut valita erikseen tangokuningas ja -kuningatar.

Tangokuninkaallisia onkin vuosien mittaan kertynyt kymmeniä.

Tangokadulla vastaan kävelee vuoden 2013 tangokuningatar Heidi Pakarinen. Kuulumiset vaihdetaan halausten kera.

– Seikku ja Masa ovat käyneet meillä kahvillakin, joten tuttuja ollaan, Pakarinen nauraa.

Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Seijan ja Matin viiteen Tangomarkkinapäivään mahtuu ohjelmaa. Kaupungin keskustaan viritetyllä tangokadulla ja sen lähiympäristössä on ohjelmaa vilkkaimpina markkinapäivinä kellon ympäri. Kaikkea ei millään ehdi kokea.

– Osa jää väkisinkin näkemättä. Ei voi millään jakaantua kaikkeen, tai sitten katsoo pätkän sitä ja toisen tätä, Seija laskee.

– Otetaan toisesta puoli tuntia ja toisesta viisitoista minuuttia, Matti lisää.

Tangolaulukilpailun finaalit eivät kuitenkaan kuulu pariskunnan ohjelmaan.

– Ne ehtii sitten myöhemmin katsoa kotona.

Seija ja Matti, sekä Tangokuningatarkokelas Virpi Piippo Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Tangokadulla aurinko paahtaa markkinaväkeä. Koko viikoksi on luvassa hellettä ja aurinkoa.

Tangomarkkinoiden hallituksen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki hykertelee. Sateet ovat latistaneet tunnelmaa aiempina vuosina.

– 100 000 kävijää on tavoitteena. Enempää ei Seinäjoen keskustan alue pysty palvelemaan. Meillä on aiemmilta vuosilta patoutunutta kävijäpotentiaalia, Lähdesmäki summaa.

Jarno Kokon faneja Tangokuningasfinaalissa Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Tangokuningas valittiin tänä vuonna torstaina Seinäjoki Areenalla. Tittelin vei espoolainen 37-vuotias Jarno Kokko. Kolmatta kertaa kisaan osallistunut Kokko on sanonut, että tangokuninkuus on hänelle päämäärä, ei haave.

– Minulla ei ole oikeastaan haaveita ollut koskaan. Elän tässä päivässä. Kun joskus 80-luvun lopulla kun näin ensimmäisen kerran Tangomarkkinoita televisiosta, niin ajattelin että tuo on hieno juttu, tuonne minä haluan, Kokko sanoi finaalin ratkettua.

Kokko haluaa olla viihdyttävä ja helposti lähestyttävä tangokuningas. Hänen mielestään suomalaisilla tanssilavoilla väkeä viihdytetään monipuolisella tanssimusiikilla, sekä rempseällä ja reilulla meiningillä.

Fanit odottavat uutta tangokuningasta Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Perinteisiin kuuluu, että kruunatut kuninkaalliset siirtyvät Areenasta heti tangokadulle esiintymään tangokansalle. Juontaja Piia Koriseva johdattaa tuoreen kuninkaan fanijoukon eteen.

Tangokuningas 2018 Jarno Kokko ja Piia Koriseva Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Seija Lepistön ja Matti Laamasen intohimona on tanssiminen. Pariskunta käy tanssilavoilla parhaimmillaan kolmesti viikossa. Tanssiminen on ohjelmassa monesti päivässä myös Tangomarkkinoilla.

–Tango on parasta nauttia oikein lähekkäin tanssien. Minä en tosin tykkää ihan poski poskea vasten mennä. Pitää olla tietty liikkumisvara, Seija sanoo.

Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle
.
.