Kreml: Trump on kumppani – "kahdenväliset suhteet on oikaistava"

Kremlin mukaan huippukokouksen keskeinen tavoite on, että johtajat voisivat sopia virallisista valtiovierailuista.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Vladimir Putin ja Donald Trump
Michael Klimentyeve / Epa ja Mandel Ngan / Lehtikuva

Kreml kutsui Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia kumppaniksi perjantaina Helsingin-huippukokouksen alla.

– Trump on sanonut, että hän näkee (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin kilpailijana. Sanoisin, että me pidämme Trumpia keskustelukumppanina ja toivomme, että neuvottelut jatkuvat, Putinin erityisavustaja Juri Ushakov sanoi tiedotustilaisuudessa, jossa käsiteltiin Helsingissä maanantaina pidettävää huippukokousta.

Ushakov myönsi, että Yhdysvaltain ja Venäjän kahdenväliset suhteet ovat erittäin viileät.

– Meidän täytyy alkaa oikaisemaan niitä.

Kremlin mukaan huippukokouksen keskeinen tavoite on, että johtajat voisivat sopia virallisista valtiovierailuista: Trump Moskovaan ja Putin Washingtoniin.

Yhteistyö ollut kriisissä

Kumpikaan taho ei odota merkittäviä läpimurtoja suhteiden parantamisessa. Suhteet ovat olleet viileimmillään sitten kylmän sodan muun muassa Syyrian ja Ukrainan tilanteiden vuoksi.

– On päivänselvää kaikille, että maidemme yhteistyö on ollut kriisissä viime aikoina, Ushakov sanoi.

Ushakov vahvisti, että tapaaminen Helsingissä Presidentinlinnassa alkaa presidenttien kahdenkeskisillä neuvotteluilla. Läsnä ensimmäisessä neuvottelussa ovat vain tulkit. Sen jälkeen keskustelut laajenevat molempien maiden delegaatioiden mukaantuloon.

Lisäksi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaa Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon.

– Olemme valmiita käsittelemään käytännössä kaikkia mahdollisia kysymyksiä koskien kahdenvälisiä suhteita ja kansainvälisiä aiheita, Ushakov sanoi.

Vaaleihin sekaantuminen asialistalla

Perjantai-iltana tapaamisen ylle ilmestyi uusi varjo, kun Yhdysvalloissa nostettiin syytteet 12 venäläistä vastaan Yhdysvaltain vaaleihin vaikuttamisesta.

Venäläislehti Kommersantin aiemman uutisen mukaan Trumpin hallinto on pyytänyt Venäjältä asian selvittämistä. Venäjä on toistuvasti sanonut, ettei se ole sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin.

Ushakov sanoi, että Venäjä on valmis tarkastelemaan kaikkia "tosiasioita" vaaleihin sekaantumista koskevista syytöksistä.

Lue myös:

Trumpin ja Putinin tapaamista varjostaa iso mörkö: Tämän tiedämme nyt Trumpin Venäjä-yhteyksien tutkinnasta, jossa nostettiin taas uusia syytteitä

Yhdysvalloissa syytteet 12 venäläistä vastaan vaaleihin vaikuttamisesta – syytteet nostavat kierroksia Trumpin ja Putinin tapaamisen edellä

Trump ja Putin tapaavat Presidentinlinnassa

Lähteet: Reuters, AFP, TAss