1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin seuraat historiallista tapaamista Ylen kanavilla – 4 vinkkiä, joilla saat Trumpin ja Putinin päivästä eniten irti

Yle seuraa maanantaina Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ja Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia aamusta iltaan televisiossa, radiossa ja verkkopalveluissa – myös somessa.

Trumpin ja Putinin huippukokous

1

15 tuntia suoraa erikoislähetystä TV1:llä ja Areenassa

Televisio, tietokone tai kännykkä on maanantaina uutisnälkäisen paras ystävä. Yle lähettää presidenttien tapaamisesta noin viisitoista tuntia suoraa lähetystä Yle Areenassa ja TV1:llä. Lähetys alkaa klo 6.55 ja päättyy klo 22. Areenan lähetystä voi seurata muun muassa kännykän Uutisvahti-sovelluksessa ja osoitteessa yle.fi/uutiset.

– Seuraamme aamusta iltaan, mitä Helsingissä tapahtuu tuona päivänä. Näytämme presidenttien tulot, heidän lähtönsä, heidän mahdolliset tiedotustilaisuutensa. Kaikki tämä suorana lähetyksenä, erikoislähetyksen vastaava tuottaja Petri Kejonen erittelee.

Erikoislähetys juonnetaan pressikeskukseksi muuttuvan Finlandia-talon parkkipaikalta "lasirekasta", jonka on aiemmin voinut bongata muassa Linnan juhlien etkoilta.

– Studio on täynnä asiantuntijoita, jotka analysoivat, mitä tuona päivänä oikein tapahtuu ja tapahtui, Kejonen sanoo.

Erikoislähetystä voi siis seurata niin mobiililaitteilta kuin olohuoneen tv-ruudulta. Yksi päivän kohokohdista on presidenttien mahdollinen tiedotustilaisuus tapaamisen jälkeen.

– Kysymys kuuluu, millaisista asioista he ovat sopineet, mitä on tuotu neuvottelupöytään. Tämä on varmasti se päivän kohokohta.

Ylellä on riittänyt säpinää siitä saakka, kun tieto presidenttien tapaamisesta Helsingissä varmistui.

– Haastavinta on ollut se, että oikeastaan mitään ei tiedetä etukäteen. Yksi fundamentti on olemassa: pressikeskus on Finlandia-talo. Kaikki muu on arvailujen varassa.

Trump ja Putin kättelevät.
Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta. Seuraa presidenttien tapaamista suorana osoitteessa yle.fi.
Vladimir Putin
A. Nikolsky / EPA

2

16 tuntia hetki hetkeltä -seurantaa verkossa ja parhaat palat somessa

Moni suomalainen on lomalla. Niinpä matkapuhelin on paras paikka seurata historiallisen päivän tapahtumia, arvioi Ylen verkkotuottaja Kristiina Tolvanen.

– Kännykästä löytyy kaikki. Teemme 16 tuntia hetki hetkeltä -seurantaa kaiesta siitä, mitä maanantaina tapahtuu – itse kokouksista mutta myös niiden ulkopuolelta. Lisäksi myös se superstriimi (erikoislähetys TV1:llä ja Areenassa) näkyy kännykässä, Tolvanen hehkuttaa.

Hetki hetkeltä -seurantaa kootaan Pasilassa, mutta sisältöä sinne tuotetaan tapahtumien keskeltä.

– Käytännössä meillä on aika iso porukka kiinni siinä aamukuudesta iltakymmeneen.

Uutisseuranta on helppoa Yle.fi-sovelluksella ja Ylen Uutisvahdilla, jotka voi ladata ilmaiseksi kännykän sovelluskaupasta. Yle päivittää tapahtumia tiiviisti myös sosiaaliseen mediaan, Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin.

– Kannattaa seurata Yle Uutisten Instagram-tiliä. Teemme sinne storieseja, videoita ja kuvia. Sieltä saa visuaalisesti hienon kattauksen, Tolvanen vinkkaa.

Yhtä lailla visuaalista ilotulitusta on odotettavissa osoitteissa yle.fi ja yle.fi/uutiset.

– Sieltä löytyy hienoja still-kuvia ja illalla videkoostetta. Kaikki tarjotaan yleisölle heti täällä, verkkotuottaja lupaa ja osoittaa kännykkäänsä.

– Nettisivuilta löytyvät myös kirjeenvaihtajien analyysit, Tolvanen muistuttaa.

Donald Trump
Donald TrumpMichael Reynolds / EPA

3

Tapahtumat kerrotaan kootusti päivän uutislähetyksissä

TV1:llä ja Areenassa näytettävä erikoislähetys (kts. tämän jutun ensimmäinen kohta) kertoo maanantain tapahtumista laajasti ja analysoiden. Päivän aikana lähetettävissä uutislähetyksissä sen sijaan hahmottuu pitkän päivän merkitys.

– Myös uutisissa on mukana kirjeenvaihtajia ja analyysia, mutta samalla kiteytämme päivän annin, toteaa Ylen sisältöpäällikkö Hannu Särkkä.

Pasilan uutistoimituksessa jännätään varsinkin sitä, mitä ja miten tapaamisesta tiedotetaan julkisuuteen.

– Odotetuin tapahtuma on ehdottomasti se todennäköinen tiedotustilaisuus, jonka Trump ja Putin järjestävät. Toki tietäen Donald Trumpin, niin yllätyksiä voi tulla – hänellä voi olla jopa jotain omia tilaisuuksia. Joka tapauksessa heidän keskustelujensa saldo on se, mitä odotamme.

Maailma ei pysähdy akselilleen edes maanantaina. Niinpä uutistoimituksessa on varauduttu myös muiden uutisten kertomiseen päivän aikana.

– Meillä on varattu toimittajaryhmä, joka tekee päivän muut uutiset. Toki uutisen täytyy olla kohtalaisen kokoinen, jotta se päätyy juttuna vaikkapa puoli yhdeksän lähetykseen. Täytyy siis olla iso uutinen, mutta jos sellainen tulee, niin totta kai me sen hoidamme, Särkkä lupaa.

Televisiossa pidennetyt uutiset lähetetään klo 17 ja 18. Puoli yhdeksän uutiset ovat omalla paikallaan tutun mittaisena.

– Siihen kiteytämme päivän annin niin hyvin kuin vain osaamme.

Trump-Putin-valmistelut Finlandia-talolla 14.7.2018
Antti Haanpää / Yle

4

Radio pelastaa automatkalaisen

Oletko buukannut maanantaiksi pitkän ajomatkan mökille? Eikö aika riitä uutisten lukemiseen tai katselemiseen, mutta korvat olisivat vapaana? Ei hätää, sillä Yle palvelee myös radiossa.

Uutiset kuullaan Yle Radio 1:ssä, Radio Suomessa ja Yle Puheella tasatunnein. Lisäksi Yle Radio 1:ssä seurataan päivän alkua Ykkösaamun erikoislähetyksessä klo 8.10–9.

Radio Suomen Päivä seuraa vierailua klo 10–13. Lisäksi Radio Suomi lähettää suorana mahdolliset tiedotustilaisuudet.

– Radion uutislähetyksiä pidennetään tilanteen mukaan, tuottaja Tarja Oinonen kertoo.

Yle linkkitorni Pasila
Derrick Frilund / Yle
Lue seuraavaksi