Trumpin ja Putinin tapaaminen myllertää liikenteen Helsingissä – jätä auto suosiolla kotiin, lähimmäksi saattueita päässee Esplanadilla

Helsingin seudun liikenne suosittelee Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla liikkuvia käyttämään lähijunia ja metroa.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Raitiovaunu Helsingissä
Joukkoliikenteessä on laajoja poikkeuksia sunnuntaina ja maanantaina, erityisesti maanantaina kello 11 ja 20:n välillä.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen vaikuttaa monin tavoin liikenteeseen maanantaina Helsingissä ja Vantaalla.

Helsingin poliisin mukaan pääkaupunkiseudulla liikkuu useita saattueita vierailun aikana, eikä muu liikenne ole sallittua samalla reitillä saattueiden liikkuessa.

Saattueet aiheuttavat eniten katkoksia Helsingin keskustassa, mutta myös Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Helsingin keskustan välisillä väylillä on hyvä varautua katkoksiin.

Autoilu ei onnistu maanantaina Helsingin kauppatorilla, Esplanadilla ja Etelärannassa. Jos mielii ajella tuolloin Eteläsatamaan, niin se onnistuu eteläisen Helsingin kautta esimerkiksi Tehtaankatua pitkin, opastaa poliisi tiedotteessa.

Poliisi suosittelee välttämään autoilua Helsingin keskustassa, jos vain mahdollista.

– Tai ainakin varaamaan siirtymisiin riittävästi aikaa. Vieraiden aikataulut voivat muuttua lyhyelläkin varoitusajalla. Se vaikuttaa liikenteeseen ja saattaa aiheuttaa pitkiä ja yllättäviä katkoksia eri puolilla Helsinkiä ja Vantaata, sanoo vt. poliisipäällikkö Heikki Kopperoinen Helsingin poliisista.

Suosi kävelyä ja pyöräilyä

Vierailu vaikuttaa myös pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen huomenna sunnuntaina ja maanantaina. Lähijunat ja metrot kulkevat molempina päivinä enimmäkseen normaalisti, mutta muussa liikenteessä häiriöitä on maanantaina eniten kello 11:n ja 20:n välillä, kertoo HSL.

Raitiovaunuliikenne on maanantaina Helsingissä aika ajoin pysähdyksissä kokonaan ja useat bussit kulkevat poikkeusreiteillä. HSL:n mukaan bussiliikenteessä kannattaa varautua maanantaina laajoihin ja yllättäviinkin katkoihin.

Helsingin keskustassa noin kymmenen kaupunkipyörätelinettä on sunnuntaina ja maanantaina pois käytöstä.

Kauppatori on suljettu maanantaina ja sieltä lähtevä vesiliikenne on myös poissa käytöstä. Jos siis mielii maanantaina Suomenlinnaan, sinne pääsee Katajanokalta lähtevällä Suomenlinnan huoltolautalla tai Hakaniemestä vesibussilla.

Bongaa autosaattueet eduskuntatalon portailta

Jos Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tai Venäjän Vladimir Putinin autosaattueet haluaa nähdä maanantaina Helsingissä, eduskuntatalon portaat ovat yksi todennäköisimmistä paikoista bongata saattueet, kirjoittaa STT.

Helsingin poliisin vt. apulaispoliisipäällikön Heikki Porolan mukaan lähimmäksi saattueita ja tapaamispaikkaa päässee Esplanadilla. Esplanadin puistoon pääsevät todennäköisesti niin mielenosoittajat kuin tavalliset kulkijatkin.

Yksi mahdollisuus on myös kiivetä Tähtitorninmäelle kiikaroimaan saattueita kauempaa. Saattueiden kulkupaikat eivät kuitenkaan ole vielä vahvistettuja, joten mikään paikoista ei ole täysin varma.

Lähiseudulla asuvien ei kannata avata ikkunoita eikä roikkua parvekkeilla. Se kiinnittää varmasti poliisin huomion ja saattaa aiheuttaa ylimääräisiä operaatioita.

Yle seuraa presidenttien tapaamista suorana. Tunnelmaan pääset ennakolta täältä.

Lue myös:

Trumpit saapuvat Helsinkiin sunnuntai-iltana – seurue suuntaa Kalastajatorpalle

Trump ja Putin tapaavat Presidentinlinnassa

Mitkä asiat Trumpia ja Putinia yhdistävät ja mitkä erottavat? (video)