Puuttuuko parisuhteestasi puhetta? Aiheesta kirjan kirjoittanut Maire Soiluva antaa viisi neuvoa, joilla voit estää eron

Jos puolison kanssa ei puhu, hän voi muuttua vieraaksi. Pahimmassa tapauksessa tuloksena on avioero.

parisuhde
Kaksi varjoa.
Arja Lento / Yle

Joka vuosi noin 13 000–14 000 avioliittoa päättyy eroon (siirryt toiseen palveluun), kertoo Tilastokeskus. Syyt ovat monenlaisia, mutta useissa tapauksissa (siirryt toiseen palveluun) syyksi ilmoitetaan se, että suhteessa on vaikeuksia puhua ja selvittää erimielisyyksiä.

Näin uskoo myös porilainen toimittaja Maire Soiluva, joka on kirjoittanut kirjoja parisuhteesta. Hänen tuorein kirjansa käsittelee puhumattomuutta.

– Ajatus kirjaan lähti siitä, että kuuntelin pariskuntia, joilla on takana 20–30 vuoden parisuhde. Sitten tulee kohta, jossa aletaan hankkia eroa. On sääli, että hyvä pitkä ihmissuhde katkeaa, Soiluva sanoo.

Nyt Soiluva antaa viisi puhumiseen liittyvää neuvoa, joilla avioerolta voi parhaassa tapauksessa välttyä.

1. Älä anna puolison muuttua vuosien varrella vieraaksi

Monen elämä on kiireistä, ja työ ja harrastukset vievät ihmisiä eri suuntiin. Ei ole aikaa istua alas ja puhua. Kun lapset lähtevät kotoa ja elämä rauhoittuu, pöydän toisella puolella voi istua yht’äkkiä tuntematon ihminen.

– Ei ihminen ole 50-vuotiaana samanlainen kuin on ollut 25-vuotiaana. Mielipiteet ja ajatukset eivät ole siinä vaiheessa enää samanlaisia. Jos tässä välissä ei puhuta, toinen muuttuu tuntemattomaksi, Maire Soiluva sanoo.

Maire Soiluva
Eeva Hannula / Yle

2. Muista, että ajatuksia ei voi lukea – ei edes oman puolison

Monet olettavat tietävänsä, mitä puoliso ajattelee. Maire Soiluva muistuttaa, että vaikka olisit elänyt ihmisen kanssa 30 vuotta, et voi tietää, mitä hänen päässään liikkuu.

– Ajattele ajatuksen nopeutta. Ehdit hissimatkan aikana käydä maailman toisella puolella. Miten ihmeessä voisit pysyä toisen ihmisen ajatusten perässä, kun aina ei pysy välttämättä omienkaan.

Jos et kysy, puolisosi ei voi tietää, että olet hänen asioistaan kiinnostunut.

Maire Soiluva

Soiluva kertoo esimerkin pariskunnasta, joka ei enää mahtunut samaan metsään. Vaimo halusi kerätä marjoja, mies puolestaan nautiskella luonnosta ja tuntea yhteyttä luontoon. Lopulta nainen kerää marjoja ja mies istuu rantakivellä, sillä etäisyydellä, että vaimo saattaa huutamalla kutsua syömään.

– Kun asiasta ei puhuta, kumpikin miettii, että mitä tuo toinen tuommoista tekee. Sen sijaan, että olisi osattu puhua ja antaa toiselle rauha tehdä niin kuin haluaa.

3. Puhu puhumisesta

Jos puhe on jäänyt parisuhteessa syrjään, aloittaminen voi olla vaikeaa. Maire Soiluva neuvoo sanomaan asian ääneen.

– Sanokaa, että ei ole puhuttu pitkään aikaan, pitäisikö ihan oikeasti puhua. On ihan sama, mistä lähtee liikkeelle – vaikka kedon kukkasista, Soiluva sanoo.

Soiluvan kokemuksen mukaan miehet ovat usein hiljaisempia. Tunteita voi olla vaikea pukea sanoiksi, mutta siinäkin puoliso voi auttaa.

– Kysy kumppaniltasi, tuntuuko sinusta tältä vai tuolta. Avain on kysyminen. Jos et kysy, puolisosi ei voi tietää, että olet hänen asioistaan kiinnostunut.

Pienoismalli rakastavaisista.
Henrietta Hasinen / Yle Uutisgrafiikka

4. Älä unohda kuunnella – se on vähintään yhtä tärkeää kuin puhuminen

Pelkkä puhuminen ei riitä. Ei kannata puhua, jos kukaan ei kuuntele. Maire Soiluva muistuttaa, että kuunteleminen on äärimmäisen tärkeää. Se ei kuitenkaan aina ole helppoa, jos omassa päässä on paljon asioita, joista haluaisi puhua.

Kyllähän minä omat ajatukseni tiedän, mutta en toisen ajatuksia, jos en kuuntele.

Maire Soiluva

Kuuntelemista kannattaa harjoitella, aivan kuten puhumistakin.

– Omasta mielestäni kuunteleminen on se mielenkiintoisin juttu. Kyllähän minä omat ajatukseni tiedän, mutta en toisen ajatuksia, jos en kuuntele.

5. On ok olla myös hiljaa

Aina ei tarvitse puhua, Maire Soiluva muistuttaa. On tilanteita, joissa ei pidä kysyä, miltä tuntuu.

Hiljaisuuden suomalaiset kyllä yleensä osaavat.

– Hiljaisuus on hyvä silloin, kun kuuntelee toista. Ja tietysti monen nautinnon äärellä on hyvä olla hiljaa.

Puolisolle täytyy antaa ilmatilaa. Jos kumppani menee veneelle tai autotalliin, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että rakkaus olisi loppunut, Soiluva painottaa.