Vinkkasiko Trump silmää Putinille? Video näyttää mahdollisen silmäniskun, kättelyn ja muut päivän kiinnostavat käänteet

Etkö ehtinyt seurata kokonaan Trumpin ja Putinin kokouspäivää? Ei hätää, Yle niputti päivän huippuhetkiä videolle.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Vinkkasiko Trump silmää Putinille?
Vinkkasiko Trump silmää Putinille?

Näitkö, vinkkasiko Trump tosiaan Putinille silmää? Entä huomasitko välikohtauksen juuri ennen tiedotustilaisuuden alkua tai bongasitko raskaana oleviksi Trumpeiksi pukeutuneet mielenosoittajat Helsingin kaupunkikuvasta?

Tästä Ylen koostevideosta ja artikkelista pääset kärryille Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin huippukokouspäivän kiinnostavimmista hetkistä ja tapahtumista.

Niinistöt viihdyttivät Trumpeja aamiaisen merkeissä Mäntyniemessä

Aamupäivän Donald ja Melania Trump viettivät Suomen presidenttiparin Sauli Niinistön ja Jenni Haukion kanssa. Presidenttiparit näyttäytyivät Mäntyniemen parvekkeella, jossa tunnelma näytti olevan hyvä, sillä hymynkareitakin nähtiin. Sitä, mistä presidentit keskenään vitsailivat, voidaan vain arvailla.

Niinistö naureskelee Trumpin kanssa.
Trumpilla ja Niinistöllä näytti olevan hyvä fiilis Mäntyniemen parvekkeella.Kimmo Brandt / EPA

Presidenttien kissa- ja hiirileikki viivästytti kokouksen alkua

Huippukokouksen aikataulu myöhästyi tunnilla, kun Trump ja Putin myöhästelivät kilpaa. Ensin Putinin kone oli puolisen tuntia myöhässä, minkä seurauksena Trumpkaan ei lähtenyt tapaamispaikalle ajoissa, vaan antoi puolestaan Putinin odotuttaa itseään.

Trumpin ja Putinin kehonkieli oli jäyhää, mikä saattoi johtua osin molemminpuolisesta myöhästelystä.
Trump ja Putin maanantaina tiedotustilaisuudessa tavattuaan presidentinlinnassa ennen kahdenkeskisten neuvotteluiden alkamista.EPA

Ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa nähtiin jännittyneitä johtajia ja odotettu kättely

Ennen kahdenkeskisiä neuvotteluja Trump ja Putin pitivät lyhyen tiedotustilaisuuden, jossa presidenttien kehonkieli oli jännittyneen oloista.

Putin totesi, että on aika pitää "liikemiesmäiset neuvottelut". Twitterissä huomio kiinnittyi muun muassa siihen, että Trump näytti koskettavan Putinin paidanhihaa kätellessään tätä.

Hand shaking
Twitterissä on pohdittu, halusiko Trump viestiä jotakin koskettamalla Putinin hihansuuta presidenttien lyhyen kättelyn aikana.EPA

Tilaisuudessa Trump myös iski Putinille yllättäen silmää, mikä näytti vähän yllättävän Putinin. Putin vastasi eleeseen pienellä nyökkäyksellä ja kohottamalla kättään.

Mielenosoituksissa muun muassa pomppivia pinkkejä Trumpeja

Raskaana oleviksi Trumpeiksi pukeutuneet mielenosoittajat varastivat huomion Espladanilla. Kyseessä oli Resistgag-mielenosoitus, joka vastusti sukupuolivalvonnan kieltävää gag rule -määräystä.

Trump-mielenilmaus
Pinkeiksi Trumpeiksi pukeutuneet mielenosoittajat herättivät huomiota Helsingin katukuvassa.Kimmo Brandt / EPA

Mieltään osoittanut toimittaja poistettiin salista ennen tiedotustilaisuuden alkua

Juuri ennen tiedotustilaisuuden alkua tapahtui pieni välikohtaus, kun toimittajien penkkirivistöstä nousi mies mielenilmaukseen. Miehellä oli paperi, jossa luki "Nuclear Weapon Ban Treaty", mikä viitannee ydinaseiden kieltosopimukseen. Mies rimpuili turvamiehiä vastaan, mutta hänet poistettiin tiedotustilaisuudesta hyvin nopeasti.

Häirikkö Trumpin ja Putinin yhteisessä tiedotustilaisuudessa 16. heinäkuuta 2018.
Tiedotustilaisuutta ennen mieltään osoittamaan noussut vanhempi mies poistettiin salista rivakasti.Mauri Ratilainen / EPA

Putin antoi Trumpille pallon haltuun

Venäläisen RT:n toimittaja kysyi, mitä Syyriasta on sovittu ja onko pallo Venäjän puolella. Palloon viitaten Putin ojensi jalkapallon Trumpille, joka puolestaan ojensi sen vaimolleen Melania Trumpille. Tapahtumaketju aiheutti tiedotustilaisuudessa pientä hilpeyttä.

Putin ojentaa Trumpille pallon
Putin ojensi Trumpille tiedotustilaisuuden loppupuolella jalkapallon.Mauri Ratilainen / EPA

Korjaus 17.7. klo 11.42 Mäntyranta korjattu Mäntyniemeksi

Lue lisää:

Ota haltuun huippukokouksen tärkeimmät käänteet: nämä 7 asiaa sinun pitää tietää Trumpin ja Putinin kohtaamisesta

Analyysi: Analyysi: Putin sulatti Trumpin sydämen parissa tunnissa ja sai haluamansa - Trumpin rooliksi jäi haukkua Venäjä-tutkintaa

Yle keräsi huipputapaamisen kiinnostavimmat tviitit ja hauskimmat meemit: presidentit nauttivat Finlandia-vodkaa pöydän ääressä ja ratsastavat paidattomina hevosella

”Jokainen tekee virheitä, eikö vain?” Mielenosoitukset täyttivät Helsingin maanantaina – kävimme kysymässä, mitä niihin osallistuneet haluavat