Suuntaa Esplanadille, jos haluat nähdä presidentit, vältä koko keskustaa, jos huippukokous käy hermoille – Näillä tiedoilla selviät historiallisesta päivästä

Huippukokouksen massiivisista turvatoimista kertoo se, että saattueiden reittien varrella asuvia ohjeistetaan pysymään poissa parvekkeilta ja ikkunoilta.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Autosaattue Esplanadilla.
Autosaattue Esplanadilla.Marja Väänänen / Yle

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen vaikuttaa merkittävästi liikenteeseen tänään Helsingissä ja Vantaalla.

Helsingin poliisin mukaan pääkaupunkiseudulla liikkuu useita saattueita vierailun aikana, eikä muu liikenne ole sallittua samalla reitillä saattueiden liikkuessa.

Saattueiden tarkkoja reittejä ei ole kerrottu julkisuuteen, ja Helsingin poliisilaitoksen komisarion Anne Hiltusen mukaan tämän suuruusluokan tapahtumassa saattueiden reitit saattavat myös muuttua lennosta.

Huippukokouspäivän tapahtumat alkavat aamuyhdeksältä ja loppuvat iltaseitsemän aikaan.

Bongaa presidenttien saattueet Eduskuntatalolta tai Espalta

Presidenttien virallisiksi seuraamispaikoiksi on ilmoitettu Eduskuntatalon portaat ja Esplanadinpuisto. Esplanadin hiekka-alue on tänään varattu yleisölle sekä mahdollisesti myös mielenosoittajille.

Eduskuntatalon portaille kannattaa mennä ennen huippukokouksen alkua. Presidenttien saattueet suuntaavat Esplanadinpuiston ohi ennen kello kolmeatoista, jolloin huippukokouksen on määrä alkaa.

Koska huippukokous järjestetään Presidentinlinnassa, Kauppatori on suljettuna koko maanantain. Sieltä eivät kulje vesibussit eivätkä yksityiset veneet. Esplanadinpuisto on siis lähin paikka, mistä yleisö pääsee seuraamaan huippukokousta.

Kartasta näkee, mitkä kaikki alueet ovat suljettuna yleisöltä tänään.

Kartta
Helsingin kaupunki

Joukkoliikenteeseen odotetaan huomattavia häiriöitä

Presidenttien saattueet aiheuttavat merkittäviä haittoja myös joukkoliikenteeseen.

Osan ajasta Mannerheimintie on kokonaan suljettu, ja eri kohdissa Mannerheimintietä on pitkiä liikennekatkoksia. Eteläesplanadi ja Pohjoisesplanadi ovat kokonaan suljettu muulta liikenteeltä.

Aleksanterinkatu pidetään suljettuna Unioninkadun ja Meritullinkadun väliltä, ja Pohjoisrannasta pääsee Liisankadun kautta keskustaan. Katajanokalle ja Katajanokalta pääsee ajamaan vain Meritullintoria ja Kanavakatua pitkin.

Ullanlinnaan, Kaivopuistoon ja Olympiaterminaaliin pääsee pelkästään lännestä päin.

Helsingin seudun liikenne ohjeistaa käyttämään metroa ja lähijunia, joiden liikennöinnin pitäisi kulkea normaalisti. Helsingin ydinkeskustassa liikkuvia ohjeistetaan kulkemaan jalkaisin tai pyörällä.

Suurimpia häiriöitä odotetaan raitiovaunuliikenteeseen. Linja-autot liikkuvat Helsingin keskustassa ja korvaavat osittain raitiovaunuja, mutta ongelmana on se, miten matkustajat saavat tietää poikkeusreiteistä.

HSL päivittää tänään nettisivujaan (siirryt toiseen palveluun) ja Twitter-tiliään muuttuvista reiteistä.

Komisario Hiltusen mukaan Helsingin keskustan alueelle on ilmoitettu täksi päiväksi myös 16 mielenosoitusta.

– Jos haluaa välttää liikennehäiriöitä kokonaan, suosittelen välttämään autoilua Helsingin alueella kokonaisuudessaan. Erityisesti Helsingin keskusta tulee puuroutumaan pahoin, mutta yhtä lailla pääväylät, Hiltunen sanoo.

Jopa kotona täytyy varautua saattueisiin

Vaikka saattueiden reitit eivät ole täsmällisesti selvillä tai niitä ei ole kerrottu julkisuuteen, poliisi kehottaa saattueiden reittien varrella asuvia olemaan tarkkana. Kehotus kertoo päivän massiivisista turvatoimista.

– Jos nyt sattuu olemaan parvekkeita sinne kadun puolelle reittien varrella, niin en suosittele siellä parvekkeilla oleskelemaan, enkä myöskään roikkumaan mistään ikkunoista, Hiltunen sanoo.