Washingtonin-kirjeenvaihtaja: "Monet politiikan asiantuntijat Yhdysvalloissa pelkäävät, että Trump jää Putinin vietäväksi"

Trumpin ja Putinin tapaamista on verrattu vuoden 1986 Reykjavikin-kokoukseen, jota pidettiin aikanaan läpimurtona pyrkimyksissä kylmän sodan lopettamiseksi, Ylen Yhdysvaltojen-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen arvioi Washingtonista.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Kirjeenvaihtajamme Washingtonissa ja Moskovassa arvioivat kokousta
Kirjeenvaihtajamme Washingtonissa ja Moskovassa arvioivat kokousta

Trumpin ja Putinin tapaaminen on historiallinen tapahtuma, sillä tämä on ensimmäinen kerta vuoden 2010 jälkeen, kun Venäjän ja Yhdysvaltojen johtajat tapaavat virallisesti kahden kesken, Ylen Yhdysvaltojen-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen arvioi Washingtonista.

– Maiden välit ovat olleet jo usean vuoden ajan jäätävät, hyvin huonot. Tätä on verrattu jopa 80-lukuun, jolloin Ronald Reagan ja Mihail Gorbatšov käynnistivät dialogin kahden toisilleen vihamielisen valtion välillä vuonna 1986 Reykjavikin kokouksessa, Hentunen sanoo.

Yle seuraa Trumpin ja Putinin tapaamista hetki hetkeltä.

Hentusen mukaan politiikan asiantuntijat Yhdysvalloissa ovat olleet erityisesti huolissaan siitä, lupaako Trump jotakin sellaista, mitä hän ei pysty toteuttamaan tai joka voisi olla jopa vahingollista liittolaissuhteille.

– Esimerkiksi Singaporessa kesäkuussa Kim Jong-unin tavatessaan Trump lupasi lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Siinä mielessä tässä on suuret riskit Yhdysvaltojen kannalta, Hentunen arvioi.

Hentusen mukaan Yhdysvalloissa on oltu huolestuneita siitä, millaisessa kunnossa Yhdysvaltojen perinteiset liittolaissuhteet ovat Brysselin Nato-kokouksen ja Trumpin Lontoon-vierailun jäljiltä.

Ihmetystä on herättänyt Yhdysvalloissa myös se, miksi Trump haluaa tavata Putinin kahden kesken puolentoista tunnin ajan pelkästään tulkkien kanssa, ilman asiantuntijoiden ottamista mukaan.

– Moni pelkää, että Trump jää Putinin vietäväksi, sillä Putin on paljon kokeneempi poliitikko, Ylen Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Hentusen mukaan tutkinta Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin on myös ykkösaihe tapaamisen kannalta.

– Iso kysymys on se, että millä tavalla ja missä valossa asiaa käsitellään ja suostuuko Putin puhumaan asiasta mitään, Hentunen sanoo.

Venäjällä suhtautuminen maltillista: "Ei odoteta suuria läpimurtoja"

Venäjällä ei odoteta suuria läpimurtoja huippukokouksen suhteen. Virallinen Venäjä on pyrkinyt madaltamaan odotuksia tapaamiselta, Ylen ulkomaantoimittaja Heikki Heiskanen arvioi Moskovasta.

– Venäjälle odotetaan suhteiden normalisoimisen alkua, vuoropuhelun avaamista ja paluuta liennytyksen tielle, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan Venäjällä odotetaan erityisesti keskustelua Syyrian tilanteesta. Yhdysvallat, Israel ja Saudi-Arabia pelkäävät erityisesti Iranin vaikutusvallan kasvua Syyriassa. Venäjä voisi olla valmis hakemaan neuvotteluratkaisua, joka lievittäisi näitä huolia.

Taloussuhteiden parantaminen on myös Venäjän intresseissä, mutta Venäjällä tiedetään, että kongressi on sitonut presidentti Trumpin kädet Yhdysvaltojen asettamien talouspakotteiden suhteen.

– Venäjä ei odota, että talouspakotteista päästäisiin eroon, joten siinä mielessä suhtautuminen ja odotukset ovat varsin maltilliset, Heiskanen arvioi.

Heiskasen mukaan Venäjällä osataan arvioida Trumpin heikkouksia neuvotteluissa, mutta samaan aikaan pelätään Trumpin arvaamattomuutta ja yllättävyyttä.

– Siksi monet venäläiset asiantuntijat ovat sanoneet, että ei ole ollenkaan varmaa, mitä neuvotteluista saadaan esille, Heiskanen sanoo.

– Putinille tilanne on siinä mielessä helpompi kuin Trumpille, että hänellä on kotimaan politiikassa vahva asema, eikä ole vahvaa oppositiota. Putinin tuskin tarvitsee viedä tästä kokouksesta niin valtavia voittoja kotiin kuin mitä Trump toivoisi saavansa, Heiskanen jatkaa.

Täsmennetty kello 10.09 kohtaa Venäjän odotuksista Syyrian suhteen.