1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Putinin huippukokous

Ulkoministeri Soini: Pelkkä tapaaminenkin on jo saavutus, Ukrainan kriisi jumissa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei hätkähdä sitä, että molemmat suurvaltajohtajat ovat kertoneet tulevansa Helsingin huippukokoukseen vaatimattomin odotuksin.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Timo Soini
Timo SoiniRoni Rekomaa / Lehtikuva

Soinin johtama ulkoministeriö on ahertanut viimeiset kaksi viikkoa, jotta kahden suurvallan johtajien ensimmäinen huippukokous onnistuisi. Presidenttien Donald Trump ja Vladimir Putin lisäksi Helsingissä tapaavat myös ulkoministerit Sergei Lavrov ja Mike Pompeo.

Sunnuntaina Trump antoi Skotlannissa lausunnon, jonka mukaan hän ei odota suuria maanantain huippukokoukselta. Se ei Soinia yllättänyt eikä harmittanut.

– Mä luulen että molemmat päämiehet niin Trump kuin Putin pyrkivät pitämään odotuksen suhteellisen maltillisina sen takia ettei sitten tulisi pettymyksiä. Mutta he saattavat tietysti yllättääkin. Kyllä varmaan nämä keskustelut ovat perusteellisia ja mennään asioihinkin, mutta tärkeintä varmasti on että tulee tällainen myönteinen signaali, että he tulevat toimeen keskenään ja pystyvät keskustelemaan keskenään. Uskon, että tällainen tulema on molemmille mieleen.

– Sitten tietysti nämä neuvottelut ratkaisevat mitä konkreettista tulee, mutta useinhan nämä kansainvälisen politiikan asiat tulevat isolla ja perusteellisella valmistelulla. Tässä voikin olla siten sellaisia tuloksia, joiden pohjalta lähdetään näitä probleemoita ratkaisemaan, ja se olisi minusta jo aika kelpoa.

Syyria ja Iran hiertävät

Syyria pitkä ja verinen sisällissota on Soinin mukaan varmasti esillä myös Helsingissä, mutta edistystä ei välttämättä saavuteta.

Venäjä tukee sotilaallisesti Al Assadin hallintoa ja on saanut tuekseen Iranin.

Iranin läsnäolo on ärsyttänyt Yhdysvaltoja, mutta erityisesti sen liittolaista Israelia. Presidentti Trump osoitti närkästyksensä Iraniin ilmoittamalla, että Yhdysvallat eroaa vuosikausia neuvottelusta ja vuonna 2015 solmitusta Iranin ydinsulkusopimuksesta. Sopimuksen muut allekirjoittajat Britannia, Venäjä, Ranska, Saksa ja Kiina tyrmistyivät Trumpin eroilmoituksesta.

Soinin mukaan eroilmoituksen harkinta-aika on meneillään, eikä Syyrian tilanne välttämättä ratkenne parempaan päin Helsingissä. Mutta Soini muistuttaa, että molempien suurvaltojen puolustusvoimien komentajat tapasivat alkukesästä Suomessa ja silloin asialistalla oli nimenomaan Syyria.

Soinin mukaan molemmilla mailla on vahva halu saada Syyrian sota loppumaan, sillä sota sitoo molempien suurvaltojen voimavaroja ja rahaa. Lisäksi molemmat haluavat viimeiseen asti välttää tilanteen, että sotisivat Syyriassa toisiaan vastaan.

Ukrainan tilanne jumissa

Soini uskoo, että Ukrainan tilanne ja Krimin pakkoliittäminen Venäjään nousevat keskusteluihin myös Helsingissä. Tämän konfliktin ratkaisun suhteen Soini on kuitenkin kaikkein vähiten toiveikas.

Länsi tuomitsi tuoreeltaan vuonna 2014 on Venäjän Krimin pakkoliitoksen kansainvälisen oikeuden vastaiseksi ja asetti sen jälkeen talouspakotteita sekä viennille että yksittäisille venäläisille talousvaikuttajille. Venäjä vastasi vastapakottein, jotka ovat haitanneet esimerkiksi suomalaista elintarviketeollisuutta.

Soini ei näe mitään merkkejä, jotta pakotteita voitaisiin purkaa.

– En kyllä odota nopeita tuloksia.

Soini arvioi, että konfliktin ratkaisuun tähtäävän Minskin sopimuksen toteuttaminen on sujunut kitkaisesti ja siksi äkkiratkaisu tuntuu mahdottomalta.

– Kyllä sekä Euroopan että Suomen kannalta olisi mitä toivottavinta, että päästäiisin eteenpäin. Kyllä se mitä Ukrainassa on tapahtunut heijastuu kielteisesti myös Itämeren aluueeseen ja silloin se on vaikuttanut myös meihin.

Suomi ajaa arktista puhtautta

Kahdenkeskisissä tapaamisissa Suomi on päättänyt korostaa Arktisen neuvoston puheenjohtajuuttaan. Erityisesti tavoitteena on mustan hiilen eli nokipäästöjen vähentäminen, jotta ilmastonmuutos ei etenisi.

Soinin mukaan Arktinen neuvosto on sikäli poikkeuksellinen kansainvälinen yhteistyötapa, että siellä monesta muusta maailman konfliktista eri mieltä olevat suurvallat ovat useimmiten yhtä mieltä. Neuvostoon kuuluvat pohjoismaiden lisäksi Venäjä, Kanada ja USA.

Presidentti Niinistö on tavannut hiljattain sekä Trumpin että Putinin ja arktsiet kysymykset ovat olleet esillä molemmissa keskusteluissa.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen vihjasi perjantain TV1:n Päivän kasvo -ohjelmassa, että päätös nokipäästöjä vähentävien kokeilujen aloittamiseksi Pohjois-Venäjän tuotantolaitoksilla saatettaisiin tehdä nyt Helsingissä. Kokeiluja rahoittaisivat Venäjän lisäksi myös EU ja Yhdysvallat.

Lue seuraavaksi