Parittaja vei rahat ja löi alaikäistä tyttöä – oikeus piti parisuhdeväkivaltana

Syyttäjä vaati unkarilaismiehelle tuomiota törkeästä ihmiskaupasta.

paritus
Kouvolan oikeustalo
Sakari Saksa / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on pitänyt voimassa 33-vuotiaan unkarilaisen miehen saaman tuomion parituksesta ja pahoinpitelystä. Kymenlaakson käräjäoikeus oli tuominnut miehen vuoden mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Asianomistaja oli valittanut tuomiosta, mutta perui myöhemmin vaatimuksensa.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle rangaistusta törkeästä ihmiskaupasta. Syytteen mukaan mies oli pakottanut seurustelukumppaninsa myymään seksipalveluita ja pitänyt hallussaan kaikkia naisen rahoja. Lisäksi syytetty oli pahoinpidellyt naista ja uhkaillut tämän perhettä.

Pariskunta oli saapunut Unkarista Suomeen loppuvuodesta 2014. Seksipalvelujen myynti jatkui Suomessa, lähinnä pääkaupunkiseudulla.

Teot tapahtuivat kolmen ja puolen vuoden aikana Kouvolassa, Kirkkonummella, Vihdissä, Loviisassa sekä Unkarissa. Oikeudenkäynti käytiin osittain salaisena, koska uhri oli tekojen alkaessa 17-vuotias.

Oikeuden mielestä ei näyttöä ihmiskaupasta

Mies kiisti syytteet ja hänen mukaansa nainen harrasti seksiä rahaa vastaan omasta halustaan. Hän oli miehen mukaan myös vapaa liikkumaan itsenäisesti, kun mies oli käymässä sukulaistensa luona Unkarissa. Syytetty myönsi lyöneensä uhria kaksi kertaa.

Pahoinpitelyt alkoivat vuonna 2013, kun uhri oli vielä alaikäinen. Mies oli lyönyt uhria säännöllisesti ja muun muassa potkinut ja vetänyt tätä hiuksista.

Käräjäoikeus katsoi, että kyse ei ollut ihmiskaupasta, koska nainen oli itse ollut päättämässä seksipalvelujen tarjoamisesta. Oikeuden mukaan ihmiskaupassa uhri on myös laajemmin toisen määräysvallassa verrattuna paritukseen.

Kyse ei ollut oikeuden mukaan myöskään törkeästä parituksesta. Syyttäjä piti raskauttavana asiana uhrin alaikäisyyttä, mutta oikeuden mielestä uhri oli rikoksen tekoajasta vain muutaman kuukauden ajan alaikäinen. Syytetyn väkivaltaisuus ei oikeuden mukaan johtunut parituksesta, vaan mustasukkaisuudesta eli kyse oli parisuhdeväkivallasta.

Oikeus määräsi miehen maksamaan naiselle korvauksia kärsimyksestä, kivusta ja särystä, pysyvästä haitasta sekä taloudellisesta vahingosta yhteensä runsaat 24 000 euroa.