Lentokoneesta kuvattu video näyttää, kuinka vihertävät sinilevämassat ovat vallanneet Suomenlahden: "Riski on nyt toteutunut"

Rajavartiolaitoksen valvontakoneen perjantaina kuvaama video näyttää sinilevälauttojen kertymisen Hangon ja Suomenlahden alueella.

levät
Video: Sinilevät ryöpsähtivät esiin helteellä Suomenlahdella
Video: Sinilevät ryöpsähtivät esiin helteellä Suomenlahdella

Lautoiksi merellä kertynyt sinilevä on levinnyt ennusteita laajemmalle alueelle Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijan mukaan. Sinilevää on nyt koko Suomenlahden pituudelta.

Eilen erikoistutkija Seppo Knuuttila kertoi, että levätilanne on pahin vuosikymmeneen.

Sinilevän määrä on runsastunut Itämerellä viime päivien hellejakson aikana. Levähavainnot ulottuvat Itämerellä Saaristomeren kaakkoisosaan asti.

Seppo Knuuttilan mukaan lautat suurenevat vedessä vähäisen tuulen takia, joka muuten rikkoisi niitä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Porvoon ja Hangon välillä sinilevää on havaittu reilusti. Jo aiemmin kukintoja todettiin erityisen paljon Kotkan edustalla ulkomerellä.

Sinilevää on paljon ainakin tämän kuukauden. Elokuussa sinilevätilanteen pitäisi helpottua, jos ilmat viilenevät.

– Fosforipitoisuudet ovat hieman alempana kuin viime vuonna, mutta ennustimme silti huomattavaa sinileväkukinnan riskiä. Se on nyt toteutunut, ja vielä odotettua hieman laajempana, Knuuttila kertoo.

Fosforipitoisuudet tulivat Itämeren pääaltaan puolelta

Virtaukset toivat fosforia Suomenlahdelle paljon vuonna 2016 ja se vaikuttaa yhä. Knuutilan mukaan fosfori on peräisin Itämeren pääaltaan syvänteistä.

Suomenlahden omalla valuma-alueella fosforikuormitus on alentunut 50 prosenttia tämän vuosituhannen puolella.

– Ensisijainen syy ei ole Suomen omalla valuma-alueella tapahtuvat päästöt, Knuuttila kuvaa.

Näin tunnistat sinilevän ja toimit sen kanssa

  • Sinilevä muodostaa tuulettomalla säällä ja runsaina määrinä vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja. Jos levää on vähän, se näyttää vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta.
  • Sinilevän voi myös yrittää tunnistaa testaamalla. Jos sinilevää kokeilee tikulla, se hajoaa hippusina veteen. Jos tikkuun sen sijaan jää roikkuvaa levää, kyseessä ei pitäisi olla sinilevä.
  • Vesilasissa sinilevä nousee pintaan hippusina noin tunnin kuluessa.
  • Sinileväisessä vedessä uimista ei suositella etenkään silloin, kun kukintoja on runsaasti. Etenkin herkästi vettä nielevät lapset ja eläimet on hyvä pitää kaukana leväesiintymistä.
  • Leväistä vettä ei pitäisi myöskään heittää saunan kiukaalle tai käyttää vihannesten pesemiseen. Myrkky ei haihdu keitettäessä.
  • Leväinen vesi kannattaa pestä iholta ja silmistä perusteellisesti pois puhtaalla vedellä.
  • Toimintaohjeita altistuksen jälkeen voi myös kysyä Myrkytystietokeskukselta (siirryt toiseen palveluun).