Irronnut jäävuori uhkaa grönlantilaiskylää

Grönlannin länsirannikolla vajaan parinsadan asukkaan kylästä osa on evakuoitu, koska rannan tuntumaan ajautunut valtaisa jäävuori saattaa jyrätä rantakalliota ja nostattaa tsunamin.

Grönlanti
Jäävuori Grönlantilaisen kylän edessä.
Jäävuori ajautui Innaarsuitin kylän edustalle Grönlannissa kesällä. Ilmastotutkijat varoittavat, että ilmaston lämpenemisen vuoksi jäävuorten irtoamisen yleistyvät.Magnus Christenssen / EPA

Yli sadan metrin korkuinen jäävuori ajautui tällä viikolla Grönlannin luoteisrannikolle Innaarsuitin kylän edustalle ja säikäytti asukkaat ja viranomaiset perusteellisesti.

Niin tutkijoiden kuin asukkaiden mukaan jäävuori on suurin, mitä alueella on koskaan nähty.

Innaarsuitin noin 170 asukkaasta osa evakuoitiin eilen perjantaina ylemmäs rinteelle.

Viranomaisten mukaan jäävuori voi murtuessaan nostattaa hyökyaaltoja ja murskata rantakalliota. Jäässä näkyy jo halkeamia ja reikiä.

Lisähuolta aiheuttaa se, että kylän voimalaitos ja polttoainesäiliöt ovat lähellä rantaa.

Viranomaisilla on ainakin nyt aikaa suunnitella varotoimia, sillä jäävuori on jumittunut paikalleen eikä ole liikkunut perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Ilmastotutkijat ovat varoittaneet, että ilmaston lämpenemisen vuoksi jäävuorten irtoamiset yleistyvät ja tulevat aiheuttamaan suuria muutoksia pohjoisen merialueen asukkaille.

Lähteet: Reuters, AP,AFP