Hyppää sisältöön

Helle voi tehdä hallaa aivoille – tutkimus yhdisti lämpöaallolle altistumisen heikentyneeseen kognitiiviseen suorituskykyyn

Tutkimus havaitsi, että hellejakson aikana kuumassa asuneiden testihenkilöiden tiedon havainnointiin ja käsittelyyn liittyvät kyvyt olivat heikommat kuin toisilla tutkimukseen osallistuneilla.

Poika viilentymässä suihkulähteessä Santiagossa Chilessä. Kuva: Elvis Gonzalez / Epa

Kovalle helteelle altistuminen voi olla syy huonoille päätöksille. Tällaisen päätelmän voi johtaa tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun), joka testasi helleaallon vaikutuksia yliopisto-opiskelijoihin.

Harvardin yliopiston tutkijat havaitsivat, että helleaallon aikaan ilmastoimattomassa asuntolassa asuneet opiskelijat suoriutuivat kognitiivisista, eli tiedon havainnointiin ja käsittelyyn liittyvistä testeistä huonommin kuin ilmastoidussa asunnoissa asuneet opiskelijat.

Ilmastoiduissa asunnoissa asuneet olivat siis ajatuksellisesti nopeampia ja tarkempia kuin vailla ilmastointia kuumissa asunnoissa asuneet testihenkilöt.

Tutkimuksesta on uutisoinut muun muassa uutisyhtiö CNN (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat seurasivat 44:ää 18–29-vuotiasta yliopisto-opiskelijaa Bostonissa kesällä 2016. 12 päivän seuranta-ajalle osui viiden päivän hellejakso, jolloin lämpötila oli keskimäärin 33 astetta.

Noin puolet tutkimuksen kohteina olleista opiskelijoista asuivat ilmastoiduissa asunnoissa ja loput ilmastoimattomissa.

Reagointinopeus ja työmuisti heikentyivät

Opiskelijat suorittivat tutkimuksen ajan päivittäin kaksi kognitiivista testiä älypuhelinsovelluksella heti heräämisensä jälkeen. Ensimmäisessä testissä täytyi tunnistaa näytöllä esitetyn sanan väri mahdollisimman nopeasti. Testi mittasi reagointinopeutta ja kykyä keskittyä testin kannalta olennaiseen havaintoon.

Toinen testi sisälsi laskuopillisia kysymyksiä ja se mittasi tutkittavien kognitiivista nopeutta ja työmuistia.

Vailla ilmastointia olleet testihenkilöt olivat 13,4 prosenttia hitaampia ja saivat noin 13 prosenttia huonommat pisteet kognitiivisissa testeissä kuin ilmastoiduissa asunnoissa asuneet testihenkilöt.

Tutkimuksen toisen pääkirjoittajan Jose Guillermo Cedeño-Laurentin mukaan helleaallon vaikutuksia on aikaisemmin tutkittu lähinnä haavoittuvimpien väestönryhmien kuten vanhusten näkökulmasta.

– Paikataksemme sokean kohdan tutkimuksessa tarkastelimme terveitä opiskelijanuoria heidän luonnollisissa elinoloissa hellejakson aikana. Helteen riskien arvioinnissa on tärkeää ottaen huomioon se, että ilmastonmuutos lisää hellejaksojen yleisyyttä, sanoo Cedeño-Laurent tutkimuksen yhteydessä julkaistussa tiedotteessa.

Lue lisää:

Kesän lämpöennätys rikkoutui taas! Nyt saapuvat trooppiset yöt: "Kuulostaa hurjalta sanoa, että niitä olisi läpi viikon, mutta se on mahdollista"

THL:n viisi vinkkiä helteiltä suojautumiseen – Asiantuntija: Pikkulapsille suosittelen maitoa

Paahtava helle kietoo maapalloa – ympäri pohjoista pallonpuoliskoa rikottu kaikkien aikojen lämpöennätyksiä