1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Millainen vieras Putin on, päästäänkö punkeista ampumalla peuroja, helle tuo ukkosia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vladimir Putin
Vladimir PutinFelipe Trueba / EPA

Vladimir Putin toisi mukanaan oman kokin ja olisi taatusti tunnin myöhässä – tällaisen vieraan saisit Venäjän presidentistä

Jos Venäjän presidentti Vladimir Putin lupaisi tulla luoksesi kylään, hän olisi päänvaivaa aiheuttava vieras. Ensinnäkin hän saapuisi taatusti myöhässä. Ruuatkin hän toisi mukanaan itse ja maitotuotteita Putinille olisi turha tarjoilla. Toisaalta lakanapyykkiin et joutuisi, sillä Putin tuo mukanaan lakanansakin. Keskustella voisitte historiasta ja jääkiekosta.

Valkohäntäpeuroja on kohta joka paikassa ja niin on punkkejakin – pitäisikö peurat ja kauriit ampua?

Verta imenyt punkki.
Verta imenyt punkki.AOP

Suomessa on keskusteltu siitä, voisiko rajusti kasvaneen peura- ja kauriskannan vähentäminen vaikuttaa punkkien määrään? Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen ei usko näin suoraviivaiseen ratkaisuun, sillä myös keskikokoiset nisäkkäät pitävät yllä punkkikantaa. Lapin uusien punkkilöydösten syylliseksi Henttonen nimeää koirat.

Italia ja Malta kiistelevät jälleen – kumpikaan ei halua lähestyvää siirtolaisalusta satamaansa

Siirtolaiset odottavat maihinnousua pelastusaluksessa Salernon satamassa Italiassa.
Siirtolaiset odottivat maihinnousua pelastusaluksessa Salernon satamassa Italiassa toukokuussa.Carlo Hermann / AFP

Italian ja Maltan välille on jälleen kerran puhjennut kiista siirtolaisia kuljettavasta laivasta. Kumpikaan maa ei tahdo päästää noin 450 siirtolaista kuljettavaa kalastusalusta satamaan. Maltan mukaan laiva on lähempänä Italiaa ja sen matkustajat ovat ilmaisseet haluavansa Italiaan. Italian tiukka siirtolaislinja on aiemmin aiheuttanut kiistoja Italian ja muiden EU-maiden välillä.

Pariskunta teki sen, mihin muut eivät ikinä ryhtyisi – perusti kaupan 300 asukkaan pitäjään: "Talvi oli tosi karmeaa aikaa"

Mirva Venäläinen asettelee leivonnaisia esille.

Mirva Venäläisen ja Kare Palmun intohimo on pitää kauppa Parikkalan Uukuniemellä – pitäjässä, jossa on vain noin 300 asukasta. He alkoivat kyläkauppiaiksi viime syksynä, ja pakastin sekä kylmätiski hajosivat heti. Pariskunta sanoo, ettei ole silti päivääkään katunut päätöstään.

Tukalaa hellettä ja ukkosia

lauantain saa
Yle

Aamu on aurinkoinen suuressa osassa maata, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lounais-Lapissa sade- ja ukkoskuurot ovat kuitenkin jo aamun aikana mahdollisia. Päivällä ukkoskuurot yleistyvät. Lännessä ja myös maan itäosassa päivä on aurinkoinen.

Lue lisää säästä täältä.

Lue seuraavaksi