Trump sanoo tapaavansa Putinin huomenna Helsingissä matalin odotuksin

Yhdysvaltalaiskanavalle haastattelun antanut presidentti Donald Trump sanoi EU:n olevan kauppasuhteissa vihollinen.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Trump golkentällään Aberdeenshiressä Skotlannissa kesäkuussa 2011.
Trump golkentällään Aberdeenshiressä Skotlannissa kesäkuussa 2011.Danny Lawson / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, ettei hän odota suuria huomiselta huippukokoukselta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Yhdysvaltalaiskanava CBS:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)Trump oli Skotlannin Turnberryssä todennut, ettei tapaamisesta Putinin kanssa seuraa myöskään mitään pahaa, mutta kenties jotain hyvää.

– Lähden matalin odotuksin, en suurin, Trump sanoo CBS:n haastattelussa.

Samassa haastattelussa Trump myös sanoi EU:n olevan kauppasuhteissa Yhdysvaltain vihollinen. Haastattelussa kuultu viesti siitä, että EU-maat käyttävät Yhdysvaltoja hyväkseen eivätkä laita riittävästi rahaa sotilasliitto Natoon, ei ollut uusi.

Eilen lauantaina nauhoitettu haastattelu lähetettiin tänään.

Kysymyksiä sekaantumisesta vaaleihin

Presidentti kertoi CBS:n haastattelussa, ettei hän ollut ajatellut kysyä Putinilta tällä viikolla syytteet saaneiden 12:ta Venäjän armeijan tiedustelu-upseerin luovuttamisesta Yhdysvaltoihin. Haastattelijan kysyttyä asiaa, Trump sanoi kysyvänsä asiaa "ehdottomasti".

Presidentti Trump oli alunperinkin aikonut kysyä sekaantumisesta presidentinvaaleihin, minkä Venäjä on puolestaan toistuvasti kiistänyt.

Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin tutkiva erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti syytteet tiedustelu-upseereita vastaan aiemmin tällä viikolla. Demokraattipuolueen riveistä vaadittiinkin huipputapaamisen perumista syytteiden nostamisen jälkeen.

Yhdysvalloilla ei ole Venäjän kanssa kahdenvälistä luovutussopimusta eikä se voi siis vaatia Venäjää luovuttamaan kansalaisiaan.

Skotlannin Turnberryssä nauhoitetussa haastattelussa Trump myös puolusti päätöstään tavata Putin.

Trump: Uskon tapaamisiin

Trump sanoi myös uskovansa tapaamisiin ja siihen, että tapaamiset Pohjois-Korean ja Kiinan johtajien kanssa ovat olleet erittäin hyvä asia.

– Mielestäni on hyvä tavata. Uskon tapaamisiin. Uskon, että tapaaminen johtaja Kimin kanssa oli hyvä asia. Uskon, että tapaamiset Kiinan presidentin kanssa ovat olleet erittäin hyvä asia.

Trump totesi, ettei hän voi ennustaa mitä tapaamisessa Putinin kanssa tapahtuu. Hän kuitenkin sanoi varustautuneensa tapaamiseen tietyin vaatimuksin.

– Nähtäväksi jää, mitä siitä seuraa, Trump sanoi.

Lue myös:

Kaksi miestä, yksi kaupunki – seuraa Trumpin ja Putinin tapaamista suorana Ylen sivuilla

Trump hävisi kiistan tuulipuistosta Skotlannissa – "Naurettavaa, pikkumaista, nurkkakuntaista"

Näin seuraat historiallista tapaamista Ylen kanavilla – 4 vinkkiä, joilla saat Trumpin ja Putinin päivästä eniten irti