Hyppää sisältöön

Ilosaarirockissa yli 1500 paljasta pyllyä pinkaisi veteen – naku-uinnin maailmanennätys jäi tälläkin kertaa haaveeksi

Alaston moniääninen kuoro lauloi ja hurrasi vedessä.

Nakuna ennätystä hakemassa.
Nakuna ennätystä hakemassa.

Espoolainen Atte Kangas hävitti kaverinsa melko pian Linnunlahden rannalle päästyään. Eikä mikään ihme, sillä yli tuhannen vaalean pepun joukosta on hankala tunnistaa tuttujaan.

Naku-uinti teki Kankaan ensimmäisestä Ilosaarirockista ainutlaatuisen kokemuksen, vaikka maailmanennätykseen ei tällä kertaa yllettykään. 1531 alastoman festarivieraan moniääninen kuoro intoutui laulamaan kansallislaulua vedessä.

Yhteensä 1531 viherpipoista naku-uimaria säntäsi veteen kesken Ilosaarirockin. Kuva: Matti Myller / Yle

– Maamme-laulu hymyilytti hieman minua siellä vedessä. Siellä oli hyvä yhteishenki. Helvetin hienoa! sanoo Kangas.

Ilosaarirockin vastaavan tuottajan Petri Variksen mukaan ennätystä tärkeämpää on se, että festarivierailla on hauskaa.

– Ei tullut ennätystä, mutta täällä on ihan mieletön tunnelma. Viime vuoteen verrattuna tuplat porukkaa, Maamme-laulun laulaminen vedessä ja kaikki tuo hurraaminen – onhan tää nyt huikee fiilis, sanoo Varis.

Atte Kangasta ei haittaa, vaikka naku-uinnin ennätystä ei tällä kertaa rikottukaan. Ja alastomuus, se on Kankaan mukaan aivan normaalia suomalaisille. Kuva: Matti Myller / Yle

Irlantilaiset pistivät pahat pohjat vain kuukausi aikaisemmin

Naku-uinnin maailmanennätystä yritettiin Ilosaarirockissa nyt toista kertaa. Viime vuonna ennätys olisi irronnut vähän alle 800 naku-uimarilla. Silloin ennätysmäärä alastomia ihmisiä oli vedessä, mutta Guinnesin tunnustus jäi saamatta pikkumokan vuoksi: neljä ihmistä oli lähtenyt vedestä liian aikaisin.

Tänä vuonna ennätyksen rikkomista vaikeutti se, että vasta viime kuussa Irlannissa yli 2500 naista pulahti alastomana veteen osana rintasyövän vastaista tempausta. Ilosaarirockin tavoite siis yli kolminkertaistui aivan festivaalin kynnyksellä.

Odotus oli pitkä, mutta onneksi olin laittanut sun lotionia.

Atte Kangas

Etukäteen odotukset olivat kovat Ilosaarirock-organisaatiossa. Sää oli naku-uinnille mitä mainioin, sillä Laulurinne kylpi hellelukemissa koko viikonlopun.

– Jos olisi tosi kolea sää, niin olisi haastavampi saada väkeä järveen, sanoo Varis.

Guinnesin tarkkojen sääntöjen takia naku-uimareiden odotus rannalla venyi jopa tunnin mittaiseksi. Atte Kangasta se ei niin haitannut.

– Odotus oli pitkä, mutta onneksi olin laittanut sun lotionia, sanoo Kangas, joka aurinkorasvasta huolimatta oli saanut vähän punaista väriä ihoonsa.

Jatkuuko naku-uinti?

Tänä vuonna ennätysyritystä oli valvomassa Guinnesin virallinen valvoja, joka saapui paikalle Isosta-Britanniasta. Virallisen valvojan tuominen Joensuuhun oli kallista, mutta sillä haluttiin estää viime vuoden kaltaiset pikkuvirheet. Tällä kertaa haluttiin ottaa varman päälle.

Guinnesin virallinen valvoja Anna Orford Isosta-Britanniasta kehui Ilosaarirockin naku-uintia yhdeksi uransa parhaiten suunnitelluksi ja organisoiduksi tempaukseksi. Kuva: Matti Myller / Yle

– Etuna valvojan paikallaolossa on se, että valvoja voi saman tien ohjeistaa meitä, ettei epähuomiossa mikään menisi vikaan ennätysyrityksessä, sanoo Varis.

Nähdäänkö paljaita pyllyjä ja vihreitä uimalakkeja tulevina vuosina?

– Ehdin jo mennä sanomaan, että tämä on viimeinen kerta, kun Guinnesin ennätystä yritetään, koska sen järjestäminen on niin työlästä. Olisi se kyllä siistiä jatkaa naku-uintia jossain muodossa, kun tästä alkaa tulla hieno perinne, sanoo Varis.

Aurinko helli festarivilahtelijoita: Linnunlahden rannalla oli noin 25 astetta lämmintä. Kuva: Matti Myller / Yle