G7-maat: Venäjän otettava vastuu roolistaan malesialaiskoneen tuhossa

Johtavien teollisuusmaiden ulkoministerit sanovat yhteisessä lausunnossaan, että Venäjän on kannettava vastuu heinäkuussa 2014 alas ammutun MH17-matkustajakoneen putoamisesta.

Malaysia Airlinesin lento 17
Tutkijoita alasammutun malesialaiskoneen hylyn luona.
Australialaisia ja hollantilaisia tutkijoita alasammutun malesialaiskoneen putoamispaikalla lähellä Hraboven kylää elokuussa 2014.Igor Kovalenko / EPA

Johtavien teollisuusmaiden ulkoministerit sanovat yhteisessä lausunnossaan, että Venäjän on kannettava vastuu vuonna 2014 alas ammutun MH17-matkustajakoneen putoamisesta.

Lausunto tuli ulos sunnuntaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virallisen huippukokouksen aattona.

Heinäkuun 17. päivänä turmasta tulee kuluneeksi neljä vuotta.

G7-maiden ulkoministereiden lausunnossa sanotaan, että matkustajakoneen putoamisen tutkinta on tuottanut "vastaansanomatonta, merkittävää ja syvästi huolestuttava" tutkimustietoa Venäjän osallisuudesta 298 ihmistä vaatineeseen turmaan.

MH17-lentokone oli matkalla Amsterdamista Malesian Kuala Lumpuriin, kun se ammuttiin alas itäisessä Ukrainassa, noin 50 kilometrin päässä Venjän rajalta. Kone putosi Ukrainassa sotivien venäläismielisten separatistien hallitsemalle alueelle.

G7-ministereiden lausunto on seurausta kansainvälisen rikostutkintaryhmän raportista, joka julkistettiin toukokuussa. Tutkijat totesivat, että venäläisvalmisteinen Buk-ilmatorjuntaohjus, joka koneen pudotti, oli ollut Venäjän armeijan ilmatorjuntaprikaatin hallussa.

Ohjus ammuttiin Ukrainan maaperältä, venäläismielisten kapinallisten hallussa olleelta alueelta. Ohjus oli tuotu paikalle autokolonnassa, jossa kaikki ajoneuvot kuuluivat Venäjän armeijalle.

Venäjä on kiistänyt olevansa vastuussa lentokoneen alasampumisesta.

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska ja Saksa. Venäjä erotettiin G8-ryhmästä vuonna 2014 Ukrainan kriisin seurauksena.

Lue lisää:

Hollanti ja Australia: Venäjä vastuussa MH17-koneen tuhosta

Lähteet: AFP