Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vetovoima jatkuu – festivaalit veti runsaan yleisön, yli 47 000 kävijää

Järjestäjille kävijämäärä oli positiinen yllätys, vaikka helteillä oli oma vaikutuksensa hyvään tulokseen. Varsinkin miltei joka vuosi kasvanutta pelimannien määrää pidetään yhtenä vetovoimatekijänä.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat
Yleisöä areenan täydeltä Kaustisella
Yleisöä areenan täydeltä Kaustisella vuonna 2018. Raila Paavola / Yle

Viime viikolla järjestetyt Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ylsi hyvään kävijämäärään. Festivaaleilla vieraili kuuden päivän aikana reilut 47 000 kävijää, ja pelimanneja nähtiin lavoilla yli 4 000.

Viime vuoden 50-vuotisjuhlan ennätyskävijämäärä oli yli 55 000, mutta tuolloin ohjelmapäiviä oli seitsemän, joten luvut eivät ole verrannollisia. Tasainen kasvu näkyy, jos verrataan kesän lukuja vuoteen 2016, jolloin Kaustisella kävi lähes 43 000 vierasta.

Festivaalien kävijämäärä onkin noussut joka vuosi Pro Kaustinen yhdistyksen alaisuudessa. Yhdistys otti vetovastuun juhlista vuonna 2012.

– Todella positiivinen yllätys. Meillä oli varovaiset odotukset juhlavuoden jälkeen, koska se oli niin suuri menestys, kuvailee Pro Kaustinen yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Sirpa Lahti.

Säällä oli varmasti jonkinlainen merkitys kävijämäärään, myöntää Lahti.

– Helteet vaikuttivat tunnelmaan ja leppoisuus oli katossa. Mutta sään merkitystä en lähtisi silti ylikorostamaan, sanoo Lahti.

Yksi syy kävijämäärän kasvuun on Lahden mukaan pelimannien määrän jokavuotinen lisäys eli paluu tiukemmin juurille.

– Kun palvellaan omaa tiivistä kansanmusiikki- ja tanssiyhteisöä, niin se kannattaa.

Ensi vuonna kansamusiikkijuhlia vietetään 8.–14.7. Teema on silloin rytmi ja maakuntateema Savo.