Maupertuis retkikuntineen ehti astemittausten lomassa hurmata torniolaisnaisia – pienoisnäytelmä vie vuoteen 1737

Panneeko Franskanmaan hauskat pojat torniolaistyttärien päät pyöräle? Mie olen Maupertuis -näytelmä kertoo vastauksen.

kesäteatterit
Maupertuis postimerkki
Tutkimusretkeilijä Maupertuis on päässyt postimerkkiinkin.Postimuseo

Ranskalainen tutkimusmatkailija de Maupertuis ilmaantuu jälleen Tornion katukuvaan kesäviikonloppuisin. Tornio-Haaparannan Victoriatorilla esitetään loppukesän ajan lauantaisin pienoisnäytelmää, joka kertoo Maupertuis'n ja hänen retkikuntansa vierailusta Tornionjokivarteen vuonna 1700-luvulla.

Näytelmän nimi on Je suis Maupertuis eli Mie olen Maupertuis. Esityksen juliste tiivistää juonen näin: "Tuokiokuva Torniosta vuelta 1737. Panneeko Franskanmaan hauskat pojat torniolaistyttärien päät pyöräle? Perustuu tositapahtumhiin." Näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Hannu Alatalo vahvistaa, että vastaus kysymykseen on myönteinen.

"Lempihän siinä leiskui"

– Näytelmä kertoo tutkija Maupertuis'n ja hänen ryhmänsä retkestä Tornionlaaksoon 1736–37. Retkellä olivat mukana muun muassa säätieteilijä Celsius sekä tulkkina toiminut ranskantaitaja Anders Hellant. Tarina kertoo näiden herrojen kohtaamisesta nuorten torniolaisneitojen kanssa. Lempihän siinä leiskui, kertoo näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Hannu Alatalo.

Ranskalainen tutkimusmatkailija Pierre Louis Moreau de Maupertuis vieraili Torniossa ja Tornionjokilaaksossa astemittausretkikuntansa kanssa ja tavoitteena oli saada selvyys siihen, minkä muotoinen maapallo on. Astemittaukset tuottivat toivotun tuloksen ja todistivat,että maapallo on navoiltaan litistynyt.

Tutkimustyö oli perusteellista, mutta siitä huolimatta Maupertuis retkikuntineen ehti mittausten lomassa pistämään torniolaisnaisten päät pyörälle.

Veloituksettomat esitykset

Mie olen Maupertuis'n pääroolissa nähdään Adam Huuva. Tutkimusretkeilijään ihastuvaa nuorta torniolaisnaista esittää Nelli Kemi ja hänen sisartaan Miina Santamäki. Näyttelijät edustavat torniolaista teatteriRajaa ja Työväennäyttämöä.

Näytelmää esitetään Tornio-Haaparannan Victoriatorilla lauantaisin kello 13 heinä-elokuun ajan. Ensiesitys nähdään 14. heinäkuuta. Näytelmän kesto on noin 20 minuuttia ja esitys sopii kaiken ikäisille. Maupertuis'n seikkailuja voi seurata torilla veloituksetta.