Amnesty toivoo Niinistöltä kannanottoa suurvaltojen politiikkaan

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit ovat molemmat romuttaneet ihmisoikeuksia valtakausillaan. "Niinistö voisi vahvalla kannanotolla osoittaa johtajille, mihin leiriin Suomi kuuluu", toteaa järjestö.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Presidentti Sauli Niinistö Naton huippukokouksessa torstaina 12. heinäkuuta.
Niinistö isännöi suurvaltajohtajien tapaamista Helsingissä 16.7.2018.Tatyana Zenkovich / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International toivoo, että presidentti Sauli Niinistö muistuttaisi suurvaltoja kansainvälisten sopimusten noudattamisesta maanantaina Helsingissä alkavassa huippukokouksessa.

Järjestön mukaan Niinistöllä on merkittävä rooli Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen isäntänä.

– Niinistön olisi hyvä muistuttaa kansainvälisten sopimusten noudattamisesta, joka on suurvaltojenkin kannalta parempi vaihtoehto kuin kidutuksen salliminen ja sodan lakien jatkuva rikkominen, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson järjestön julkaisemassa tiedotteessa.

Johansson katsoo, että Niinistö voisi vahvalla kannanotolla osoittaa johtajille, mihin leiriin Suomi kuuluu.

Ihmisoikeusjärjestö korostaa, että sekä Putin että Trump ovat molemmat romuttaneet ihmisoikeuksia valtakausillaan.

– Heidän politiikkansa on johtanut perheiden hajoamisiin, lasten sulkemiseen häkkeihin, jatkuviin hirveyksiin Syyrian pitkittyneessä sodassa ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kidutukseen ja tappamiseen Tšetšeniassa, vain muutamia mainitakseni, toteaa Johansson.

Hänen mukaansa huippukokous tarjoaa molemmille presidenteille mahdollisuuden muuttaa suuntaa ja alkaa johtaa myötätunnolla ja oikeudenmukaisuudella.