Lapin harvinaiset helteet jo tukalat: Naapurin vanhuksen vointia voi käydä kysymässä

Helle on toiselle ihana nautinto, toiselle kamalaa kärsimystä.

helle
Nainen pyyhkii hikeä.
Sakari Partanen / Yle

Lapissa helle jatkuu edelleen. Suuressa osassa maakuntaa helleraja on mennyt rikki jo useana päivänä. Ilmatieteen laitos antoi keskiviikkona Lappiin harvinaisen varoituksen tukalasta helteestä.

Kesän lämpöennätys rikottiin ensin keskiviikkona Sodankylässä lukemalla +30,1 ja se ylitettiin heti seuraavana päivänä, kun Utsjoen Kevon mittausasemalla rekisteröitiin 30,3 lämpöastetta. Yli 30 asteen lämpötiloja on Suomessa mitattu viimeksi kolme vuotta sitten.

Helteet jatkuvat ja lämpötila kohoaa suuressa osassa maata hellelukemiin, pohjoisessa paikoin 30 asteen tienoille.

Kuuma sää on monelle ilo, mutta monelle myös iso rasitus. Riskiryhmille, kuten pienille lapsille, pitkäaikaissairaille ja varsinkin vanhuksille helle voi olla hyvinkin vaarallista. Myös täysin terve työikäinen varautuu näillä keleillä tavallista pidempiin taukoihin ja siihen, että juomavettä on riittävästi mukana.

Vettä ja varjoa

Esimerkiksi Rovaniemellä työskentelevä muurari Jouko Maikkunen sanoo, että vesi on varsinkin näillä keleillä tärkeää.

– Kyllä sitä jaksaa, kun vettä vaan juo paljon. Puolitoista litraa menee kahdessa tunnissa, Maikkunen sanoo.

Päiväkodeissa helteet on huomioitu niin, että välillä käydään ulkona varjossa ja sisällä jäähdyttelemässä. Niin sanotuille kesälapsille on lähetetty kotiin viestit, että lapset ottavat kotoa mukaan päiväkotiin aurinkorasvat, päähineet ja omat, nimetyt juomapullot.

"Hei, mites täällä voidaan?"

Helteellä myös toisten hyvinvointiin kannattaa kiinnittää tavallista enemmän huomiota. Esimerkiksi monet kerrostaloasunnot kuumenevat helteellä todella tukaliksi, joten vaikkapa yksin asuvan vanhuksen kuntoa ja vointia voi käydä naapuri kysäisemässä vallan hyvin.

– Jos kerrostalossa oma asunto on tosi kuuma, niin todennäköisesti naapureidenkin huoneistoissa on lämmintä. Ja jos tietää, että naapurissa asuu ikäihmisiä, ei kukaan estä käymästä ovella kysäisemässä, että hei, mites täällä voidaan, rohkaisee Tornion kodinhoidon potilaskoordinaattori Marjo Kujansuu.

Helle saa hyvälle tuulelle

Hellejaksosta on osattu pohjoisessa myös iloita suuresti. Niin rannoilla, jäätelökioskeilla kuin terasseillakin on ihmisiä nauttimassa lämmöstä ja auringosta.

Keminmaalainen Tiina Skinnari on nauttinut helteistä lomailemalla pienten lastensa kanssa. Kaikenlaista kesätekemistä on ehditty kokeilla.

– Pitää nauttia nyt, niin harvoin helteitä on. Pihalle laitettiin pieni uima-allas. Ja tietenkin, mitä enemmän jätskiä, sitä parempi kaikkien mielestä, sanoo Skinnari.

"Hyvä, että otettiin uimahousut mukaan"

Helsingistä Rovaniemelle saapuneelle Ville Hurmalaiselle helteet olivat yllätys.

– Tulimme anoppia katsomaan ja olin varautunut enemmän kolakkaan säähän, mutta eipäs ollutkaan. Hyvä, että otettiin uimahousut mukaan, Hurmalainen toteaa.

Jäätelökioskilla Kemissä myyjänä toimiva Maiju Salmi on huomannut ihmisten hymyistä, että helle ja loma tekevät tehtävänsä. Heinäkuiset helteet näkyvät myös jäätelökioskin asiakasmäärissä.

Työpäivät jäätelökioskissa voivat kuitenkin käydä kuitenkin tukaliksi.

– Onhan tämä tämmöinen omanalaisensa sauna koko kioski, Salmi naureskelee.

Ukkosta, mutta lämmintä lauantaiksi

Lauantaina pohjoiseen on luvassa lämmintä, mutta epävakaista säätä. Sadekuuroja kehittyy Keski-Lapista maan keskiosan yli etelään yltävälle alueelle. Paikoin myös ukkostaa. Idässä ja läntisimmässä osassa maata on poutaista ja aurinkoista.

Sääkartta viikonlopuksi ja maanantaiksi.
Yle

Sunnuntaina sää on lauantaita poutaisempaa. Sadekuuroja tulee lähinnä Itä-Suomesta Itä- ja Pohjois-Lappiin yltävällä alueella. Lämpötila kohoaa jälleen suurimmassa osassa maata 25 asteen yläpuolelle. Ensi viikolla hyvin lämmin sää jatkuu.