Trumpin ja Putinin vierailu tuntuu länsirajalla asti: Henkilötodistus on oltava mukana rajan yli kävelijöilläkin

USA:n ja Venäjän presidenttien tapaaminen maanantaina Helsingissä vaikuttaa perjantaista alkaen arkeen myös pohjoisen maarajoilla, erityisesti Torniossa.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Saapuvia matkustajia Olympiaterminaalissa Helsingissä 9. heinäkuuta.
Saapuvia matkustajia Olympiaterminaalissa Helsingissä 9. heinäkuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Valtioneuvosto päätti perjantaiaamuna, että Suomi palauttaa matkustajien tarkastukset Schengen-alueen sisärajoille neljäksi vuorokaudeksi. Sisärajatarkastuksilla Suomi haluaa estää pääsyn maahan ihmisiltä, jotka saattavat uhata turvallisuutta tai yleistä järjestystä Venäjän ja USA:n presidenttien maanantaisen tapaamisen yhteydessä.

Tarkastuksia kohdennetaan keskeisten lentoasemien ja satamien lisäksi pohjoisen vilkkaimmille rajanylityspaikoille. Tarkastukset vaikuttavat huomattavasti länsirajalla ja erityisesti Torniossa.

Rajan ylittäjiä tarkastetaan pistokokein

Länsirajalla tarkastukset painottuvat Tornion ja Haaparannan väliselle alueelle, mutta rajavartiolaitos tai tulli voi vaatia henkilöllisyyden todistamista myös muilla pohjoisen rajanylityspaikoilla. Kaikkien rajan ylittäjien, siis myös pyörällä tai jalkaisin kulkevien, tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä.

Tullivirkailijoita Tornion ja Haaparannan rajalle tekemässä tehostettua ulkomaalaisvalvontaa.
Tornion ja Haaparannan välinen rajanylitys.Minna Aula / Yle

Rajavartiolaitoksen mukaan Pohjoismaiden kansalaisilla todistukseksi riittää ajokortti tai henkilökortti, muilta ylittäjiltä vaaditaan vähintään passi. Jos henkilöllisyystodistus ei ole mukana, rajan ylitys voi estyä tai viivästyä.

Rajanylittäjiä tutkitaan pistokokein. Tarkastuksia tehdään sekä Suomeen saapuville että Suomesta lähteville

Sisärajatarkastukset otettiin käyttöön perjantaina keskipäivällä ja ne jatkuvat tiistain keskipäivään asti.