Kesän lämpöennätys rikkoutui taas! Nyt saapuvat trooppiset yöt: "Kuulostaa hurjalta sanoa, että niitä olisi läpi viikon, mutta se on mahdollista"

Helteet jatkuvat pitkälle ensi viikkoon. Lämpötilat pysyvät korkeina myös öisin, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

helle
Auringonottajia Hietaniemen uimarannalla Helsingissä 12. heinäkuuta
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Porvoossa mitattiin kesän lämpöennätys sunnuntaina, kun elohopea kohosi 31,2 asteeseen.

Helteinen sää myös jatkuu ensi viikolla. Ilmatieteen laitos on antanut esimerkiksi tiistaille koko maahan erittäin tukalan helteen varoituksen (siirryt toiseen palveluun). Tiistaina yli +30 asteen lämpötiloja mitataan lähes koko maassa.

Erittäin tukalasta helteestä varoitetaan silloin, kun päivän ylin lämpötila nousee 30 asteeseen ja vuorokauden keskilämpötila 24 lämpöasteeseen.

Tämän hetken ennusteen mukaan kuumimmat, lähellä 30 astetta olevat päivät sijoittuvat maanantain ja keskiviikon välille.

Yön alimmat lämpötilat liikkuvat 15–20 asteessa

Lämpötilat pysyvät korkeina myös öisin, mikä aiheuttaa Suomeen harvinaisen sääilmiön eli trooppiset yöt. Trooppinen yö tarkoittaa sitä, että lämpötila ei laske yön aikana missään vaiheessa alle 20 lämpöasteen.

Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan trooppisia öitä on keskimäärin yksi vuodessa.

Suomen etelärannikolla ja paikoin Itä-Suomen järvialueilla koettiin trooppinen yö jo sunnuntain vastaisena yönä. Korkein yölämpötila mitattiin Rantasalmella, missä lämpötila oli alimmillaan 20,9 astetta.

– Näyttää siltä, että ilma on niin lämmintä ja oikeastaan vaan lämpenee, että myös ensi yönä voi olla trooppinen yö paikoin. Ensi viikolla trooppisia öitä voi olla laajemminkin kuin vain etelärannikolla ja sisämaassa järvien läheisyydessä, Koskela kertoo.

– Kuulostaa hurjalta sanoa, että niitä [trooppisia öitä] olisi läpi viikon jossain päin maata, mutta se on mahdollista tämän hetken ennusteen mukaan.

Suomessa vietetään tällä hetkellä harvinaisen lämmintä kesäsäätä, joka jatkuu erittäin todennäköisesti ainakin ensi perjantaihin saakka.

– Voisi vannoa, että kuuma hellesää, jopa tukala helle, jatkuu ensi viikon perjantaihin asti. Sitten ennusteeseen alkaa tulla hieman epävarmuutta.

Lue lisää:

THL:n viisi vinkkiä helteiltä suojautumiseen – Asiantuntija: Pikkulapsille suosittelen maitoa

Lapin harvinaiset helteet jo tukalat: Naapurin vanhuksen vointia voi käydä kysymässä

Helteisen kuuma Helsinki toivottaa suurvaltojen johtajat tervetulleiksi: Maanantaista tulossa "epätyypillinen suomalainen kesäpäivä"

Positiivinen käänne Suomessa: Harvinaista hellettä riittää, mutta hukkumiset vähenivät – "Saatu lukea onnellisia tarinoita"