Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus: Lähes koko Suomenlahti sinilevän peitossa – "Tällaista ei ole aikaisemmin tapahtunut tällä vuosikymmenellä"

Sinilevää on paljon myös Suomen järvissä. Erikoistutkija uskoo sinilevätilanteen helpottavan vasta heinä-elokuun vaihteessa.

Lauttasaaren ranta Helsingissä 12. heinäkuuta. Kuva: Jussi NUkari / Lehtikuva

Lähes koko Suomenlahti on Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) havaintojen perusteella sinileväkukinnan peitossa. Erikoistutkija Seppo Knuuttila pitää tilannetta poikkeuksellisena.

– Tällaista ei ole aikaisemmin tapahtunut tällä vuosikymmenellä, hän sanoi lauantaina Ylen tv-uutisten haastattelussa.

Erikoistutkija Seppo Knuuttila.
Erikoistutkija Seppo Knuuttila pitää levätilannetta poikkeuksellisena.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) sinilevää on runsaasti myös sisävesillä.

Suomenlahden sinilevätilanne johtuu Knuuttilan mukaan siitä, että merialue on syksystä 2016 saanut runsaasti fosforia Itämeren pääaltaan syvänteistä. Hänen mukaansa siellä on laajalti hapettomia alueita, joissa fosfori vapautuu.

– Kun fosforia on paljon ja tällainen helle tulee, niin se on täydellinen olosuhde sinilevälle.

Sinilevää Tuusulanjärvellä Tuusulassa 11. heinäkuuta Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hän uskoo, että jos helteinen sää jatkuu vielä viikon, niin sinileväkukinnat helpottavat vasta heinä-elokuun vaihteessa.

Sinilevää sisältävä vesi voi aiheuttaa muun muassa iho- ja silmäoireita, eikä sitä pidä käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä, muistuttaa Suomen ympäristökeskus verkkosivuillaan.

Lue myös:

Sinilevä varjostaa luvattuja uimakelejä – levän määrä kovassa kasvussa

Raportti: Itämeri ei voi vieläkään hyvin

Pelastetaanko Itämeri kipsillä? Pelloille levitetty kipsi vähensi fosforipäästöjä reilusti, ja nyt menetelmä halutaan käyttöön koko Itämeren alueella – keskustele