Lavrov: Putin ei aio puhua englantia edes tavatessaan Trumpin kahden kesken

Venäjän ulkoministeri kielsi edelleen Venäjän sekaantumisen Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Sergei Lavrov
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaa Helsingissä Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon.Sergei Chirikov / EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen on onnistunut, jos maiden väliset suhteet palaavat normaaleiksi. Lavrov kommentoi asiaa Russian Today (siirryt toiseen palveluun) -kanavan PoliticKing ohjelmassa.

Lavrov sanoi, ettei hänelle makseta siitä, suhtautuuko hän optimistisesti tai pessimistisesti tulevaan tapaamiseen. Lavrovin mukaan maanantaina nähdään, mitä tapaaminen tuo tullessaan.

Lavrov kommentoi myös Putinin ja Trumpin kahdenkeskistä tapaamista. Hän kertoi, että Putin ei aio puhua englantia, vaan tapaaminen hoidetaan tulkkien välityksellä eikä paikalla ole muita.

– Vladimir Putin osaa englantia, mutta keskustelu käydään tulkkien välityksellä, koska presidentti haluaa välittää ajatuksensa mahdollisimman tarkasti.

Lavrovin mukaan kahdenkeskiset keskustelut ovat yhdysvaltalaisten toive, jota venäläiset haluavat kunnioittaa.

Kreml kertoi perjantaina, että huippukokouksen keskeinen tavoite on, että johtajat voisivat sopia virallisista valtiovierailuista. Kremlin tiedottaja sanoi jo tuolloin, että Venäjän mielestä suhteet ovat olleet huonot jo pitkän aikaa.

Onko Putin vihollinen vai ystävä?

Lavrov kommentoi myös Trumpin viimeaikaisia puheita Saksan suhteesta Venäjän kanssa. Trumpin mukaan Saksa on Venäjän otteessa, koska maa ostaa maakaasua Venäjältä. Venäjän virallinen vastaus asiaan on ollut, että kaasuputket ovat bisnestä.

– Voin vain vastata Trumpin kysymykseen niin, että minä Trump Putinia itse pitää, vihollisena vai ystävänä. Trump on lausunut, että Venäjän presidentti on hänelle vahva kilpakumppani, jonka kanssa hän voi tulla toimeen. Samalla Trump toivoo, että Putinista tulisi hänen ystävänsä.

Kun Lavrovilta kysyttiin Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, hän kielsi Venäjän vaikuttaneen millään tavalla vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

Lavrov kertoi myös, että presidenttien kohtaamisen aikaan G20-kokouksessa Hampurissa venäläisten ja amerikkalaisten piti keskustella aiheesta ja vastailla toistensa kysymyksiin. Lavrovin mukaan kokouksen jälkeen amerikkalaiset siirsivät tapaamista tietoturva-asioista. Hän kertoo, että amerikkalaiset olisivat jälleen halukkaita tapaamaan keskustellakseen kyberturvallisuudesta.

Yhdysvalloissa nostettiin perjantaina syytteitä venäläisiä tiedustelualan työntekijöitä vastaan presidentinvaaleihin vaikuttamisesta. Ei ole tiedossa milloin Lavrov on antanut RT:lle haastattelunsa.

Lavrov tapaa Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon Helsingissä.

Myös Tass (siirryt toiseen palveluun)kertoi Lavrovin haastattelusta.